Βέλγιο: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο μετά την τεράστια ήττα στις ευρωεκλογές

To κεντροδεξιό κόμμα του, οι Ανοιχτοί Φλαμανδοί Φιλελεύθεροι και Δημοκράτες, είδε τα ποσοστά του να πέφτουν καθώς ξεπέρασε οριακά το 5%.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο στην ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο στις 16 Ιανουαρίου 2024.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο στην ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο στις 16 Ιανουαρίου 2024.
via Associated Press

Με δάκρυα στα μάτια ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο του φιλελεύθερου κόμματος Open Vld, αποδέχτηκε την ήττα του στις εκλογές για ομοσπονδιακή κυβέρνηση και υπέβαλλε την παραίτησή του.

Συνεχάρη τους νικητές «αυτών των εκλογών, το N-VA , τον Vlaams Belang και το Vooruit», αλλά και «τους φίλους μας του MR στο γαλλόφωνο Βέλγιο», κατά την ομιλία του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

«Για εμάς, είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη βραδιά, χάσαμε. Από αύριο θα είμαι απερχόμενος πρωθυπουργός. Αλλά οι φιλελεύθεροι είναι ισχυροί» όπως είπε.

Όπως επισημαίνει το δίκτυο rtbf, κατά παράδοση την επομένη των εκλογών, ο πρωθυπουργός της χώρας υποβάλλει την παραίτηση της κυβέρνησής του στον βασιλιά.

Παραιτήσεις φέρνει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

To κεντροδεξιό κόμμα του, οι Ανοιχτοί Φλαμανδοί Φιλελεύθεροι και Δημοκράτες, είδε τα ποσοστά του να πέφτουν καθώς συγκέντρωσε μόλις το 5,7%, σύμφωνα με τα exit polls.

Ο πρόεδρος του κόμματος, Τομ Ονγκένα, δήλωσε και αυτός ότι και ο ίδιος θα παραιτηθεί. «Για εμάς ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη βραδιά, χάσαμε», είπε σε οπαδούς του. «Είμαι πεπεισμένος ότι χρειαζόμαστε γρήγορα μια νέα κυβέρνηση, με πλήρεις εξουσίες», πρόσθεσε και δήλωσε ότι «το μήνυμα των ψηφοφόρων είναι σαφές».

Δημοφιλή