Η Ρωσία αρχίζει ποινική έρευνα κατά δικαστών του ΔΠΔ για το ένταλμα σύλληψης του Πούτιν

Καταγγέλλουν πως το ΔΠΔ εξαπολύει επίθεση σε βάρος ενός αθώου ατόμου και αρχηγού ξένου κράτους που απολαμβάνει διεθνούς προστασία, προκειμένου να περιπλέξει τις διεθνείς σχέσεις.
Contributor via Getty Images

Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα πως ότι άνοιξε ποινική υπόθεση σε βάρος του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και των δικαστών που εξέδωσαν την Παρασκευή ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ως υπόπτου για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

Η επιτροπή, η οποία είναι αρμόδια για τη διερεύνηση σοβαρών εγκλημάτων, είπε ότι δεν υπάρχουν λόγοι διερεύνησης ποινικών ευθυνών στην περίπτωση του Πούτιν και ότι οι αρχηγοί κρατών απολαμβάνουν απόλυτης ασυλίας από τη δικαιοδοσία ξένων κρατών.

Οι ενέργειες του εισαγγελέα του ΔΠΔ, όπως τονίζει η επιτροπή στρέφονται καθώς ενός αθώου ατόμου υποδεικνύοντας πως υπάρχουν σε βάρος του ενδείξεις για την διάπραξη εγκλημάτων και τονίζει πως ”προετοιμάζεται επίθεση σε εκπρόσωπο ξένου κράτους που απολαμβάνει διεθνή προστασία, προκειμένου να περιπλέξει τις διεθνείς σχέσεις”.

Η ρωσική ενέργεια είναι μια συμβολική πράξη περιφρόνησης ως απάντηση στο ένταλμα που εκδόθηκε κατά του Πούτιν την Παρασκευή, το οποίο κατηγορούσε τον ίδιο και την Επίτροπό για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Παιδιών για το έγκλημα πολέμου της απομάκρυνσης παιδιών από την Ουκρανία και την μεταφορά τους στην Ρωσία.

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε την κίνηση εξωφρενική αλλά νομικά άκυρη, καθώς η Ρωσία δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη που δημιούργησε το ΔΠΔ.

Δημοφιλή