ΣΠΟΥΔΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΡΠΑΖΟΥΝ

Η γοητεία της Φαρμακευτικής Επιστήμης

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου προετοιμάζει τους φοιτητές του να αντιμετωπίσουν τις επαγγελματικές προκλήσεις σε όλο το φάσμα των μελλοντικών επαγγελματικών τους επιλογών.

Η Φαρμακευτική διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στην κοινωνία, αφού συμβάλλει σημαντικά στην αποθεραπεία των ασθενών μέσω της Φαρμακευτικής αγωγής. Ο φαρμακοποιός δρα καταλυτικά στον τομέα της υγείας. Είναι ο καταρτισμένος επιστήμονας με τον οποίο οι ασθενείς έχουν την ευκολότερη πρόσβαση. Ο φαρμακοποιός αναμένεται να είναι ένας άνθρωπος εμπιστοσύνης και επιστημονικά καταρτισμένος.

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Η γοητεία της φαρμακευτικής επιστήμης κρύβεται στην πολυσυλλεκτικότητα της γνώσης, καθώς συνδυάζει τα αντικείμενα της Χημείας, της Βιολογίας, της Φυσικής, της Φαρμακολογίας, της Θεραπευτικής και τόσων άλλων που ο κατάλογος είναι ιδιαίτερα μακροσκελής. Επειδή η φαρμακευτική είναι ταυτόχρονα και επάγγελμα, η πολυσυλλεκτικότητα της γνώσης σημαίνει ευρύ φάσμα επαγγελματικών επιλογών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον απόφοιτο Φαρμακευτικής γιατί θα έχει πολλές επιλογές ώστε να μπορεί να διαλέξει την πτυχή του επαγγέλματος που του αρέσει περισσότερο.

Αυτό ακριβώς προσφέρει η Φαρμακευτική (Intergrated Master, MPharm) στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου καθώς προετοιμάζει τους φοιτητές του να αντιμετωπίσουν τις επαγγελματικές προκλήσεις σε όλο το φάσμα των μελλοντικών επαγγελματικών τους επιλογών.

Το πρόγραμμα σπουδών είναι σύγχρονο και εξισορροπημένο, υποστηριζόμενο από άριστα καταρτισμένο ακαδημαϊκό προσωπικό και υπερσύγχρονα, πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια για την εκπαίδευση των φοιτητών, τόσο στα παραδοσιακά φαρμακευτικά αντικείμενα όσο και στις νέες τεχνολογίες που καθοδηγούν τις εξελίξεις. Με τον τρόπο αυτό, οι απόφοιτοι του προγράμματος έχουν μια ευρεία επιλογή εργασίας, όπως σε ιδιόκτητο φαρμακείο, στη βιομηχανία φαρμάκων στους τομείς παραγωγής, ελέγχου ποιότητας, της έρευνας και ανάπτυξης, στη φαρμακευτική διοίκηση, σε εμπορικά εργαστήρια, έρευνας και εκπαίδευση, σε βιομηχανίες τροφίμων ή βιοτεχνολογίας, και σε εταιρείες παραγωγής και εμπορίας συμπληρωμάτων διατροφής, υγειονομικού υλικού και ιατρικών συσκευών.

Ο ρόλος του Φαρμακοποιού

«Η βασική επιδίωξη της Σχολής είναι να μεταδώσουμε στους φοιτητές μας τη ‘δίψα’ για τη διαρκή διεκδίκηση της γνώσης, την αφοσίωση στην επίτευξη των στόχων τους και την προσωπική τους ανέλιξη και ολοκλήρωση ως επαγγελματίες και επιστήμονες φαρμακοποιοί» δηλώνει ο Κοσμήτορας της Σχολής Δρ. Παπαγεώργης.

Περαιτέρω, εξηγεί πως ο ρόλος του φαρμακοποιού είναι ιδιαίτερα σημαντικός, κυρίως λόγω της στενής σχέσης που έχει με τον ασθενή, αφού πρέπει να κατέχει καλή γνώση των φαρμάκων, των συνταγογραφημένων θεραπειών καθώς και βασικές γνώσεις φροντίδας υγείας. Ο φαρμακοποιός λειτουργεί ως σύμβουλος υγείας και πάροχος φροντίδας. Για αυτό το λόγο, πέρα από την επιστημονική κατάρτιση του φαρμακοποιού, η ικανότητα επικοινωνίας με τον ασθενή και τους άλλους επαγγελματίες υγείας που συμμετέχουν στην περίθαλψή του ασθενούς αποτελεί κομβικής σημασίας δεξιότητα. Επίσης, ο φαρμακοποιός είναι σημαντικό να έχει ηγετικές ικανότητες λόγω της αυξημένης ευθύνης που συνεπάγεται ο ρόλος του, ωστόσο ταυτόχρονα θα πρέπει να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και ως μέλος μιας ομάδας επιστημόνων υγείας συνεργαζόμενος αρμονικά με τα άλλα μέλη.

Όλα αυτά αποτελούν μέρος του προγράμματος σπουδών Φαρμακευτικής, MPharm που προσφέρεται από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου ο φοιτητής, παράλληλα με τη θεωρητική εκπαίδευση, έχει την ευκαιρία εργαστηριακής εξάσκησης από το πρώτο έτος σπουδών ώστε να κατανοήσει βαθύτερα την πρακτική σύνδεση της θεωρίας με την πράξη. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ότι οι φοιτητές, κατά το τελευταίο έτος σπουδών τους, συνδέουν τις γνώσεις με τον πραγματικό επαγγελματικό χώρο με την μορφή πρακτικής άσκησης μέσω τοποθέτησης τους σε ιδιωτικά ή/και δημόσια φαρμακεία.

Οι φοιτητές/τριες Φαρμακευτικής επωφελούνται από τις συνέργειες του Προγράμματος με άλλα προγράμματα της Σχολής Θετικών Επιστημών και της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου σε ό,τι αφορά τις υποδομές, τον εργαστηριακό εξοπλισμό, την τεχνογνωσία του ακαδημαϊκού προσωπικού και την ερευνητική υποδομή.

Ένας συναρπαστικός κλάδος

Το επάγγελμα του φαρμακοποιού είναι μια ζωντανή επιστήμη που εξελίσσεται ραγδαία και ελκύει ολοένα και περισσότερο τους νέους ανθρώπους, αναφέρει ο Κοσμήτορας της Σχολής, Δρ. Παπαγιώργης, καθώς προσφέρει πολλές επιλογές για επαγγελματική σταδιοδρομία, ενώ, εκτός από επάγγελμα, αποτελεί λειτούργημα με τεράστια κοινωνική προσφορά και αναγνώριση. Η συνεχής ανακάλυψη νέων φαρμάκων, αποτελεσματικότερων και ασφαλέστερων, προϋποθέτει διαρκή επιμόρφωση και εντατική μελέτη από την πλευρά του φαρμακοποιού και αυτό, σύμφωνα με τον Κοσμήτορα, καθιστά την Φαρμακευτική «όχι μόνο γοητευτική, αλλά συναρπαστική».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στην ιστοσελίδα https://euc.ac.cy/ ή επικοινωνήστε μαζί τους στο info@euc.ac.cy και στο 0035722713000.

Έναρξη Φθινοπωρινού Εξαμήνου 2023: 2 Οκτωβρίου 2023

Δημοφιλή