Εφαρμογή σούπερ μάρκετ με ΑΙ για γεύματα προτείνει θανατηφόρες συνταγές

Συστήνει στους πελάτες συνταγές για θανατηφόρο αέριο χλωρίου, "σάντουιτς με δηλητηριασμένο ψωμί" και ψητές πατάτες που απωθούν κουνούπια...
Dean Purcell via Getty Images

Μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη Νέας Ζηλανδία που πειραματίζεται με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης σε μια εφαρμογή που προτείνει γεύματα, συστήνει στους πελάτες μερικά ασυνήθιστα, αν όχι άκρως επικίνδυνα πιάτα.

Η εφαρμογή, που δημιουργήθηκε από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Pak ‘n’ Save, διαφημίστηκε ως ένας τρόπος για τους πελάτες να χρησιμοποιούν... δημιουργικά τα περισσεύματα και τα αποφάγια τους κατά τη διάρκεια της κρίσης του κόστους ζωής.

Ζητά από τους χρήστες της να εισάγουν διάφορα συστατικά που έχουν περισσέψει στο σπίτι τους και δημιουργεί αυτόματα μία πρόταση γεύματος ή μια συνταγή, συνοδευμένα παράλληλα με εύθυμα σχόλια. Αρχικά τράβηξε την προσοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ορισμένες όχι και τόσο ελκυστικές συνταγές, όπως ένα “stir-fry λαχανικών με μπισκότα oreo”, όπως βλέπεται παρακάτω.

Ωστόσο, όταν οι πελάτες άρχισαν να πειραματίζονται με την εισαγωγή ενός ευρύτερου φάσματος αντικειμένων της λίστας αγορών του νοικοκυριού στην εφαρμογή, αυτή άρχισε προτείνει επικίνδυνες συνταγές. Μια συνταγή που την ονόμασε ”αρωματικό μείγμα νερού” θα είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή αερίου χλωρίου. Το ρομπότ συνιστά μάλιστα την συνταγή ως ”το τέλειο μη αλκοολούχο ποτό για να ξεδιψάσετε και να αναζωογονήσετε τις αισθήσεις σας”.

″Σερβίρετε το παγωμένο και απολαύστε το αναζωογονητικό άρωμα”, λέει, αλλά δεν σημειώνει ότι η εισπνοή αερίου χλωρίου μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους πνεύμονες ή ακόμα και θάνατο.

Ο Νεοζηλανδός πολιτικός σχολιαστής Λίαμ Χέιρ δημοσίευσε την ”συνταγή” στο Twitter, παρακινώντας και άλλους Νεοζηλανδούς να πειραματιστούν και να μοιραστούν τα αποτελέσματά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι προτάσεις της εφαρμογής περιλάμβαναν ένα ψευτο-κοκτέιλ ”φρέσκιας αναπνοής” με χλωρίνη, σάντουιτς με μυρμηγκοδηλητήριο και κόλλα,”ευτυχία μεθανόλης” - ένα είδος γαλλικού τοστ με άρωμα τερεβινθίνης και ψητές πατάτες που απωθούν τα κουνούπια.

Εκπρόσωπος του σούπερ μάρκετ δήλωσε ότι απογοητεύτηκαν βλέποντας ότι ”μια μικρή μειοψηφία προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το εργαλείο με ακατάλληλο τρόπο και όχι για τον προβλεπόμενο σκοπό του”. Σε δήλωσή τους, ανέφεραν ότι το σούπερ μάρκετ θα ”συνεχίσει να βελτιώνει τους ελέγχους” του bot για να διασφαλίσει ότι είναι ασφαλές και χρήσιμο, και σημείωσαν ότι το bot έχει όρους και προϋποθέσεις που αναφέρουν ότι οι χρήστες πρέπει να είναι άνω των 18 ετών.

Σε μια προειδοποιητική ανακοίνωση που επισυνάπτεται στον προγραμματισμό γευμάτων, προειδοποιεί ότι οι συνταγές ”δεν ελέγχονται από άνθρωπο” και ότι η εταιρεία δεν εγγυάται ”ότι οποιαδήποτε συνταγή θα είναι ένα πλήρες ή ισορροπημένο γεύμα ή κατάλληλο για κατανάλωση”.

″Πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη δική σας κρίση πριν βασιστείτε ή φτιάξετε οποιαδήποτε συνταγή που παράγεται από το Savey Meal-bot”, αναφέρεται.

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή