Ευθυγραμμισμένη λεκάνη στη Virabhadrasana I

Ευθυγραμμισμένη λεκάνη στη Virabhadrasana I
Photo credits: George Zahariou
Studio: Urban Yoga Center
Photo credits: George Zahariou

Μήπως έχετε δυσκολία να ευθυγραμμίσετε τα κόκκαλα της λεκάνης σας στη Virabhadrasana I (Πολεμιστής 1) ενώ προσπαθείτε να διατηρήσετε τα πόδια σας στη σωστή τους θέση; Ευτυχώς ή δυστυχώς, δεν είστε μόνοι. Ο αριθμός των ανθρώπων που δυσκολεύονται σε αυτή τη συγκεκριμένη άσανα είναι μεγάλος, και οι αιτίες πολλές: Κοντοί αχίλλειοι τένοντες, δύσκαμπτοι λαγονοψοϊτες ή ακόμα και στραβά πόδια δυσκολεύουν την κατάσταση. Το μυστικό είναι να κατανοήσετε τον τρόπο με τον οποίο θα δημιουργήσετε χώρο στη μέση (αντί να την συμπιέζετε). Με αυτόν τον τρόπο θα κατορθώσετε να φέρετε το ισχίο του πίσω ποδιού μπροστά.

Ένας τρόπος είναι να σταθείτε με την πλάτη κοντά σε τοίχο, κοιτάζοντας το κέντρο του δωματίου, και να φέρετε το αριστερό πόδι πίσω. Στη συνέχεια, στρίψτε το πίσω πόδι προς τα έξω και σπρώξτε το πίσω μέρος της φτέρνας στο σοβατεπί. Βεβαιωθείτε ότι η φτέρνα του μπροστινού ποδιού βρίσκεται σε ευθυγράμμιση με την καμάρα του πίσω ποδιού.

Για να φέρετε το αριστερό ισχίο μπροστά θα ξεκινήσετε τη στροφή από την κνήμη, στη συνέχεια το μηρό και, στο τέλος, τη λεκάνη. Έπειτα, φέρτε την προσοχή σας στην κίνηση των ποδιών. Ενώ διευρύνετε τον πίσω μηρό, πιέστε τη φτέρνα στον τοίχο και αρχίστε σιγά-σιγά να λυγίζετε το μπροστά γόνατο. Βεβαιωθείτε ότι το λυγισμένο γόνατο δεν ξεπερνά την φτέρνα του ίδιου ποδιού. Βάλτε τα χέρια σας στα ισχία και «τραβήξτε» τα κόκκαλα της λεκάνης –από την μπροστινή μεριά- προς τα πάνω. Ο τετρακέφαλος του μπροστινού μηρού θα πρέπει να είναι τραβηγμένος προς τη λεκάνη. Καθώς σταθεροποιείτε τα πόδια και τον κορμό και ανυψώνετε την μπροστινή μεριά της λεκάνης ψηλά προς τις κλείδες, αυτό που στην ουσία κάνετε είναι να επιμηκύνετε τη μέση σας. Τέλος, ισορροπήστε τη δύναμη που βάζετε με το πίσω πόδι προς τον τοίχο σε σχέση με την πλάτυνση του πίσω μηρού και την ανύψωση του μπροστά μηρού. Αυτή η μέθοδος επιμηκύνει την ιερολαγόνια περιοχή, μακραίνει τη μέση και βοηθάει στην ανύψωση του κορμού.

Κατά τη διάρκεια της πρακτικής σας παρατηρείστε πως και η παραμικρή κίνηση επηρεάζει τα πόδια και τη μέση σας. Με την εξάσκηση η πρακτική σας θα βαθύνει και θα μπορείτε να παρατηρείτε περισσότερο τη σχέση μεταξύ του σώματος, του νου και των αισθήσεων που σας δημιουργούνται.

(Για κάθε πληροφορία, ερώτηση ή διευκρίνιση μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Μαρία Χρυσοχεράκη FB: Maria Hrisoheraki, Insta: pureyoga_mariahrisoheraki ή στο maria@pureyoga.gr)