Σε 6 μήνες θα σας έχουμε απολύσει. Το μήνυμα ανυπακοής Σαλβίνι στις Βρυξέλλες και με την Λε Πεν στο πλευρό του

Σε 6 μήνες θα σας έχουμε απολύσει. Μήνυμα ανυπακοής Σαλβίνι σε Βρυξέλλες και με την Λε Πεν στο πλευρό του
ALBERTO PIZZOLI via Getty Images

Τη στιγμή που η κόντρα Ρώμης-Βρυξελλών εντείνεται με αφορμή τον προϋπολογισμό της Ιταλίας και η ακροδεξιά συμμαχία του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά εκτοξεύει απειλές για την διαχείριση του προσφυγικού και προσβολές προς ευρωπαίους αξιωματούχους, στέλνει ένα ακόμη ισχυρό μήνυμα ανυπακοής προς την Κομισιόν ενισχύοντας ενισχύοντας παράλληλα τους δεσμούς με «αδελφά» κόμματα που δραστηριοποιούνται στους κόλπους χωρών της ΕΕ.

Την κρίσιμη αυτή περίοδο στις σχέσεις Ιταλίας-ΕΕ ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ματέο Σαλβίνι επέλεξε να συναντηθεί στη Ρώμη με την επικεφαλής του ακροδεξιού γαλλικού κόμματος «Εθνικός Συναγερμός» (PN).

Και όπως όλοι περίμεναν, ο Σαλβίνι, με την Λε Πεν στο πλευρό του «απάντησε» στις Βρυξέλλες για την απόρριψη του ιταλικού προσχεδίου προϋπολογισμού ενώ το ιταλικό σπρεντ έφτασε τις 304 μονάδες. Η απάντησή τους στις Βρυξέλλες; Σε έξι μήνες 500 εκατ ψηφοφόροι θα τους απολύσουν (σ.σ. τους ευρωπαίους αξιωματούχους).Εμείς συνεχίζουμε». Φυσικά ο Σαλβίνι εννοεί τις επικείμενες ευρωεκλογές

Όπως τόνισε, η Ιταλία δεν θα πάρει πίσω τα βασικά μέτρα του προϋπολογισμού της και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρχίζοντας από τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, να δείξει πνεύμα συνεργασίας.

Max Rossi / Reuters

Με αναφορά στην αύξηση του σπρεντ ο Σαλβίνι τόνισε ότι «πρόκειται για κινήσεις κερδοσκόπων, και για τον λόγο αυτό η ιταλική κυβέρνηση θα προχωρήσει μπροστά». «Όσοι θέλουν να κάνουν κερδοσκοπικές κινήσεις με θύμα την ιταλική οικονομία πρέπει να ξέρουν ότι χάνουν τον χρόνο τους», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Λέγκα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταπάτησε τις αξίες της αλληλεγγύης. Βρισκόμαστε σε μια ιστορική στιγμή», δήλωσε από τη μεριά της η Λεπέν. Και υπογράμμισε ότι «μαζί με τον Ματέο Σαλβίνι αγωνίζεται υπέρ της εναλλαγής των πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη». «Συμμερίζομαι με τη Μαρίν Λεπέν τη συνοχή, τις αξίες, τις αρχές και την αξιοπρέπεια», δήλωσε, τέλος, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών.

Το ταξίδι Λε Πεν στην αιώνια πόλη

«Τη Δευτέρα θα είμαι στη Ρώμη με τον Ματέο Σαλβίνι για να συζητήσουμε στο πλαίσιο της πρόσκλησης της ιταλικής (ακροδεξιάς) Εργατικής Ένωσης, για την οικονομική ανάπτυξη και για τις κοινωνικές προοπτικές μιας Ευρώπης των Εθνών» δήλωνε τις προηγούμενες μέρες η Μαρίν Λε Πεν. Καθιστώντας δε σαφείς τις επιδιώξεις των δύο τόνισε πως «Υπάρχει μια εναλλακτική για την Ευρώπη και την χτίζουμε».

Η αναφορά σε μια κοινή «εναλλακτική πρόταση» για τη Ευρώπη (που αναπόφευκτα ως σύνθημα θυμίζει πολύ το «Εναλλακτική για τη Γερμανία» του ακροδεξιού, AfD), και ο πρώτος πληθυντικός που χρησιμοποιεί η Λε Πεν, λέγοντας «την χτίζουμε», εκτιμάται πως σηματοδοτεί την στενή πολιτική σχέση που σφυρηλατεί με την ιταλική ακροδεξιά που επίσης ζητά επίμονα «μια άλλη Ευρώπη».

Τόσο ο Σαλβίνι της Λέγκας του Βορρά όσο και η Λε Πεν μοιράζονται απόψεις που χαρακτηρίζονται από έντονο ευρωσκεπτικισμό, με εμφανές το εθνικιστικό πρόσημο στις θέσεις και τις απόψεις που πρεσβεύουν – και στην περίπτωση του Σαλβίνι και στις πολιτικές που εφαρμόζουν.

Στόχος και των δύο φαίνεται πως είναι η «επιστροφή» εξουσιών από τις Βρυξέλλες στα κράτη-μέλη της ΕΕ κυρίως σε τομείς όπως η οικονομία, ο έλεγχος των συνόρων, το προσφυγικό κα υποβαθμίζοντας και αποδυναμώνοντας την Ένωση και τον ίδιο τον πυρήνα αρχών και στόχων επί των οποίων οικοδομήθηκε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Λε Πεν, σε ομιλία της τον περασμένο μήνα ζήτησε από τις εθνικιστικές δυνάμεις της ΕΕ να διαφοροποιηθούν από την παρακμάζουσα ΕΕ και να προχωρήσουν σε μια συνεργασία κρατών που σέβονται την διαφορετικότητα και την ταυτότητα του άλλου.

Ο δε Σαλβίνι, ο οποίος είναι και ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, έχει εκφράσει κατ′ επανάληψη κριτική στην ΕΕ αποκαλύπτοντας την βαθιά ευρωσκεπτικιστή του λογική. Με αφορμή δε την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό της χώρας, ο Σαλβίνι κατηγόρησε την ΕΕ, και κυρίως τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πως η στάση των Βρυξέλλών αυξάνει το κόστος δανεισμού της χώρας και δήλωσε πως δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να επιδιώξει οικονομική αποζημίωση. Τα σχόλια αυτά ήρθαν ως απάντηση στις δηλώσεις Γιούνκερ και ενός παραλληλισμού που έκανε επί του προϋπολογισμού της Ιταλίας και της ελληνικής οικονομίας.

Σημειώνεται πως η Ιταλία στον προϋπολογισμό της προβλέπει ονομαστικό έλλειμμα 2,4% που αν και είναι εντός του ορίου του 3% που θέτουν οι κανονισμοί της ΕΕ αλλά δεν συμμορφώνεται με τον κανονισμό που προβλέπει πως το συνολικό χρέος δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ. Στην περίπτωση της Ιταλίας το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο και ένας τρόπος για να μειωθεί είναι να μειωθεί το έλλειμμα. Ωστόσο, η λαϊκιστική κυβέρνηση υποστηρίζει πως ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα μειωθεί χάρη στην ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη που θα φέρει ο προϋπολογισμός που έχει συνταχθεί και τηρεί πιστά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για κοινωνικές παροχές.

Βέβαια η οικονομία, δεν είναι το μόνο θέμα για το οποίο οι ακροδεξιές δυνάμεις συγκρούονται με την ΕΕ αλλά και για το οποίο έχουν κοινές θέσεις με την Λε Πεν. Η κυβέρνηση της Ρώμης τηρεί πολύ σκληρή στάση και στο προσφυγικό, όπως και η ηγέτιδα του «Εθνικού Συναγερμού».

Mόλις την Κυριακή ο Σαλβίνι αναφέρθηκε απείλησε να «κλείσει» τα αεροδρόμια της χώρας προκειμένου να αποφευχθεί μια πιθανή άφιξη προσφύγων από την Γερμανία- αφού όμως πρώτα είχαν εισέλθει στη ΕΕ μέσω ιταλικού εδάφους.

«Δεν θα δεχτούμε πτήσεις τσάρτερ οι οποίες δεν έχουν λάβει άδεια, αν χρειαστεί θα κλείσουμε και τα αεροδρόμια όπως κάναμε ήδη και με τα λιμάνια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σαλβίνι ενώ ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας, Λουίτζι Ντι Μάιο τόνισε πως ««δεν ξέρω ποιος μπορεί να έδωσε άδεια για αυτή την επιστροφή μεταναστών στην Ιταλία με πτήση τσάρτερ. Για τις λεγόμενες δευτερογενείς μετακινήσεις προσφύγων που ζητούσε η Γερμανία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχει υπογραφεί καμία συμφωνία», προσθέτοντας πως «θα δούμε τι θα γίνει, αλλά εγώ θεωρώ ότι για γίνουν τέτοια πράγματα, χρειάζονται συμφωνίες».

Πηγές: BBC, ANSA, Express

Δημοφιλή