Η Ρωσία σφυροκοπά τα ουκρανικά οχυρά στα ανατολικά

Φιλορώσοι αυτονομιστές υποστηρίζουν ότι κατέλαβαν την ουκρανική πόλη Λιμάν.
Handout . via Reuters

Φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία υποστήριξαν ότι κατέλαβαν την πόλη Λιμάν στην περιφέρεια Ντονέτσκ.

Μέχρι στιγμής, οι φιλορώσοι αυτονομιστές στο Ντονέτσκ έχουν «ελευθερώσει και έχουν αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο σε 220 περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Κράσνι Λιμάν, με υποστηρικτικά πυρά από ρωσικές δυνάμεις», ανακοίνωσε το επιτελείο των αυτονομιστικών δυνάμεων, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο ουκρανικός στρατός δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει την πτώση της πόλης.

Ωστόσο, ο προεδρικός σύμβουλος της Ουκρανίας Ολεκσέι Αρεστόβιτς δήλωσε χθες βράδυ στην τηλεόραση πως οι ουκρανικές δυνάμεις έχασαν τον έλεγχο αυτής της στρατηγικής σημασίας πόλης.

Η Λιμάν βρίσκεται στα δυτικά των πόλεων Σεβεροντονέτσκ και Λισιτσάνσκ, οι οποίες εξακολουθούν να ελέγχονται από τον ουκρανικό στρατό. Ρωσικές δυνάμεις τις τελευταίες εβδομάδες επιχειρούν να εισβάλουν σε αυτήν την περιοχή.

Στα ανατολικά της Ουκρανίας, η Ρωσία έχει πάρει το πάνω χέρι. Οι μάχες την Παρασκευή επικεντρώθηκαν σε δύο πόλεις: το Σιεβιεροντονέτσκ και το κοντινό Λισιτσάνσκ. Είναι οι τελευταίες περιοχές υπό ουκρανικό έλεγχο στο Λουχάνσκ, μία από τις δύο επαρχίες που αποτελούν το Ντονμπάς και όπου οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα ελέγχουν κάποια εδάφη εδώ και οκτώ χρόνια.

«Υπάρχουν μάχες στα περίχωρα της πόλης. Οι μαζικοί βομβαρδισμοί πυροβολικού δεν σταματούν, μέρα και νύχτα”, δήλωσε στο Associated Press ο δήμαρχος του Σιεβιεροντονέτσκ Oλεξάντρ Στριούκ. ”Η πόλη καταστρέφεται συστηματικά - το 90% των κτιρίων στην πόλη έχει υποστεί ζημιές.”

Μια επίθεση βρισκόταν σε εξέλιξη στη βορειοανατολική συνοικία της πόλης, όπου ρωσικές ομάδες αναγνώρισης και σαμποτάζ προσπάθησαν να καταλάβουν το ξενοδοχείο Mir και την περιοχή γύρω από αυτό την Παρασκευή, είπε ο Στρίουκ.

Τουλάχιστον 1.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Σιεβιεροντόνετσκ εξαιτίας του πολέμου από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, είπε.

Επιπλέον, ρωσικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον επτά πολιτών και τον τραυματισμό άλλβν 17 στο Χάρκοβο στη βορειοανατολική Ουκρανία, δήλωσαν οι αρχές.

Στη νότια περιοχή Χερσώνα, βόρεια της Ρωσοκρατούμενης Κριμαίας, Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις οχυρώνουν τις θέσεις τους και παγιδεύουν αμάχους πληθυσμούς με συνεχείς βομβαρδισμούς.

Πηγή: Associated Press, Reuters