ΕΕ: Μακρινό το ενδεχόμενο συμφωνίας στη Σύνοδο, εν μέσω διαφωνιών για την ανάκαμψη από την πανδημία

Οι προτάσεις που συζητούνται από τους 27.
ASSOCIATED PRESS

Εν μέσω κλίματος διαφωνίας σχετικά με το θέμα της δημιουργίας κοινού ταμείου ύψους μέχρι και 2 τρισ. ευρώ για την ανάκαμψη από την πανδημία του κορονοϊού και την αποφυγή της οικονομικής κατάρρευσης του νότου άρχισε το απόγευμα της Πέμπτης η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Οι 27 ηγέτες συνεδριάζουν μέσω τηλεδιάσκεψης για την εξέταση προτάσεων, μεταξύ των οποίων και ένας μεγαλύτερος κοινός προϋπολογισμός, η χρηματοδότηση των οικονομιών που πλήττονται σκληρότερα, ή η από κοινού έκδοση ομολόγων.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε στους ηγέτες πως η πανδημία θα μπορούσε να μειώσει κατά 5%-15% τα ΑΕΠ τους, σύμφωνα με διπλωματική πηγή. Έρευνα του Reuters αυτή την εβδομάδα έδειξε πως η οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης για το 2020 προβλέπεται να παρουσιάσει συρρίκνωση 5,4%, κάτι που θα την καθιστούσε τη χειρότερη επίδοση από το 1999. Ωστόσο, και πάλι είναι πιο αισιόδοξη πρόβλεψη από αυτήν του ΔΝΤ, που προέβλεψε 7,5%.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, είπε ότι οι μεγάλες περιφερειακές διαφωνίες εξαιτίας της κρίσης θα μπορούσαν να είναι «δηλητηριώδεις για τις δημοκρατίες μας».

«Είμαστε το ίδιο ισχυροί με το πιο αδύναμο μέλος μας» είπε ο Πορτογάλος Σεντένο σε βίντεο πριν τη σύνοδο. Το μήνυμα αυτό συμμερίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, που είπε ότι η ένωση πρέπει να αποφύγει μια «καταστροφική» πτώση. «Πρέπει να διασφαλίσουμε πως θα αναδειχθούμε με μια ισχυρότερη έκδοση της Ευρώπης, με ισχυρότερη αίσθηση κοινότητας» είπε σχετικά.

Ωστόσο, με την Ιταλία και την Ισπανία να έχουν πληγεί σκληρότερα από τη Γερμανία από την κρίση, παλαιότερες αντιπαλότητες αναδεικνύονται ξανά. Η επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup πριν από δύο εβδομάδες για πακέτο διάσωσης ύψους 500 δισ. ευρώ ήταν δύσκολη, καθώς η Ολλανδία αντιτάχθηκε στην ιταλική απαίτηση για έκδοση κοινού χρέους.

Αυτή τη φορά ανώτεροι διπλωμάτες της ΕΕ λένε πως υπάρχει ομοφωνία ως προς το ότι πρέπει ένα ταμείο ανάκαμψης να είναι αρκετά μεγάλο για να ανταπεξέλθει στην πρόκληση μιας πανδημίας που θα συρρικνώσει οικονομίες, ωστόσο θεωρείται μάλλον απίθανο να επιτευχθεί συμφωνία την Πέμπτη, εξαιτίας διαφωνιών ως προς το πόσα χρήματα χρειάζονται, πώς θα συγκεντρωθούν, πώς θα δαπανηθούν, σε τι σημείο θα είναι υπεύθυνες οι κυβερνήσεις και τι περιόδους ωρίμανσης θα έχει οποιαδήποτε κοινή έκδοση χρέους.

«Οι χώρες του νότου έχουν την εντύπωση ότι ορισμένες χώρες, πιο ισχυρές οικονομικά, θα χρησιμοποιήσουν αυτήν την κρίση για να επωφεληθούν ακόμη περισσότερο. Και εκείνες του βορρά νομίζουν ότι οι νότιοι γείτονές τους θα επωφεληθούν από την πανδημία για να τους φορτώσουν το βάρος του χρέος που συγκέντρωσαν στο παρελθόν», σχολίασε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ υποσχέθηκε νωρίτερα, «σε πνεύμα αλληλεγγύης» ότι η χώρα της θα συμβάλλει περισσότερο στον προϋπολογισμό της ΕΕ, όμως για άλλη μία φορά αρνήθηκε την αμοιβαιοποίηση του χρέους με τη μορφή των λεγόμενων «κορονοομολόγων».

Η Γαλλία από την πλευρά της, δεν περιμένει να υπάρξει κάποια απόφαση πριν από το καλοκαίρι και θεωρεί αναγκαία τη σύγκληση μιας συνόδου με φυσική παρουσία των ηγετών, ενδεχομένως τον Ιούνιο.

Στην περίπτωση που οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταφέρουν να συμφωνήσουν σε ένα ταμείο ανάκαμψης, όπως ζητά ο Μάριο Σεντένο, θα ανατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί με ταχείς ρυθμούς αυτήν την ιδέα. «Αυτή είναι η σημαντική απόφαση σήμερα: να μάθουμε αν (η Επιτροπή) θα αναλάβει την αποστολή και αν η λύση θα προέλθει από τον προϋπολογισμό της» ή από κάποιο άλλο διακυβερνητικό εργαλείο, εξήγησε μια ευρωπαϊκή πηγή.

(με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Δημοφιλή