ΔΙΕΘΝΕΣ
27/10/2020 08:35 EET

Η Σαουδική Αραβία καταδίκασε τα σκίτσα με τον Μωάμεθ, ωστόσο δεν ζήτησε μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων

Επίσης καταδίκασε κάθε ενέργεια τρομοκρατίας.

KHALIL MAZRAAWI via Getty Images
Φωτογραφία αρχείου

Η Σαουδική Αραβία, γενέτειρα του ισλάμ, καταδίκασε τα σκίτσα με τον Μωάμεθ και τις απόπειρες συσχετισμού του Ισλάμ με την τρομοκρατία, αλλά μα δεν ακολούθησε τις εκκλήσεις από άλλα μουσουλμανικά κράτη για δράση ενάντια σε εικόνες του Μωάμεθ που προβλήθηκαν στη Γαλλία.

Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωση του επεσήμανε ότι η Σαουδική Αραβία καταδικάζει κάθε ενέργεια τρομοκρατίας, σε μια προφανή αναφορά στον αποκεφαλισμό του καθηγητή Σαμιέλ Πατί στο Παρίσι νωρίτερα αυτό τον μήνα από έναν ακραίο ισλαμιστή επειδή έδειξε σκίτσα του Μωάμεθ σε μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης.

«Η ελευθερία της έκφρασης και ο πολιτισμός θα πρέπει να αποτελούν φάρο σεβασμού, ανεκτικότητας και ελευθερίας, που θα απορρίπτουν πρακτικές και ενέργειες που προκαλούν μίσος, βία και εξτρεμισμό και είναι αντίθετες στην συνύπαρξη», ανέφερε η ανακοίνωση από τα κρατικά ΜΜΕ.

Τα σκίτσα του Μωάμεθ προκάλεσαν την οργή του μουσουλμανικού κόσμου, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να καλεί σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων και το κοινοβούλιο του Πακιστάν να υιοθετεί απόφαση με την οποία καλεί την κυβέρνηση να ανακαλέσει τον απεσταλμένο της στο Παρίσι.

Στη Σαουδική Αραβία οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των σούπερ μάρκετ της γαλλικής αλυσίδας Carrefour ήταν trending στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, αν και τα δύο μεγαλύτερα καταστήματα στο Ριάντ χθες Δευτέρα ήταν γεμάτα, όπως πάντα. Εκπρόσωπος της εταιρείας στη Γαλλία σχολίασε ότι δεν φαίνεται προς το παρόν να υπάρχει αντίκτυπος.

Η εταιρεία Majid al Futtaim, με έδρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια των σούπερ μάρκετ Carrefour στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε ότι η αλυσίδα στηρίζει τις τοπικές οικονομίες πουλώντας προϊόντα τοπικών παραγωγών και προσφέροντας εργασίας σε χιλιάδες ανθρώπους.

Στο γειτονικό Κουβέιτ κάποια σούπερ μάρκετ έχουν αποσύρει γαλλικά προϊόντα.

(με πληροφορίες από Reuters)