EE: Συμφωνία για το «πράσινο» πιστοποιητικό

Πότε αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή.
SOPA Images via Getty Images

Οι ευρωβουλευτές και οι χώρες-μέλη της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για το λεγόμενο «πράσινο πιστοποιητικό».

Την είδηση ανακοίνωσε στο twitter o Επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς. «Λευκός καπνός: Έχουμε συμφωνία στην πρόταση της Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid. Καλωσορίζω τη σημερινή συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ. Παραδώσαμε αυτό το νέο εργαλείο σε χρόνο ρεκόρ για να διασφαλίσουμε την ελεύθερη μετακίνηση όλων των πολιτών», έγραψε ο Βέλγος Επίτροπος.

Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα της Κομισιόν, το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα αποδεικνύει ότι:

  • ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί κατά της νόσου COVID-19,
  • ότι έχει εξεταστεί για COVID-19 με αρνητικό αποτέλεσμα ή
  • ότι έχει αναρρώσει από την COVID-19.

Θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ μπορεί επίσης να εφαρμοστεί στην Ισλανδία, στο Λιχτενστάιν, στη Νορβηγία, καθώς και στην Ελβετία.

Ο συμβιβασμός

Ο συμβιβασμός επιτεύχθηκε μετά από τέσσερις γύρους διαπραγματεύσεων και μεταξύ άλλων διασφαλίζει ότι τα τεστ θα έχουν «προσιτές τιμές» και θα είναι προσβάσιμα για τους πολίτες της ΕΕ, όπως ζητούσαν οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Προς το σκοπό αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται να διαθέσει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά τεστ, από το μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης. Αν κριθεί απαραίτητο, θα κινητοποιηθούν πρόσθετοι πόροι πέρα από το όριο των 100 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο αίτημα των ευρωβουλευτών ήταν τα κράτη-μέλη να μην επιβάλουν πρόσθετους περιορισμούς (π.χ. καραντίνα και πρόσθετα τεστ) στον κάτοχο του πιστοποιητικού που ταξιδεύει. Η συμβιβαστική λύση που βρέθηκε προβλέπει ότι τα κράτη-μέλη δεν θα επιβάλλουν πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, εκτός και αν αυτοί είναι «αναγκαίοι και αναλογικοί για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας» στο πλαίσιο της πανδημίας. Στις αποφάσεις για πρόσθετους περιορισμούς θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία και τα επιδημιολογικά δεδομένα που δημοσιεύονται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων. Τα μέτρα θα πρέπει να κοινοποιούνται στα άλλα κράτη-μέλη και στην Επιτροπή το αργότερο 48 ώρες νωρίτερα.

Το εν λόγω πιστοποιητικό θα έχει κοινή μορφή και πλαίσιο κανόνων για όλες τις χώρες της ΕΕ. Θα είναι διαθέσιμο είτε σε ψηφιακή είτε σε έντυπη μορφή και θα πιστοποιεί ότι ο κάτοχός του που θέλει να ταξιδέψει, είτε έχει κάνει το εμβόλιο κατά της Covid-19, είτε έχει αρνητικό τεστ, είτε έχει αντισώματα στον κορονοϊό. Τα κράτη-μέλη πρέπει να αποδέχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται σε άλλα κράτη μέλη για άτομα που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο εγκεκριμένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο κανονισμός της ΕΕ για το πιστοποιητικό Covid θα πρέπει να ισχύει για 12 μήνες.

Η σημερινή συμφωνία θα υποβληθεί προς έγκριση στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Συμβούλιο και στην επόμενη Σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (7-10 Ιουνίου).

«Η συμφωνία αυτή είναι το πρώτο βήμα για να επανέλθει η ζώνη Σένγκεν σε καθεστώς ομαλής λειτουργίας», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ και εισηγητής, Χουάν Φερνάντο Λόπεζ (Σοσιαλιστές, Ισπανία).

Τι είναι

Το «πράσινο πιστοποιητικό» στόχο έχει να διευκολύνει τα ταξίδια εντός της ΕΕ φέτος το καλοκαίρι, ανοίγοντας τον δρόμο για την εφαρμογή του πριν από τα τέλη Ιουνίου.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της πορτογαλικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το πιστοποιητικό είχαν σκοντάψει στο ποια θα είναι η τελική μορφή του κανονισμού καθώς και οι τεχνικές δοκιμές.

Οι δύο βασικές διαφωνίες αφορούσαν τα περιοριστικά μέτρα που θα αντιμετωπίζουν οι κάτοχοι των πιστοποιητικών και την παροχή δωρεάν διαγνωστικών τεστ. Εκτιμάται ότι το πιστοποιητικό θα τεθεί σε εφαρμογή στις 20 Ιουνίου.

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία της πρότασης;

  • Το σύστημα του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού περιλαμβάνει τρία διαφορετικά είδη πιστοποιητικών για την COVID-19: πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό εξέτασης και πιστοποιητικό ανάρρωσης.
  • Τα πιστοποιητικά μπορούν να εκδίδονται και να χρησιμοποιούνται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας. Όλοι οι πολίτες της ΕΕ και τα μέλη των οικογενειών τους, καθώς και υπήκοοι τρίτων χωρών που παραμένουν ή διαμένουν σε κράτη μέλη της ΕΕ θα είναι επιλέξιμοι για τη δωρεάν χορήγηση πιστοποιητικού.
  • Τα πιστοποιητικά θα πρέπει να περιλαμβάνουν μόνο ένα ελάχιστο σύνολο πληροφοριών, απαραίτητων για την επιβεβαίωση και την επαλήθευση της κατάστασης του κατόχου τους, όσον αφορά τον εμβολιασμό, την εξέταση ή την ανάρρωση.
  • Ο εμβολιασμός δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για να μπορεί κάποιος να ταξιδέψει. Όλοι οι πολίτες της ΕΕ, είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι, έχουν το θεμελιώδες δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ. Η ίδια αρχή ισχύει για τα δικαιώματα των υπηκόων τρίτων χωρών που παραμένουν ή διαμένουν σε κράτη μέλη της ΕΕ και οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να ταξιδέψουν σε άλλα κράτη μέλη. Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα διευκολύνει την άσκηση αυτού του δικαιώματος, μεταξύ άλλων μέσω πιστοποιητικού εξέτασης και πιστοποιητικού ανάρρωσης.

Δημοφιλή