ΔΙΕΘΝΕΣ
10/12/2017 12:07 EET | Updated 10/12/2017 12:12 EET

Η Ρωσία καταγγέλλει παρενόχληση αεροσκαφών της από αμερικανικό μαχητικό στη Συρία

Τι απαντούν οι ΗΠΑ

Marina Lystseva via Getty Images

 

Αμερικανικό μαχητικό F-22 παρενόχλησε στις 23 Νοεμβρίου δύο ρωσικά Su-25 τα οποία πήγαιναν να βομβαρδίσουν βάση του ISIS δυτικά του Ευφράτη, στη Συρία, κατήγγειλε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο κατηγόρησε τις ΗΠΑ για προκλητικές «στενές επαφές» με ρωσικά αεροπλάνα που επιχειρούν στη χώρα.

Όπως ανέφερε το RT και άλλα ρωσικά ΜΜΕ,ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Ίγκορ Κονασένκοφ, είπε πως το F-22 έριξε φωτοβολίδες και χρησιμοποίησε αερόφρενα ενώ πραγματοποιούσε ελιγμούς κοντά στα ρωσικά αεροσκάφη, σαν να βρισκόταν σε αερομαχία. Όπως πρόσθεσε, το αμερικανικό μαχητικό σταμάτησε τους επικίνδυνους ελιγμούς όταν πλησίασε ένα ρωσικό καταδιωκτικό Su-35S.

Η αμερικανική αεροπορία προέβη σε διάψευση των ρωσικών ισχυρισμών: Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του The Aviationist, σε email της Κεντρικής Διοίκησης της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας υπογραμμίζεται πως όχι απλά δεν υπάρχουν αρχεία που να δείχνουν ότι έλαβε χώρα περιστατικό όπου αεροσκάφος του συνασπισμού πέρασε τον Ευφράτη χωρίς να προηγηθεί συνεννόηση με τους Ρώσους, αλλά μάλιστα την ίδια ημερομηνία υπήρξαν εννιά περιπτώσεις όπου ρωσικά μαχητικά πέρασαν στην ανατολική πλευρά του Ευφράτη, σε εναέριο χώρο του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, χωρίς να υπάρξει πρώτα σχετική ενημέρωση.

Σε κάθε περίπτωση, εάν ισχύουν οι ρωσικοί ισχυρισμοί, θα πρόκειται για την πρώτη «επίσημη επαφή» μεταξύ F-22 και Su-35 στους ουρανούς της Συρίας- των δύο μαχητικών που θεωρούνται οι «αιχμές των δοράτων» της αμερικανικής και της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας. Υπενθυμίζεται πως το πέμπτης γενεάς F-22 Raptor θεωρείται ως το πλέον εξελιγμένο μαχητικό εναέριας υπεροχής που υπάρχει στο αμερικανικό οπλοστάσιο αυτή τη στιγμή, ενσωματώνοντας προηγμένα stealth χαρακτηριστικά, ενώ το «υπερ-υψηλής ευελιξίας» (supermaneuverability) Su-35, αν και δεν είναι stealth, διαθέτει συστήματα ραντάρ τα οποία, σύμφωνα με τους ρωσικούς ισχυρισμούς, είναι σε θέση να εντοπίζουν αμερικανικά stealth μαχητικά σε μεγάλες αποστάσεις.  

Οι καταγγελίες αυτές λαμβάνουν χώρα λίγο μετά τις κατηγορίες από πλευράς του αμερικανικού Πενταγώνου σχετικά με αύξηση της «μη ασφαλούς συμπεριφοράς» από πλευράς των Ρώσων πιλότων. «Είχαμε 6 με 8 περιστατικά ημερησίως στα τέλη του Νοεμβρίου, με τα ρωσικά ή συριακά αεροσκάφη να περνούν στον εναέριο χώρο μας στην ανατολική πλευρά του Ευφράτη» δήλωσε στο CNN ο αντισμήναρχος Ντάμιεν Πίκαρτ, εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας. Από πλευράς του ο Κονασένκοφ είπε ότι οι αμερικανικές αναφορές περί «εναέριου χώρου μας» στη Συρία προκαλούν σύγχυση, τονίζοντας ότι η Συρία είναι μια κυρίαρχη χώρα και μέλος του ΟΗΕ, καθώς και ότι, αντίθετα με τη ρωσική αεροπορία, ο συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ δεν επιχειρεί στη Συρία με την έγκριση της συριακής κυβέρνησης.