Η Γερμανία καταστρώνει σχέδια για την ταχεία επέκταση του δικτύου καταφυγίων για βομβαρδισμούς, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος πολιτικής προστασίας της κυβέρνησης, προειδοποιώντας ότι το κράτος πρέπει να είναι προετοιμασμένο για μια επίθεση από τη Ρωσία εντός των επόμενων τεσσάρων ετών.

Συγκεκριμένα, έως και ένα εκατομμύριο καταφύγια, θα πρέπει να δημιουργήσει η Γερμανία λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας για τον κίνδυνο μιας πολεμικής επίθεσης στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Πολιτικής Προστασίας και Βοήθειας για Καταστροφές (ΒΒΚ), Ραλφ Τίζλερ, ο οποίος υπολογίζει το κόστος του εγχειρήματος στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ.

Advertisement
Advertisement

«Για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπήρχε μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση στη Γερμανία ότι ο πόλεμος δεν είναι ένα σενάριο για το οποίο έπρεπε να προετοιμαστούμε. Αυτό άλλαξε. Ανησυχούμε για τον κίνδυνο ενός μεγάλου επιθετικού πολέμου στην Ευρώπη», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Süddeutsche Zeitung.

Ο Τίσλερ έκανε έκκληση για μια πανεθνική προσπάθεια για τον εντοπισμό και τη μετατροπή σηράγγων, σταθμών του μετρό, υπόγειων γκαράζ, χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων και υπογείων δημόσιων κτιρίων σε προστατευτικά καταφύγια, ώστε «να δημιουργηθεί γρήγορα χώρος για 1 εκατομμύριο ανθρώπους». Είπε ότι η υπηρεσία του θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αργότερα αυτό το καλοκαίρι.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σχεδόν κανένα λειτουργικό καταφύγιο στην Γερμανία, καθώς από το 2007 δεν έχουν επενδυθεί χρήματα για την συντήρησή τους.

«Η λειτουργική συντήρηση των δημοσίων καταφυγίων έχει επισήμως διακοπεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση», επισήμανε ο Ραλφ Τίζλερ και αναφέρθηκε σε 579 δημόσια καταφύγια τα οποία θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν περίπου 477.593 άτομα και περιλαμβάνουν υπόγειους χώρους στάθμευσης, σιδηροδρομικούς σταθμούς και νοσοκομεία που χτίστηκαν αρχικά προκειμένου να αντέχουν τις αεροπορικές επιδρομές του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει φόβους σε άλλες χώρες, ιδίως στα κράτη της Βαλτικής, αλλά και στην Πολωνία και τη Γερμανία, ότι η Μόσχα θα μπορούσε να ανοίξει νέα μέτωπα στην Ευρώπη.

Η δυσπιστία ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση ήρθε για να μείνει αλλά οι Ρώσοι θέλουν αποκλιμάκωση

Ωστόσο, και στη Ρωσία η κοινή γνώμη θεωρεί πλέον ως μεγαλύτερη απειλή τη Γερμανία και όχι τις ΗΠΑ.

Advertisement

Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι της Ρωσίας χαρακτήρισαν τη Λευκορωσία, την Κίνα, το Καζακστάν, την Ινδία και τη Βόρεια Κορέα ως τα πιο φιλικά έθνη για τη χώρα τους, ενώ κατέταξαν τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ουκρανία, τις ΗΠΑ και την Πολωνία ως τα πιο εχθρικά, ανέφερε το Κέντρο Levada, επικαλούμενο δημοσκόπηση που διεξήχθη στη Ρωσία.

Για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, οι ΗΠΑ έπεσαν στην τέταρτη θέση του καταλόγου των πιο «εχθρικών» εθνών προς τη Ρωσία. Η Γερμανία, για πρώτη φορά, βρέθηκε στην κορυφή αυτής της κατάταξης. Η δημοσκόπηση, που διεξήχθη τον Μάιο του 2025, ενδέχεται να αντανακλά τις απόψεις των Ρώσων τόσο για την πολιτική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ όσο και για τη στάση του Γερμανού καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καγκελάριος Mερτς είχε προηγουμένως ανακοινώσει μια κοινή πρωτοβουλία μεταξύ Βερολίνου και Κιέβου για την παραγωγή όπλων μεγάλου βεληνεκούς.

Τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων πιστεύουν ακράδαντα ότι οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των δυτικών χωρών θα βασίζονται πάντα στη δυσπιστία – υψηλό όλων των εποχών, σημειώνει το Levada Center. Ταυτόχρονα, ένα εντυπωσιακό ποσοστό 80% τάσσεται υπέρ της αποκλιμάκωσης. Μόνο το 14% των ερωτηθέντων θεωρεί περιττή τη διόρθωση των σχέσεων Ρωσίας-Δύσης.

Advertisement

Πηγή: Guardian, Uawire

 

Advertisement