Ευρωεκλογές: Πρώτοι σήμερα στις κάλπες οι Ολλανδοί - Έτοιμος για νέα "εκλογικά κέρδη" ο Βίλντερς

Ο εθνικιστικής πολιτικός που σχημάτισε κυβέρνηση με άλλα τρία κόμματα, αναμένεται να κερδίσει 6 έδρες ενώ το στις ευρωεκλογές του 2019 δεν είχε "πάρει" ούτε μία.
Ο Γκερτ Βίλντερς σε εκλογικό κέντρο για να ψηφίσει κατά την πρώτη ημέρα διεξαγωγής των Ευρωεκλογών, στις οποίες την αυλαία ανοίγει η Ολλανδία (6 Ιουνίου 2024)
Ο Γκερτ Βίλντερς σε εκλογικό κέντρο για να ψηφίσει κατά την πρώτη ημέρα διεξαγωγής των Ευρωεκλογών, στις οποίες την αυλαία ανοίγει η Ολλανδία (6 Ιουνίου 2024)
via Associated Press

Ο ολλανδός εθνικιστής, ακροδεξιός πολιτικός Γκερτ Βίλντερς φαίνεται σήμερα έτοιμος για νέα εκλογικά κέρδη, καθώς η Ολλανδία είναι η πρώτη χώρα που ψηφίζει για τις Ευρωεκλογές (6-9 Ιουνίου) και την ανάδειξη νέων μελών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των “27”.

Δημοσκόπηση, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, δείχνει το αντιμεταναστευτικό Κόμμα Ελευθερίας (PVV) του Βίλντερς να έρχεται στήθος με στήθος για την πρώτη θέση με το συνδυασμό Εργατικής/Πράσινης Αριστεράς, καθώς αμφότερα τα κόμματα προβλέπεται ότι θα κερδίσουν 8 έδρες.

Αυτό θα σήμαινε τεράστιο κέρδος για τον Βίλντερς, ο οποίος είχε αποτύχει να εξασφαλίσει έδρα στις προηγούμενες ευρωεκλογές το 2019.

Η Εργατική και η Πράσινη Αριστερά είχαν κερδίσει πριν από τέσσερα χρόνια 6 και 3 έδρες αντιστοίχως. Τα δύο αριστερά κόμματα κατεβάζουν φέτος κοινό ψηφοδέλτιο, όμως θα έχουν χωριστές ομάδες στο κοινοβούλιο.

Ο Βίλντερς επωφελείται από ένα κύμα υποστήριξης στην Ολλανδία, όπου οι υποσχέσεις του για καταστολή της μετανάστευσης και περιορισμούς στη χορήγηση ασύλου είχαν ήδη αποφέρει κέρδη γι′ αυτόν στις βουλευτικές εκλογές πέρυσι το Νοέμβριο.

Έπειτα από μήνες τεταμένων συνομιλιών, τον περασμένο μήνα ο 60χρονος πολιτικός εξασφάλισε μια συμφωνία με άλλα τρία συντηρητικά κόμματα για να σχηματίσουν κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να ορκισθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Ο συνασπισμός αυτός δήλωσε ότι θα τηρήσει σκληρή στάση στις Βρυξέλλες, επιδιώκοντας εξαιρέσεις στους κανόνες της ΕΕ για το άσυλο και το περιβάλλον και σημαντική μείωση της ολλανδικής συνεισφοράς στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Ο Βίλντερς έλεγε επί χρόνια ότι η Ολλανδία θα πρέπει να εγκαταλείψει την ένωση, όμως άλλαξε τόνο μετά τις εκλογές και εγκατέλειψε το στόχο του να διεξαγάγει δημοψήφισμα με θέμα τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ.

Αντί γι′ αυτό, δήλωσε πως το κόμμα του έχει τώρα στόχο να περιορίσει τις εξουσίες της ΕΕ μέσα από το κοινοβούλιο, εντασσόμενο σε έναν εν δυνάμει συνασπισμό με τα κόμματα των ακροδεξιών ηγετών της Ιταλίας και της Γαλλίας Τζόρτζια Μελόνι και Μαρίν Λεπέν.

Τα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών θα ανακοινωθούν όταν θα έχουν κλείσει οι κάλπες σε όλα τα κράτη μέλη, τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ ΜΠΕ

Δημοφιλή