ΕΕ: Μέτρα σε βάρος της Τουρκίας για παραβίαση του διεθνούς δικαίου

«Παγώνουν» οι ενταξιακές συνομιλίες και οι εργασίες για την Τελωνειακή Ενωση με την Αγκυρα.
ASSOCIATED PRESS

«Κατάλληλα μέτρα» έναντι της Τουρκίας, λόγω των συνεχιζόμενων εξορύξεων στην κυπριακή ΑΟΖ, ζήτησαν τα κράτη-μέλη της ΕΕ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Συμβούλιο Γενικών υποθέσεων της ΕΕ, που διεξήχθη την Τρίτη στο Λουξεμβούργο.

Αυτό ανέφερε ο επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας του Συμβουλίου. Επιπλέον, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της σημερινής συνεδρίασης, η ΕΕ αποφάσισε να «παγώσει» πέρα από τις ενταξιακές συνομιλίες και τις εργασίες για την Τελωνειακή Ενωση.

Κείμενο - καταπέλτης

«Το Συμβούλιο σημειώνει ότι η Τουρκία εξακολουθεί να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά του της 26ης Ιουνίου 2018, το Συμβούλιο σημειώνει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχουν ουσιαστικά σταματήσει και ότι δεν μπορούν να ανοίξουν ή να ολοκληρωθούν περαιτέρω κεφάλαια και δεν προβλέπεται περαιτέρω εργασία για τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας», αναφέρουν τα συμπεράσματα.

Επιπλέον «το Συμβούλιο εξακολουθεί να αναμένει από την Τουρκία να δεσμευτεί κατηγορηματικά για σχέσεις καλής γειτονίας, διεθνείς συμφωνίες και για την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, προσφεύγοντας, ενδεχομένως, στο Διεθνές Δικαστήριο». Παράλληλα, «υπενθυμίζει και επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2018, που καταδικάζουν έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος».

«Το Συμβούλιο εκφράζει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις τρέχουσες παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσει τέτοιες δραστηριότητες», τονίζουν οι 28.

ASSOCIATED PRESS

Το Συμβούλιο υπογραμμίζει, περαιτέρω, τις σοβαρές άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες στο σύνολο των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας και καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απόσχει από τέτοιες ενέργειες.

Η ΕΕ «θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα».

Επιπλέον, το Συμβούλιο, όπως δηλώνεται στα συμπεράσματά του της 11ης Δεκεμβρίου 2006 και της 26ης Ιουνίου 2018, το οποίο ακολούθησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς και στη δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, καλεί την Τουρκία «να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του διαπραγματευτικού πλαισίου , συμπεριλαμβανομένης της πλήρους και άνευ διακρίσεων εφαρμογής του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συμφωνίας σύνδεσης προς όλα τα κράτη μέλη»

Ακόμη, επαναλαμβάνει ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών είναι απαραίτητη. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα η Τουρκία «πρέπει να αποφύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, εξομαλύνουν τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και σέβονται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά τους ύδατα και τον εναέριο χώρο, καθώς και όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, μεταξύ άλλων, και να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της UNCLOS»

Σημειώνεται, τέλος ότι «η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη σε μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος». Εν προκειμένω, υπενθυμίζεται ότι «εξακολουθεί να είναι ζωτικής σημασίας η Τουρκία να δεσμεύεται και να συμβάλλει σε μια τέτοια διευθέτηση, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών πτυχών της, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και του κεκτημένου».

Εξάλλου, μέτρα μέτρα από την ΕΕ σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις ζήτησε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Για πρώτη φορά μέτρα σε βάρος της Αγκυρας

Νωρίτερα διπλωματικές πηγές επεσήμαναν πως αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφασίζει μέτρα εις βάρος της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ.

«Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων δόθηκε μια σκληρή μάχη της Ελλάδας» πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

«Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων υπογραμμίζει τη σοβαρή αρνητική επίδραση που έχουν άμεσα αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το εύρος των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας» και «καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και να απέχει από αυτές τις ενέργειες», επεσήμαναν

Επίσης, σημειώσαν ότι η ΕΕ θα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να αντιδράσει καταλλήλως και σε απολυτή αλληλεγγύη με την Κύπρο. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως υπογράμμισαν οι διπλωματικές πηγές, το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και την ΕΥΕΔ (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης) να καταθέσει επιλογές για κατάλληλα μετρά χωρίς καθυστέρηση.

Η Αγκυρα επιμένει για έναρξη γεωτρήσεων και από το δεύτερο γεωτρύπανο

Την ίδια ώρα, η Αγκυρα οχι μόνο δεν σταματά τις προκλήσεις αλλά επιμένει ότι στις αρχές Ιουλίου ένα δεύτερο πλοίο-γεωτρύπανο θα ξεκινήσει γεωτρήσεις για φυσικό αέριο εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ διεμήνυσε πως η Τουρκία θα βγάλει στη θάλασσα το Yavuz ήδη από την ερχόμενη Πέμπτη, ώστε να αρχίσει τις ερευνητικές δραστηριότητες κοντά στην Κύπρο.

Χρησιμοποιώντας ακόμη πιο προκλητικό ύφος, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζ δήλωσε πως τόσο η Τουρκία όσο και οι Τουρκοκύπριοι θα υπερασπιστούν τα «νόμιμα δικαιώματά» τους μετά τις «μονομερείς κινήσεις» της κυπριακής κυβέρνησης ως προς τις έρευνες για υδρογονάνθρακες.

«Η Τουρκία είναι μια χώρα που δεν μπορεί να εγκλωβιστεί στις ακτές της. Δεδομένων αυτών, δεν μπορεί να περιμένει κανείς από την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους να εγκαταλείψουν τα δικαιώματά τους στην περιοχή» σημείωσε.

Βερολίνο: Η Τουρκία να αποστεί από ενέργειες που εντείνουν την διένεξη

Να «αποστεί από ενέργειες οι οποίες εντείνουν την διένεξη, να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να καταβάλει προσπάθειες για μια συμφωνία στην βάση του διεθνούς δικαίου για την αμοιβαία οριοθέτηση των θαλασσίων περιοχών δυτικά της Κύπρου», καλεί από την πλευρά του και το Βερολίνο την Τουρκία, με αποκλειστική δήλωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στην δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ταυτίζεται με την θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ διευκρινίζει ότι επί της αρχής η γερμανική κυβέρνηση δεν λαμβάνει νομική θέση για διμερείς διαφορές οι οποίες αφορούν το Δίκαιο της Θάλασσας μεταξύ τρίτων χωρών.

Αναλυτικά, η αποκλειστική δήλωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει ως εξής: «Για διμερείς διαφορές που αφορούν το Δίκαιο της Θάλασσας μεταξύ τρίτων χωρών, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επί της αρχής δεν λαμβάνει νομική θέση. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συμμερίζεται την άποψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία καλεί την Τουρκία να αποστεί από ενέργειες οι οποίες εντείνουν την διένεξη, να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να καταβάλει προσπάθειες για μια συμφωνία στην βάση του διεθνούς δικαίου για την αμοιβαία οριοθέτηση των θαλασσίων περιοχών δυτικά της Κύπρου».

(με πληροφορίες απο ΑΠΕ)

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Δημοφιλή