ΔΙΕΘΝΕΣ
23/05/2018 13:41 EEST

Η Σουηδία αναγνωρίζει δια νόμου το σεξ χωρίς συναίνεση ως βιασμό. Ιστορική νίκη του φεμινιστικού κινήματος της χώρας

Στον απόηχο τους διεθνούς αντίκτυπου του #MeToo

SOPA Images via Getty Images

Το Κοινοβούλιο της Σουηδίας αναμένεται να ψηφίσει σήμερα ένα νόμο κατά τον οποίο θα κατοχυρώνεται ότι η σεξουαλική πράξη χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Ο νόμος αναμένεται να περάσει με μεγάλη πλειοψηφία, συνιστώντας μεταξύ άλλων μια ιστορική νίκη του παγκόσμιου κινήματος #MeToo. 

Η ερευνήτρια του Ευρωπαϊκού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας για τα δικαιώματα των γυναικών, Anna Blus, αναφέρει σχετικά με το νόμο: «Η ψήφιση του εν λόγω νόμου θα σημάνει μια τεράστια νίκη των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των γυναικών στη Σουηδία, για την οποία πάλευαν ακούραστα για περισσότερο από μία δεκαετία. Αρνούμενες να μείνουν σιωπηλές, αυτές οι ακτιβίστριες οδήγησαν τους υπεύθυνους να βάλουν ένα τέλος στην σεξουαλική βία και όσοι πολιτικοί υπερψηφίσουν σήμερα το νόμο, πρέπει να καθοδηγούνται από το θάρρος τους». 

«Είναι σοκαριστικό αλλά αυτή η αλλαγή του νόμου στη Σουηδία θα καταστήσει τη χώρα μόλις τη 10η της Ευρώπης που αναγνωρίζει ότι το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης ακόμη και σήμερα ορίζουν το βιασμό στη βάση της άσκησης σωματικής βίας, απειλής ή του εξαναγκασμού και αυτοί οι ξεπερασμένοι ορισμοί έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστη βλάβη», συμπληρώνει η Blus και καταλήγει: «Παρόλο που έχουμε ακόμη πολλή απόσταση να διανύσουμε, ελπίζουμε ότι η σημερινή ψήφιση του νόμου θα οδηγήσει σε μια γενικότερη ευρωπαϊκή μεταστροφή της νομοθεσίας και των συμπεριφορών σχετικά με το θέμα». 

(Με πληροφορίες από τη Διεθνή Αμνηστία)

Sponsored Post