ΔΙΕΘΝΕΣ
06/11/2018 09:01 EET

Υεμένη: Κλιμακώνονται οι μάχες και οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Χοντάιντα

ASSOCIATED PRESS

Οι χερσαίες μάχες και οι αεροπορικές επιδρομές εντάθηκαν τη Δευτέρα γύρω από τη Χοντάιντα, όπου βρίσκεται το λιμάνι της Υεμένης με τη υψηλότερη στρατηγική σημασία, παρότι η στρατιωτική συμμαχία υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία επενέβη στη σύρραξη στη χώρα αυτή το 2015 εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι, διαβεβαίωσε ότι δεν επιδιώκει κλιμάκωση.

Οι μάχες συνεχίζονταν ως το βράδυ, αν και η σφοδρότητά τους σταδιακά μειώθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, αξιωματικοί των δυνάμεων που ορκίζονται πίστη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση διαβεβαίωσαν ότι οι άνδρες τους προέλασαν σε πολλές συνοικίες της πόλης που βρέχεται από την Ερυθρά Θάλασσα, ειδικά προς τον βορρά, για να αποκόψουν την κυριότερη οδό ανεφοδιασμού των Χούθι.

Έκαναν επίσης λόγο για εντατικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων των ανταρτών και άλλων στόχων, μολονότι μια πηγή προσκείμενη στη συμμαχία διαβεβαίωσε πως δεν επρόκειτο για «επιθετικές επιχειρήσεις» με σκοπό την κατάληψη του λιμανιού μέσω του οποίου εισέρχονται περίπου τα τρία τέταρτα της ανθρωπιστικής βοήθειας που χορηγείται στη χώρα.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές στη Χοντάιντα, μέσα σε 24 ώρες, από την Κυριακή μέχρι τη Δευτέρα, μεταφέρθηκαν σε δύο νοσοκομεία της πόλης 74 πτώματα ανταρτών. Σκοτώθηκαν επίσης 15 μέλη των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, σύμφωνα με κυβερνητικές ιατρικές πηγές.

Το προσωπικό της μη κυβερνητικής οργάνωσης Save the Children («Σώστε τα παιδιά») έκανε λόγο για περίπου εκατό αεροπορικές επιδρομές μέσα στο Σαββατοκύριακο.

«Αυτή η σοβαρή κλιμάκωση μπορεί να βάλει δεκάδες χιλιάδες παιδιά στη γραμμή του πυρός και να περιορίσει ακόμα πιο πολύ τη διανομή τροφίμων και φαρμάκων, σε μια χώρα όπου υπολογίζουμε ότι η πείνα και οι ασθένειες σκοτώνουν κατά μέσον όρο εκατό παιδιά την ημέρα», προειδοποίησε η ΜΚΟ.

Από την περασμένη Πέμπτη αναφέρονται μάχες και αεροπορικές επιδρομές στη Χοντάιντα, όπου οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις και η συμμαχία έστειλαν χιλιάδες στρατιώτες για να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους που είναι ανεπτυγμένες εκεί.

Στόχος είναι απλά «η προστασία των στρατευμάτων μας και η επέκταση των περιμέτρων ασφαλείας σε ορισμένες περιοχές», υποστήριξε πηγή προσκείμενη στη συμμαχία, της οποίας πυλώνες είναι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η ίδια πηγή διαβεβαίωσε ότι η συμμαχία «υποστηρίζει» τις προσπάθειες του ΟΗΕ με σκοπό την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Την Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση να σταματήσει «αμέσως» η «βία» στην Υεμένη για να αποφευχθεί ο κίνδυνος η χώρα αυτή, όπου ο μισός πληθυσμός είναι ήδη αντιμέτωπος με τα αρχικά στάδια του λιμού, να πέσει στην «άβυσσο».

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς έχει καλέσει όλα τα αντιμαχόμενα μέρη να προσέλθουν σε συνομιλίες μέσα σε έναν μήνα για να βρεθεί λύση και να τερματιστεί ο πόλεμος στη χώρα, όπου εκτυλίσσεται σύμφωνα με τον οργανισμό η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.

«Η συμμαχία είναι προσηλωμένη στην αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών στην Υεμένη», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη σε αυτη, διαμηνύοντας ταυτόχρονα πως «εάν οι Χούθι δεν προσέλθουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες, αυτό θα οδηγήσει στην επανέναρξη της επίθεσης στη Χοντάιντα».

Από πλευράς ανταρτών, ένα από τα κορυφαία στελέχη τους, ο Μοχάμαντ Αλί αλ Χούθι, κάλεσε σε «αντίσταση» και έκρινε ότι «η κλιμάκωση» αποτελεί «απόδειξη της απάτης των ΗΠΑ».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)