ΕΕ και πέντε χώρες αναζητούν δωρεές 7,5 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορονοϊού

Σήμερα ο μαραθώνιος με την σφραγίδα ηγετών για την χρηματοδότηση των ερευνών.
Ο νέος κορονοϊός υπό το μικροσκόπιο (CDC, ΗΠΑ)
Ο νέος κορονοϊός υπό το μικροσκόπιο (CDC, ΗΠΑ)
ASSOCIATED PRESS

Παγκόσμιοι ηγέτες θα οργανώσουν σήμερα έναν “μαραθώνιο” δωρητών με στόχο τη συγκέντρωση τουλάχιστον 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις έρευνες για την ανάπτυξη εμβολίου και θεραπειών κατά του νέου κορονοϊού, με τις πλούσιες χώρες να έχουν δεσμευθεί σε μια κοινή απάντηση στην κρίση.

Το ποπό πάντως δεν φαντάζει αστρονομικό εάν αναλογιστεί κανείς ότι π.χ. οι κρατικές ενισχύσεις της Γαλλίας προς την Air France φτάνουν τα 7 δισ. ευρώ.

Ο μαραθώνιος διοργανώνεται από την ΕΕ, τη Βρετανία, τη Νορβηγία, την Ιαπωνία, τον Καναδά και τη Σαουδική Αραβία και στόχος είναι η συγκέντρωση πόρων στη διάρκεια αρκετών εβδομάδων ή μηνών, χτίζοντας πάνω στις προσπάθειες της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Ιδρύματος Bill and Melinda Gates και πλούσιων δωρητών.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε χαρακτηρίσει τη διαδικτυακή διάσκεψη δωρητών τον προηγούμενο μήνα “πραγματικό μαραθώνιο”, επισημαίνοντας ότι ένα εμβόλιο για την covid-19 είναι απαραίτητο “σε όλες τις γωνιές του κόσμου (…) σε προσιτή τιμή”.

Η εκδήλωση ξεκινά στις 16:00 ώρα Ελλάδας σήμερα, αλλά τα ποσά των δωρεών ίσως να μην γίνουν γνωστά αμέσως, ενώ σε αυτά θα περιλαμβάνονται και προηγούμενες δεσμεύσεις για δωρεές. Για παράδειγμα η Σαουδική Αραβία, τρέχουσα πρόεδρος της G20, έχει δεσμευθεί να δωρίσει 500 εκατομμύρια δολάρια.

Ο στόχος των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι ένα αρχικό ποσό, με τη φον ντερ Λάιεν να επισημαίνει ότι οι χώρες θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα καθώς περνά ο καιρός.

Η Βρετανία θα πραγματοποιήσει άλλη μία διαδικτυακή διάσκεψη δωρητών στις 4 Ιουνίου.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ