ΔΙΕΘΝΕΣ
20/03/2018 09:19 EET | Updated 20/03/2018 09:25 EET

Η πολιτεία του Μισισίπι περνά τον αυστηρότερο στις ΗΠΑ νόμο για τις αμβλώσεις και απαγορεύει στις γυναίκες να κάνουν έκτρωση μετά τις 15 εβδομάδες

stockcam via Getty Images

Τον αυστηρότερο μέχρι στιγμής νόμο στις ΗΠΑ για την αποτροπή των αμβλώσεων πέρασε η πολιτεία του Μισισίπι απαγορεύοντας σε μια γυναίκα να διακόψει την κύησή της μετά από 15 εβδομάδες. Ο νόμος μάλιστα δεν προβλέπει εξαιρέσεις για τις γυναίκες εκείνες που έχουν πέσει θύματα βιασμού ή για τις εγκυμοσύνες που είναι αποτέλεσμα αιμομιξίας.

Μέχρι σήμερα στην συγκεκριμένη πολιτεία το όριο ήταν οι 20 εβδομάδες. Ο νόμος ειδικότερα ορίζει πως ο υπολογισμός των 15 εβδομάδων θα αρχίζει από τη λήξη της προηγούμενης περιόδου της γυναίκας και όχι από τη σύλληψη.

Άμλβωση μετά το πέρας των 15 εβδομάδων θα γίνεται μόνο στην περίπτωση που το έμβρυο εμφανίζει σοβαρό πρόβλημα ή βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή της μητέρας. Στην περίπτωση όμως αυτή εντός 15 ημερών θα πρέπει να δίνονται και οι ανάλογες εξηγήσεις για τους λόγους τερματισμού της κύησης.

Αν δε η έκτρωση έγινε χωρίς να συντρέχουν οι παραπάνω αιτίες, οι γιατροί που την πραγματοποιούν θα τιμωρούνται με αναστολή ή άρση της ιατρικής άδειάς τους.

Η συγκεκριμένη πολιτεία φημίζεται για το έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερα αυστηρό νομικό πλαίσιο κατά των αμβλώσεων. Μονάχα μια κλινική είναι υπεύθυνη για την εν λόγω υπηρεσία σε ολόκληρη την πολιτεία και με το νέο νόμο πιθανότατα οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες να έχουν δύσκολα πρόβαση στην άμβλωση.

Η ιδιοκτήτρια της εν λόγω κλινικής, Diane Derzis, τόνισε σχετικά με το θέμα: «Δεν μιλάμε για αριθμούς, αλλά για ανθρώπινες ζωές. Επιβαρύνουμε τη ζωή κάποιων γυναικών με την απόφαση αυτή».

Ακτιβιστές που τάσσονται ενάντια στο νόμο αντέδρασαν έντονα λίγο αφότου έγινε γνωστή η υπογραφή του νόμου από τον κυβερνήτη Phil Bryant, ο οποίος μέσα από μήνυμά του στο twitter δήλωσε πως θέλει να μετατρέψει το Μισισίπι στο «ασφαλέστερο μέρος στην Αμερική για ένα αγέννητο παιδί».

Το δικαίωμα κάθε γυναίκας στο να έχει τον έλεγχο του σώματός της κατοχυρώθηκε στις ΗΠΑ με την ιστορική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου Roe v Wade, του 1973.

Ανάλογο νομοσχέδιο για την απαγόρευση των αμβλώσεων μετά την 15η εβδομάδα κύησης έχει τεθεί προς ψήφιση και στην Πολιτεία της Λουιζιάνα.