ΔΙΕΘΝΕΣ
15/01/2021 13:30 EET | Updated 15/01/2021 13:35 EET

Η Ρωσία θα ανακοινώσει την αποχώρησή της από τη Συνθήκη Ανοικτών Ουρανών εντός ημερών

Το δημοσίευμα της Kommersant - Οι ΗΠΑ έχουν αποχωρήσει από τον Νοέμβριο.

ASSOCIATED PRESS
Πούτιν και Τραμπ

Στην πρόθεση της Μόσχας να ανακοινώσει τις προσεχείς ημέρες την αποχώρησή της από τη συμφωνία Ανοιχτοί Ουρανοί (Open Skies), μια συνθήκη που επιτρέπει την πραγματοποίηση πτήσεων επιτήρησης πάνω από τις χώρες- μέλη που την έχουν υπογράψει για να επαληθεύονται οι στρατιωτικές κινήσεις και τα μέτρα περιορισμού των εξοπλισμών τους, αναφέρεται η σύμφωνα  εφημερίδα Kommersant επικαλούμενη πηγές. 

Η Ρωσία θα αποχωρήσει από τη συνθήκη έξι μήνες αφότου ενημέρωσε άλλες χώρες μέλη για την πρόθεσή της.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν τον Νοέμβριο από τη συνθήκη ελέγχου και επαλήθευσης των εξοπλισμών κατηγορώντας τη Ρωσία ότι την παραβιάζει, κάτι που αρνείται η Μόσχα.

Η Ρωσία έχει εκφράσει ανησυχίες ότι η Ουάσιγκτον, παρά την αποχώρηση των ΗΠΑ, θα μπορούσε ενδεχομένως να διατηρήσει πρόσβαση σε πληροφορίες υπερπτήσεων των μυστικών υπηρεσιών που συγκεντρώνουν σύμμαχοι που παραμένουν μέρη της συμφωνίας.

Η Kommersant ανέφερε πως η Μόσχα προσπάθησε να εξασφαλίσει εγγυήσεις από άλλες χώρες ότι δεν θα μοιραστούν τέτοιες πληροφορίες με την Ουάσινγκτον, αλλά δεν της δόθηκαν οποιεσδήποτε διαβεβαιώσεις.

Οι πληροφορίες για πιθανή αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία έρχονται μερικές ημέρες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.

Η Νέα START, η τελευταία εναπομείνασα σημαντική συμφωνία για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον, αναμένεται να λήξει τον επόμενο μήνα. Ο Μπάιντεν έχει πει ότι θέλει να την ανανεώσει, αλλά παραμένει ασαφές για πόσο.