Η γιόγκα των ήχων

Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.
Konstantinos Kostouros
Konstantinos Kostouros

Στην Ινδία η παράδοση της Nada yoga (γιόγκα των ήχων) είναι πολύ παλιά. Η μουσική που παράγεται κατά τη διάρκεια της Nada yoga θεωρείται ιερή και τιμάται για αιώνες, λόγω της δύναμης που έχει να ρυθμίζει και να ισορροπεί τις σωματικές, νοητικές και πνευματικές μας ενέργειες.

Ο διαλογισμός πάνω στους ήχους αποτελεί ένα μονοπάτι προς την Αυτογνωσία, και είναι προσβάσιμο σε όλους μας, ανεξαρτήτως θρησκείας ή πνευματικών πεποιθήσεων. Ο νους μας εύκολα απορροφάται από τον ήχο, γι’αυτό και όλοι – ακόμα και τα μωρά και τα ζώα – απολαμβάνουν να ακούν μουσική. Όταν ο νους μας συγκεντρώνεται πάνω σε κάτι, μας δημιουργείται μια αίσθηση εσωτερικής ευδαιμονίας. Στη Nada yoga μαθαίνουμε ότι η πηγή των ήχων μπορεί να είναι εσωτερική ή εξωτερική. Ότι ο ήχος μπορεί να είναι δυνατός ή πολύ χαμηλός. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να προέρχεται από μια φωνή ή ένα όργανο και άρα αυτός θεωρείται εξωτερικός ήχος, αλλά μπορεί να προέρχεται και από την κίνηση της prana (ζωτική ενέργεια) μέσα στο σώμα μας, γι’ αυτό αυτός ο ήχος λέγεται εσωτερικός.

Μέσω της πρακτικής, η συγκέντρωση σε επιλεγμένους, εξωτερικούς ήχους, θα επιτρέψει στο νου μας να καθαρίσει και να ηρεμήσει. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να καταφέρουμε να συνειδητοποιήσουμε τον εσωτερικό μας ήχο. Πολλές φορές οι εσωτερικοί ήχοι μοιάζουν με καμπάνες, φλάουτο ή με τον μονότονο ήχο μιας ηλεκτρικής συσκευής. Στην πραγματικότητα αυτοί οι ήχοι είναι αυτοί που παράγονται από το σώμα μας: η άντληση του αίματος, η ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν τα νεύρα ή η εμβοή (βουητό) των αυτιών. Άλλοι, ακόμα βαθύτεροι ήχοι, υπάρχουν πίσω από αυτούς που μπορούμε να ακούσουμε. Σε αυτό το προχωρημένο επίπεδο μπορεί να μας οδηγήσει η Nada yoga.

Σε μερικές παραδόσεις πιστεύεται ότι οι ανεπαίσθητοι, εσωτερικοί ήχοι πηγάζουν από το τσάκρα της καρδιάς. Η παράδοση της γιόγκα συνδέει τους εσωτερικούς ήχους με την ενέργεια της Κουνταλίνι.

Στη Nada yoga ο μαθητής συγκεντρώνεται σε αυτούς τους λεπτούς και υπόγειους ήχους, φέρνοντας τη συνείδησή του από έξω προς τα μέσα, ενώ όλη την ώρα ο νους του βρίσκεται σε μια ήρεμη συγκέντρωση και εστίαση.

Αυτή η μορφή άσκησης είναι ευχάριστη και σχετικά εύκολη: καθώς κανείς διαλογίζεται, όλο του το είναι εξαγνίζεται και ισορροπεί με τη βοήθεια του ήχου. Σε ότι εναποθέτουμε την προσοχή μας, αυτό γινόμαστε. Θυμηθείτε τη ρήση: «Εκεί που βάζουμε τον θησαυρό μας, εκεί θα βρούμε και την καρδιά μας». Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να επιλέγουμε ήχους που προωθούν την θετικότητα και τη φώτιση, προκειμένου να εξασκήσουμε τη Nada yoga.

Ένας εύκολος τρόπος για να ξεκινήσουμε την εξάσκηση είναι με μια όμορφη μουσική που θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά: θα είναι ήρεμη, ήσυχη, σταθερή σε ένταση και συναίσθημα. Καλύτερα να μην καταφύγουμε στην εύκολη λύση της κλασσικής μουσικής, γιατί συχνά έχει εντάσεις που δεν βοηθούν στον διαλογισμό. Επίσης, καλύτερα να μην υπάρχουν στίχοι. Οι στίχοι είναι κάτι το συγκεκριμένο που μπορεί να αποσπάσει την προσοχή μας.

Στην αρχή, απλά καθόμαστε ήρεμα για 10-15 λεπτά, δίνοντας όλη μας την προσοχή στη μουσική. Την άσκηση αυτή κάνουμε για τουλάχιστον μια φορά την ημέρα. Μένουμε σταθεροί στην πρακτική μας και συνεχίσουμε να ακούμε τον ίδιο τύπο μουσικής με την πλήρη συγκέντρωσή μας. Σταδιακά, ίσως αρχίσουμε να ακούμε εσωτερικούς ήχους. Όταν συμβεί αυτό, επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε αυτούς. Έτσι, μπορούμε σιγά-σιγά να μετατοπίσουμε την άσκησή μας από το να ακούμε μουσική στο να ακούμε τους εσωτερικούς μας ήχους.

Σας προτείνουμε να ακολουθήσετε τον δικό σας ρυθμό, μια που κάθε εμπειρία είναι μοναδική. Η επίγνωση των εσωτερικών ήχων μπορεί να έρθει γρήγορα ή αργά, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα έρθει. Στην πορεία μπορεί να αποφασίσετε ότι δεν χρειάζεστε πια τη μουσική ή να συνεχίσετε να την ακούτε. Απλά συνεχίστε να ακούτε τους εσωτερικούς σας ήχους σε καθημερινή βάση. Η αντίληψη σας για τους ήχους θα αλλάξει όσο ο νους και το σώμα εξαγνίζονται μέσα από αυτήν τη διαδικασία.

Η Nada yoga είναι πιο εύκολη απ’ ότι ακούγεται και το δώρο που αποκομίζουμε από αυτήν είναι ότι σε κάθε μας βήμα γεμίζουμε από εξυψωτικούς ήχους και ισορροπούμε την καρδιά, το νου και το πνεύμα μας. Επίσης, θα βελτιωθεί η ακουστική μας ικανότητα αλλά και η ευαισθησία μας, ώστε να ακούμε τι πραγματικά μας λένε οι άλλοι, ασχέτως πόσο δυνατά μιλάνε.

(Για κάθε πληροφορία, ερώτηση ή διευκρίνιση μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Μαρία Χρυσοχεράκη στο maria@pureyoga.gr)