ΔΙΕΘΝΕΣ
14/07/2020 15:42 EEST | Updated 14/07/2020 16:14 EEST

Η Βρετανία αποκλείει την Huawei από το δίκτυο 5G

Μέχρι το 2027.

ASSOCIATED PRESS

Να αποκλείσει την Huawei από το δίκτυο 5G αποφάσισε η Βρετανία, όπως ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον το μεσημέρι της Τρίτης. Ο εξοπλισμός που κατασκευάζει ο κινεζικός κολοσσός και έχει ήδη εγκατασταθεί στη χώρα, θα απομακρυνθεί από το δίκτυο 5G έως το 2027, σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Πολιτισμού, Όλιβερ Ντόουντεν.

Η συγκεκριμένη απόφαση προβλέπει πως οι διαχειριστές δικτύων δεν θα έχουν την δυνατότητα να προσθέσουν νέα εξαρτήματα της Huawei στα δίκτυα 5G μετά τις 31 Δεκεμβρίου του 2020.

H Eυρώπη αποφασίζει για την Huawei

 

Ο εξοπλισμός που κατασκευάζει ο κινεζικός κολοσσός με έδρα την Shenzhen και έχει ήδη εγκατασταθεί θα απομακρυνθεί από το δίκτυο 5G έως το 2027, διευκρίνισαν οι κυβερνητικοί παράγοντες νωρίτερα.

«Δεν υπάρχει φυσικά 100% ασφαλές δίκτυο», είπε ο Βρετανός υπουργός Πολιτισμού, ο οποίος περιέγραψε τις λεπτομέρειες του σχεδίου ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων.

«Αυτή η απογοητευτική απόφαση είναι κακό νέο για όλους όσοι έχουν κινητό τηλέφωνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχει κίνδυνος να επιβραδύνει την ψηφιακή πρόοδο της χώρας, να προκαλέσει αύξηση στους λογαριασμούς και να διευρύνει το ψηφιακό χάσμα», υπογράμμισε ένας εκπρόσωπος της γιγάντιας κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών προσθέτοντας πως είναι «λυπηρό το γεγονός ότι το μέλλον μας στο Ηνωμένο Βασίλειο πολιτικοποιήθηκε εξαιτίας της αμερικανικής εμπορικής πολιτικής και όχι για λόγους ασφαλείας».

Το Λονδίνο δεχόταν εδώ και μήνες ισχυρές πιέσεις από την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία κατηγορεί την Huawei ότι διεξάγει κατασκοπεία για λογαριασμό του Πεκίνου, κάτι που ο κινεζικός όμιλος αρνείται.

Παρά τις αμερικανικές προειδοποιήσεις, η βρετανική κυβέρνηση είχε επιτρέψει τον Ιανουάριο στη Huawei να κατασκευάσει έως το 35% της απαραίτητης μη στρατηγικής υποδομής για την ανάπτυξη του νέου δικτύου 5G της χώρας.

Όμως αντιμέτωπη με τη δυσαρέσκεια της Ουάσινγκτον και των συντηρητικών βουλευτών, η κυβέρνηση είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα σκλήραινε τη στάση της, προβάλλοντας τον κίνδυνο για την ασφάλεια που μπορεί να αντιπροσωπεύει η παρουσία της κινεζικής εταιρείας στις υποδομές της.

Η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού απειλεί να κλιμακώσει την ένταση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα σε μια ήδη πολύ κρίσιμη περίοδο για τα δύο κράτη.

Η Κίνα έχει ξεκαθαρίσει πως ο Μπόρις Τζόνσον θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες, στην περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίσει την Κίνα ως «εχθρικό εταίρο».

Σχολιάζοντας την κόντρα ΗΠΑ-Κίνας, πολλοί μιλούν για έναν δεύτερο Ψυχρό Πόλεμο, δεδομένου και ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν έντονα πως η κυριαρχία 5G αποτελεί ορόσημο για την κινεζική τεχνολογική υπεροχή που θα μπορούσε να καθορίσει την γεωπολιτική του 21ου αιώνα.

Με ταχύτερα δεδομένα και αυξημένη χωρητικότητα, το 5G θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην διαμόρφωση των ισορροπιών της μελλοντικής οικονομίας.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Robert O’Brien συναντά στο μεταξύ εκπροσώπους της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της Ιταλίας στο Παρίσι αυτήν την εβδομάδα για να συζητήσουν θέματα σχετικά με την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένου και του 5G.

Η Δύση προσπαθεί να δημιουργήσει μια ομάδα αντιπάλων της Huawei για την δημιουργία δικτύων 5G. Άλλοι μεγάλοι προμηθευτές εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών είναι η Ericsson της Σουηδίας (ERICb.ST) και η Nokia της Φινλανδίας (NOKIA.HE).