Έχασαν την μάχη στο ΕΔΑΔ οι γονείς της Μαντλίν, για το βιβλίο που τους χαρακτήριζε ως υπόπτους

Στο "Η αλήθεια του ψέματος" αστυνομικός που ασχολήθηκε με την εξαφάνιση της μικρής το 2007 αναφέρει πως οι γονείς έχουν εμπλοκή στην υπόθεση.
via Associated Press

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε την Τρίτη κατά των γονέων της αγνοούμενης βρετανίδας, Μαντλίν ΜακΚαν, λέγοντας ότι έτυχαν δίκαιης δίκης στην δικαστική μάχη που έδωσαν στην Πορτογαλία σε βάρος ενός πρώην αστυνομικού.

Ο αστυνομικός, Γκονσάλο Αμαράλ, ο οποίος μετείχε στην έρευνα για την εξαφάνιση της μικρής Μαντλίν το 2007, στο βιβλίο του “Truth of the Lie” (Η αλήθεια του ψέματος) αναφέρει ότι οι γονείς της αγνοούμενης έχουν εμπλοκή στην υπόθεση.

Εκείνοι, μήνυσαν τον Αμαραλ για συκοφαντική δυσφήμιση.

Το 2015, ένα πορτογαλικό δικαστήριο έκρινε υπέρ τους, υποχρεώνοντας τον συγγραφέα να τους καταβάλει αποζημίωση. Δύο χρόνια μετά όμως έγινε αναίρεση της απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο της Πορτογαλίας.

Στη συνέχεια, οι γονείς προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι το δικαίωμά τους σε δίκαιη δίκη, το δικαίωμα στην ιδιωτική οικογενειακή ζωή και την ελευθερία της έκφρασης είχαν καταπατηθεί.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι η πορτογαλική δικαιοσύνη δεν παρέβη το καθήκον της να προστατεύσει τα δικαιώματα του Τζέρι ΜακΚαν και της Κέιτ Χίλι και ότι τα επιχειρήματά τους σχετικά με το τεκμήριο αθωότητας ήταν αβάσιμα.

«Ακόμη και αν υποτεθεί ότι η φήμη τους είχε πληγεί, αυτό δεν οφείλεται στο επιχείρημα που προέβαλε ο συγγραφέας του βιβλίου, αλλά είναι μάλλον αποτέλεσμα των υποψιών που εκφράστηκαν προς αυτούς», αποφάνθηκε το ΕΔΑΔ.

Η Μαντλίν, ήταν τριών ετών όταν εξαφανίστηκε τον Μάιο του 2007 από την κρεβατοκάμαρά της σε διαμέρισμα στο Αλγκάρβε όπου έμενε η οικογένειά της. Οι πρώτες έρευνες από την πορτογαλική αστυνομία δεν απέφεραν σημαντικά στοιχεία και για λίγο οι ντετέκτιβ εστίασαν την προσοχή στους γονείς. Ανακρίθηκαν μάλιστα από αστυνομία ως επίσημα ύποπτοι εκείνο το φθινόπωρο.

Τον επόμενο Ιούλιο, η πορτογαλική αστυνομία σταμάτησε την έρευνά της επικαλούμενη έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων και τους απάλλαξε από οποιαδήποτε ανάμειξη.

Εκείνοι, συνεχίζουν ακούραστοι την εκστρατεία τους για να τραβήξουν την προσοχή στην εξαφάνιση της κόρης τους και βρετανικά δημόσια πρόσωπα από μεγαλοεπιχειρηματίες μέχρι συγγραφείς και αστέρες του ποδοσφαίρου έχουν κάνει δημόσια εκκλήσεις για την παροχή πληροφοριών προς όποιους μπορεί να γνωρίζουν κάτι.

Βασικός ύποπτος αναδείχθηκε ένας καταδικασμένος για κακοποίηση παιδιών και έμπορος ναρκωτικών. Τον Μάιο, ο Γερμανός εισαγγελέας που ερευνούσε την υπόθεση από το 2020 είπε ότι βρέθηκαν νέα στοιχεία που ενοχοποιούν δυνητικά τον ύποπτο, ο οποίος φυλακίστηκε για τον βιασμό μιας γυναίκας στην ίδια περιοχή όταν εξαφανίστηκε η Μαντλίν.