«Ecce Homo»: Στο Μουσείο Πράδο το έργο του Καραβάτζιο που παραλίγο να πωληθεί για 1.500 ευρώ

Ο πίνακας, τα ίχνη του οποίου είχαν κάποια στιγμή χαθεί, είναι ένα από τα μόλις 60 γνωστά έργα του κορυφαίου ζωγράφου.
«Ecce Homo» του Καραβάτζιο
«Ecce Homo» του Καραβάτζιο
Giusti Claudio via AP

Η είδηση ότι η ισπανική κυβέρνηση μπλόκαρε την πώληση σε δημοπρασία ενός πίνακα με την υποψία ότι «ενδέχεται» να είναι έργο του Καραβάτζιο, έκανε τον Απρίλιο του 2021 τον γύρο του κόσμου. Η ελαιογραφία, που μέχρι πριν από τρία χρόνια αποδιδόταν σε μαθητή της σχολής του Ισπανού ζωγράφου του 17ου αιώνα, Χοσέ ντε Ριβέρα -και επρόκειτο να πωληθεί με τιμή εκκίνησης μόλις 1.500 ευρώ- επιβεβαιώθηκε επισήμως πλέον ότι είναι έργο του Ιταλού δεξιοτέχνη του μπαρόκ.

Όπως ανακοίνωσε το Μουσείο Πράδο, το έργο του Michelangelo Merisi da Caravaggio που τιτλοφορείται «Ecce Homo» (Ιδού ο Άνθρωπος) και απεικονίζει τον Ιησού με το ακάνθινο στεφάνι λίγο πριν τη Σταύρωση, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο διάσημο μουσείο της Ισπανίας, από τις 27 Μαΐου έως τον Οκτώβριο, κατόπιν συμφωνίας με τον νέο ιδιοκτήτη. Μετά τον Οκτώβριο, το έργο θα μεταφερθεί στη μόνιμη συλλογή του Πράδο για άλλους τέσσερις μήνες.

«Από την επανεμφάνισή του σε δημοπρασία πριν από τρία χρόνια, το Ecce Homo αντιπροσωπεύει μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στην ιστορία της τέχνης», αναφέρει το μουσείο σε ανακοίνωση του.

Οι φωτογραφίες που καταγράφουν τις εργασίες αποκατάστασης του έργου.
Οι φωτογραφίες που καταγράφουν τις εργασίες αποκατάστασης του έργου.
via AP

«Φιλοτεχνημένος από τον μεγάλο Ιταλό καλλιτέχνη γύρω στο 1605-9, ο πίνακας που πιστεύεται ότι ήταν κάποτε μέρος της ιδιωτικής συλλογής του Phillip IV της Ισπανίας, είναι ένα από τα μόλις 60 γνωστά έργα του Καραβάτζιο που υπάρχουν, και επομένως ένα από τα πιο πολύτιμα παλιά έργα τέχνης στον κόσμο», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οπως δήλωσε ο διευθυντής του Πράδο, Miguel Falomir, ο νέος ιδιοκτήτης του πίνακα συνεργάστηκε με ειδικούς προκειμένου το Ecce Homo να επιστρέψει στην παλιά του αίγλη.

«Κατά τη διάρκεια της ναπολεόντειας εισβολής, το έργο έφυγε από τη βασιλική συλλογή και από τον 19ο αιώνα βρισκόταν σε μια οικογενειακή συλλογή στη Μαδρίτη. Η οικογένεια αποφάσισε πρόσφατα να προχωρήσει στην πώληση του πίνακα σε ιδιώτη ο οποίος εκδήλωσε το ενδιαφέρον να εκτεθεί αυτό το πολύ σημαντικό έργο στο Prado».

Το Πράδο έχει στη συλλογή του μόνο ένα έργο του Καραβάτζιο, τον πίνακα «Ο Δαβίδ με το κεφάλι του Γολιάθ», τον οποίο ο κορυφαίος ζωγράφος δημιούργησε στη Ρώμη, γύρω στα 1600, σε ηλικία 30 ετών.

Με πληροφορίες από Associated Press, Guardian

Δημοφιλή