Στις σοβαρότερες εχθροπραξίες εδώ και 20 χρόνια έχουν εμπλακεί οι δύο μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις, Ινδία και Πακιστάν, που διατηρούν επί μακρόν ανοιχτούς λογαριασμούς, αν και επί του παρόντος αυτές περιορίζονται ως επί το πλείστον στις περιοχές του Κασμίρ που αμφότερες ελέγχουν και διεκδικούν. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 41 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περίπου 100 έχουν τραυματιστεί. 

Η Ινδία επιτέθηκε πυραύλους στο Πακιστάν και το Πακιστανικό Κασμίρ αργά το βράδυ της  Τρίτης και το Πακιστάν αναφέρει τώρα πως κατέρριψε πέντε ινδικά μαχητικά αεροσκάφη -αν και πηγές στην Ινδία κάνουν λόγω για συντριβή τεσσάρων- ενώ μαίνονται ανταλλαγές πυρών πυροβολικού στα αμφισβητούμενα σύνορα στο Κασμίρ.

Advertisement
Advertisement

Το Δελχί, κάνει λόγο  «επικεντρωμένη, μετρημένη και μη-κλιμακούμενη» επίθεση τονίζοντας πως δεν έπληξε στρατιωτικές εγκαταστάσεις του πακιστανικού στρατού αφού στόχευε μόνο πυρήνες τρομοκρατών.

Το Ισλαμαμπάντ κάνει λόγο για «άνανδρη επίθεση» και «πράξη πολέμου» ενώ επικαλέστηκε το άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ κάνοντας λόγο για δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Όπως τονίζετια δύναται να απαντήσει «σε χρόνο, τόπο και τρόπο που θα επιλέξει» για να εκδικηθεί την απώλεια αμάχων και την «παραβίαση» της κυριαρχίας του. Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έχουν «πλήρη εξουσιοδότηση» να πραγματοποιήσουν «αντίστοιχες ενέργειες».

Γιατί Ινδία και Πακιστάν πολεμούν για το Κασμίρ – Η ιστορία μιας διαμάχης 80 ετών

Αντίπαλοι με πυρηνικά όπλα: «Ακτινογραφία» της επικίνδυνης αναμέτρησης

Το Δελχί έπληξε συνολικά εννέα πακιστανικές τοποθεσίες στις οποίες υπήρχαν «υποδομές τρομοκρατών» μερικές από τις οποίες, όπως επιμένει, συνδέονται με την επίθεση ισλαμιστών που υποστηρίζονται από το Πακιστάν σε Ινδουιστές τουρίστες. Η επίθεση σημειώθηκε τον περασμένο μήνα στο ινδικό Κασμίρ και κόστισε τη ζωή 25 ανθρώπων. Το Υπ.Άμυνας της Ινδίας ανακοίνωσε το πρωί πως επιχείρηση ήταν επιτυχής και οι στόσοι «εξουδετερώθηκαν». 

Το Ισλαμαμπάντ κάνει λόγο για «άνανδρη επίθεση»  σε έξι τοποθεσίες στο Πακιστάν και στο πακιστανικό Κασμίρ με 24 αλλεπάλληλα χτυπήματα που προκάλεσαν τον θάνατο 26 ανθρώπων-μεταξύ των οποίων ένα κοριτσάκι τριών ετών-ενώ 46 τραυματίστηκαν.

Ο δε Πακιστανός, Μαλαουάνα Μασουντ Αζχάρ, χαρακτηρισμένος ως τρομοκράτης από τον ΟΗΕ δήλωσε πως 10 μέλη της οικογένειας του σκοτώθηκαν από την επίθεση σε τζαμί στο Μπαχαουαλπούρ στο Πακιστάν. H τρομοκρατική οργάνωση της οποίας ηγείται (JeM) ήταν υπεύθυνη για επίθεση αυτοκτονίας τον Φεβρουάριο του 2019 στο ινδικό Κασμίρ, στην οποία σκοτώθηκαν 40 στρατιώτες ενώ οδήγησε για μια ακόμη φορά Ινδία και Πακσιτά στα πρόθυρα πολέμου. 

Οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν επίσης από την πλευρά τους ότι τουλάχιστον 15 άτομα σκοτώθηκαν και 43 τραυματίστηκαν εν μέσω των συνεχιζόμενων ανταλλαγών πυρών του πυροβολικού, κατά μήκος της λεγόμενης γραμμής ελέγχου —των de facto συνόρων της Ινδίας και του Πακιστάν— στο Κασμίρ.

Νωρίτερα, πηγή προσκείμενη στην ινδική αστυνομία ανέφερε πως τα πυρά συνεχίζονταν κατά μήκος μεγάλου μέρους της γραμμής ελέγχου.

Επίσης, μέσα στη νύχτα, δημοσιογράφοι άκουγαν μεγάλες εκρήξεις στα περίχωρα της Σριναγκάρ, μεγάλη πόλη του τομέα του Κασμίρ υπό ινδικό έλεγχο, όχι μακριά από το αρχηγείο των ινδικών ενόπλων δυνάμεων στην ζώνη.

Advertisement

«Η Ινδία έχει επιδείξει σημαντική αυτοσυγκράτηση στην επιλογή των στόχων και της μεθόδου εκτέλεσης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ινδικό υπουργείο άμυνας. 

«Όλες αυτές οι εμπλοκές έγιναν ως αμυντικό μέτρο…Το Πακιστάν παραμένει ένα πολύ υπεύθυνο κράτος. Ωστόσο, θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υπεράσπιση της τιμής, της ακεραιότητας και της κυριαρχίας του Πακιστάν, με κάθε κόστος», σχολίασε ο εκπρόσωπος των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων. 

 

Το Ισλαμαμπάντ χαρακτήρισε την επίθεση ως «κατάφωρη πράξη πολέμου» και είπε ότι ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι  διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει κατάλληλα στην ινδική επιθετικότητα.

Η Ινδία και το Πακιστάν έχουν εμπλακεί δύο πολέμους από το 1947 για το Κασμίρ με την μουσουλμανική πλειοψηφία, το οποίο και οι δύο πλευρές διεκδικούν πλήρως και ελέγχουν εν μέρει. Από την εκεχειρία του 2003, στην οποία και οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν εκ νέου το 2021, τα στοχευμένα πλήγματα μεταξύ των γειτόνων είναι εξαιρετικά σπάνια, ειδικά τα ινδικά χτυπήματα σε πακιστανικές περιοχές έξω από το πακιστανικό Κασμίρ. Ωστόσο, αναλυτές αναφέρουν ότι ο κίνδυνος κλιμάκωσης είναι υψηλότερος από ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν λόγω της σφοδρότητας της επίθεσης της Ινδίας, την οποία το Νέο Δελχί ονόμασε «Επιχείρηση Sindoor». 

Advertisement

 

Advertisement

Διεθνείς αντιδράσεις

Ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του ΟΗΕ, σχολίασε πως ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες είναι «πολύ ανήσυχος για τις ινδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου και των διεθνών συνόρων» και κάλεσε και τις δύο χώρες να επιδείξουν τη μέγιστη στρατιωτική αυτοσυγκράτηση. «Ο κόσμος δεν αντέχει μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν», αναφέρει η δήλωση.

Στο μεταξύ ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της Ινδίας Ατζίτ Ντόβαλ ενημέρωσε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο λίγη ώρα μετά τα πλήγματα που εξαπέλυσε το Νέο Δελχί στο έδαφος του Πακιστάν, όπωςανακοίνωσε η ινδική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.

 

Advertisement

«Οι ενέργειες της Ινδίας ήταν στοχευμένες και ακριβείς», διαβεβαίωσε η πρεσβεία στο δελτίο Τύπου το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα προσθέτοντας πως ο κ. Ρούμπιο, ο οποίος εκτελεί επίσης το τρέχον διάστημα χρέη υπηρεσιακού συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ενημερώθηκε για τα «μέτρα που ελήφθησαν».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε  πως ελπίζει ότι οι εχθροπραξίες που ξέσπασαν ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν «θα τελειώσουν πολύ γρήγορα». «Είναι κρίμα, άκουσα γι’ αυτό», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Οβάλ Γραφείο. «Ξέρετε, πολεμάνε εδώ και δεκαετίες και αιώνες εκεί πέρα, αν το σκεφτείτε», συνέχισε και πρόσθεσε «απλά ελπίζω πως αυτό θα τελειώσει πολύ γρήγορα».

Ο δε ΥΠΕΞ, Μ.Ρούμπιο που συνομίλησε  με τους ομολόγους του τόσο της Ινδίας όσο και του Πακιστάν παροτρύνωντάς τους να αρχίσουν διάλογο προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση.Ο υπουργός Εξωτερικών «ενθαρρύνει την Ινδία και στο Πακιστάν να ανοίξουν δίαυλο συνομιλιών για να εξουδετερωθεί η κατάσταση και να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση», ανέφερε ο Μπράιαν Χιουζ, εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, του οποίου το τρέχον διάστημα ο κ. Ρούμπιο είναι υπηρεσιακός επικεφαλής. Νωρίτερα, ο ίδιος ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε μέσω X ότι «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση, συμμερίζεται την ευχή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ η κρίση ανάμεσα στα δυο κράτη —που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια— να «τελειώσει γρήγορα» και ότι θα συνεχίσει να «συνομιλεί» με τις ηγεσίες στο Νέο Δελχί και το Ισλαμαμπάντ προκειμένου να υπάρξει «ειρηνική» επίλυσή της.

Κορίτσι που ζει κοντά στα σύνορα ινδικού και πακιστανικού Κασμίρ τραυματίστηκε κατά την ανταλλαγή πυρών του πυροβολικού  via Associated Press

Πηγές: Reuters, BBC, Associated Press