Ευρωεκλογές: Η μεγάλη ήττα των Πρασίνων θα στοιχίσει ακριβά στην πολιτική για το Κλίμα

Φωτεινή εξαίρεση η Δανία και η Σουηδία όπου οι Πράσινοι αύξησαν τα ποσοστά τους.
Το προεκλογικό φυλλάδιο των Πρασίνων (ecology at the center) στο Βέλγιο.
Το προεκλογικό φυλλάδιο των Πρασίνων (ecology at the center) στο Βέλγιο.
Thierry Monasse via Getty Images

Αν σε αυτές τις ευρωεκλογές ο Εμμανουελ Μακρόν βίωσε μια μεγάλη ήττα, οι Πράσινοι είναι «ξεκάθαρα οι μεγάλοι χαμένοι», υποστηρίζει ο Φρανσέσκο Νικόλι του Brigel.

Οι περίπου 20 έδρες που έχασαν οι Πράσινοι στην νέα Ευρωβουλή θα αποδυναμώσουν και τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην Ευρώπη για το περιβάλλον και την κλιματική κρίση καθώς οι 53 στους συνολικά 720 ευρωβουλευτές, θα δυσκολευτούν να στηρίξουν τις αποφάσεις για το Κλίμα.

Το 2019, οι Πράσινοι είχαν κερδίσει 72 έδρες στην Ευρωβουλή, ένα εντυπωσιακό ποσοστό με τους Γερμανούς (25) και τους Γάλλους (12) να συγκεντρώνουν τις περισσότερες έδρες και να είναι μια σημαντική δύναμη.

Σύμφωνα με τον Guardian, στη Γερμανία, προπύργιο των Πρασίνων, το κόμμα έχασε σχεδόν το μισό της εκλογικής δύναμής πέφτοντας σχεδόν στο 12% από 20,5% στις τελευταίες εκλογές του 2019.

Στη Γαλλία, το ψηφοδέλτιο της Μαρί Τουσέν διασώθηκε με δυσκολία εξασφαλίζοντας μόλις το 5% των ψήφων καταγράφοντας μια από τις χειρότερες επιδόσεις του τα τελευταία 20 χρόνια.

Το αποτέλεσμα αυτό, είναι πολύ πιο κάτω από το 13,4% του Γιανίκ Ζαντό το 2019 και αποτελεί νέα αποτυχία, μετά τις προεδρικές εκλογές του 2022.

Οι γάλλοι Οικολόγοι βρίσκονται πολύ πίσω σε αυτές τις εκλογές από το ευρωψηφοδέλτιο του Ραφαέλ Γκλιξμάν (PS/Place publique, περί το 14%), πίσω κι από αυτό της Ανυπότακτης Γαλλίας της Μανόν Ομπρί (8-9%).

Στη Δανία η καταμέτρηση έδειξε τους Πράσινους με τρεις έδρες, καθώς αύξησαν τα ποσοστά τους, ενώ και στη Σουηδία, οι Πράσινοι σημειώνουν άνοδο 4,2 μονάδων λαμβάνοντας ποσοστό 15,7%.

Δύο χώρες, που αντί να στραφούν στα άκρα δεξιά προτίμησαν ποιο δημοκρατικές δυνάμεις αποτελώντας την ευχαριστη έκπληξη της επόμενης ημέρας στην Ευρώπη.

Δημοφιλή