ΔΙΕΘΝΕΣ
03/05/2019 08:43 EEST

Υεμένη: Τουλάχιστον οκτώ Αφρικανοί μετανάστες πέθαναν σε κέντρο κράτησης

Οργανισμός ανέφερε ότι παρακολουθεί στενά τις συνθήκες ζωής περίπου 5.000 μεταναστών.

Τουλάχιστον οκτώ αφρικανοί μετανάστες πέθαναν από επιπλοκές που συνδέονταν με διάρροια που εμφάνισαν σε κέντρο κράτησης αλλοδαπών στην Υεμένη, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), που ανήκει στο σύστημα του ΟΗΕ, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για χιλιάδες άλλους ανθρώπους που είναι έγκλειστοι σε τρεις καταυλισμούς.

Οι μετανάστες από χώρες στο Κέρας της Αφρικής διέρχονται από το Τζιμπουτί πριν κάνουν τον επικίνδυνο διάπλου προς την κατεύθυνση του Άντεν, του μεγάλου λιμανιού στο νότιο τμήμα της εμπόλεμης Υεμένης. Από εκεί, προσπαθούν γενικά να πάνε στις πλούσιες αραβικές χώρες του Κόλπου για να βρουν δουλειά. Ορισμένοι πεθαίνουν καθ′ οδόν, άλλοι εγκλείονται σε καταυλισμούς κράτησης μεταναστών στην Υεμένη.

Ο ΔΟΜ ανέφερε σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη πως ενημερώθηκε ότι «τουλάχιστον οκτώ μετανάστες πέθαναν από επιπλοκές που συνδέονταν με οξεία διάρροια στο νοσοκομείο Ιμπν Χαλντούν στην επαρχία Λαχζ» της Υεμένης.

Οι μετανάστες αυτοί, στην πλειονότητά τους Αιθίοπες, κρατούνταν σε στρατόπεδο στη Λαχζ μαζί με άλλους 1.400 ανθρώπους. Η διοίκηση του στρατοπέδου ανέφερε ότι έχει καταγράψει τουλάχιστον 200 κρούσματα διάρροιας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο ΔΟΜ πρόσθεσε ότι φρόντισε να αρχίσει να λειτουργεί κέντρο θεραπείας της διάρροιας στο νοσοκομείο Ιμπν Χαλντούν, στο οποίο νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή 53 ασθενείς, ανάμεσά τους οκτώ σε σοβαρή κατάσταση.

Ο οργανισμός ανέφερε ότι παρακολουθεί στενά τις συνθήκες ζωής περίπου 5.000 μεταναστών από κράτη στο Κέρας της Αφρικής σε τρεις καταυλισμούς ― δύο αθλητικά στάδια κι ένα στρατόπεδο των ένοπλων δυνάμεων ― σε ισάριθμες επαρχίες της νότιας Υεμένης, την Άντεν, τη Λαχζ και την Αμπιάν.

«Μου προκάλεσε βαθιά θλίψη ο θάνατος αυτών των οκτώ μεταναστών, που όπως και χιλιάδες άλλοι κρατούνταν υπό αξιοθρήνητες συνθήκες στην Υεμένη. Καταγγείλαμε αυτή την πολιτική στις αρχές, καλώντας τις να υιοθετήσουν πιο ανθρώπινη προσέγγιση στο ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης», ανέφερε ο Μοχάμεντ Αμπντικέρ, επικεφαλής της διεύθυνσης επιχειρήσεων και αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του ΔΟΜ.

Κατά τον ίδιο, οι φρουροί σε έναν καταυλισμό που έχει δημιουργηθεί σε στάδιο στο Άντεν άνοιξαν πυρ την Τρίτη εναντίον μεταναστών και τραυμάτισαν δύο, εκ των οποίων ο ένας, έφηβος, κινδυνεύει να μείνει παράλυτος.

Ο ΔΟΜ είναι διατεθειμένος να «βοηθήσει την Υεμένη και άλλους εταίρους στην περιοχή» να δώσουν απαντήσεις με πιο μακροπρόθεσμο τρόπο στο πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης, χωρίς «παραβιάσεις σε βάρος των ευάλωτων μεταναστών» και με «τηρώντας απόλυτα το διεθνές δίκαιο», διαβεβαίωσε ο Αμπντικέρ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)