Ειδικό Δικαστήριο: Aντιπαράθεση Παπαγγελόπουλου - Ράικου

Ενταση με προσωπικές αναφορές. “Τι να στείλω άδεια δικογραφία; Αφού δεν είχα στοιχεία για πολιτικούς” είπε στην κατάθεσή της η εισαγγελέας Εφετών.
Δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορούμενους τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022. (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορούμενους τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022. (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

Για τρίτη ημέρα συνέχισε την κατάθεση της στο Ειδικό Δικαστήριο η εισαγγελέας Ελένη Ράικου, με τις ερωτήσεις του κατηγορούμενου πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου προς τη μάρτυρα να «κλέβουν» την παράσταση.

Παπαγγελόπουλος: Είπατε ότι με αποκαλούσατε Δημήτρη και σας αποκαλούσα Ελενη. Είναι σύνηθες φαινόμενο με δέκα χρόνια διαφορά, αν δεν είχαμε καλές σχέσεις; Ξέρετε άλλο εισαγγελέα να με αποκαλεί Δημήτρη;

Μαρτυρας: Ήμασταν στο ίδιο γραφείο. Και με τον κ. Αθανασίου, Παναγιώτη και Ελενη αποκαλούμαστε.

Παπαγγελόπουλος: Η Τουλουπάκη με αποκαλεί ακόμα κύριο εισαγγελέα πάντως.

Παπαγγελόπουλος: Έχετε έρθει στο σπίτι μου με το σύζυγο σας;

Μάρτυρας: Ναι και έχει έρθει ο κατηγορούμενος σπίτι μου και με άλλους συναδέλφους. Έχω πει ότι έχουμε συναντηθεί εκτός γραφείου 2-3 φορές.

Ο κατηγορούμενος υπουργός στη συνέχεια ρώτησε τη μάρτυρα αν έχουν βρεθεί σε κάποιες ταβέρνες, αλλά και σε βάπτιση συγγενικού της προσώπου όπου υπήρχε μια χορεύτρια οριεντάλ, προκειμένου να καταδείξει την σχέση που είχαν μεταξύ τους.

Παπαγγελόπουλος: Επίτιμο με λέγατε;

Ράικου: Όχι.

Παπαγγελοπουλος: Υπουργάκο με λέγατε;

Ράικου: Ποτέ. Μόνο Ρασπούτιν σας έλεγα.

Παπαγγελόπουλος: Σε εμένα το έχετε πει προσωπικά;

Ράικου: Σε όλους το έλεγα.

Παπαγγελόπουλος: Δώρα μου φέρνατε από ταξίδια;

Μάρτυρας: Όχι.

Παπαγγελόπουλος: Την γραβάτα τη βλέπετε; Επίτηδες την έβαλα!

Μάρτυρας: Εγώ σας έφερα γραβάτα; Ντροπή!

Η ανανέωση της θητείας

Νωρίτερα, η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου απηύθυνε ξανά ερωτήσεις στη μάρτυρα σχετικά με την ανανέωση της θητείας της στην εισαγγελία διαφθοράς. «Δεν ήθελα να ανανεωθεί η θητεία μου στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Αυτό που είπα ήταν πως αν δεν ήταν ο συγκεκριμένος υπουργός, ίσως σκεφτόμουν να καθίσω. Αλλά δεν ήθελα ανανέωση γενικά» ανέφερε η κα. Ράικου.

Πρόεδρος: Μήπως διαβλέψατε ότι θα προέκυπτε ευθύνη υπουργού στην υπόθεση και δεν θα μπορούσατε να μη το στείλετε επειδή καραδοκούσε ο Παπαγγελόπουλος;

Μάρτυρας: Έχουμε στείλει τόσες στη Βουλή. Δεν μπορώ να ξέρω για την υπόθεση αυτή. Η πορεία μου έχει δείξει…

Προεδρος: Ξέρουμε την πορεία σας, μη πηγαίνουμε σε αυτά.

Μαρτυρας: Έχω στείλει σωρεία δικογραφιών στη Βουλή.

Πρόεδρος: Ποιον; Τον Παπαντωνίου; Αυτός ήταν καμμένο χαρτί για κόμμα του!

Ο κατηγορούμενος ήθελε στοιχεία «εδώ και τώρα»

Αναφέροντας πως δεν της ζητήθηκε από τον πρώην υπουργό να κατασκευάσει στοιχεία, η Ελένη Ράικου επανέλαβε πως είχε δική του ατζέντα και ήθελε να πάει άμεσα ο φάκελος στη Βουλή.

Πρόεδρος: Δεν καταλαβαίνω με ποια νοητική διεργασία το «έχεις και παρά έχεις στοιχεία», πως μπορεί να το εκλάβατε ως «κατασκεύασε στοιχεία».

Μάρτυρας: Η εντύπωση που μου δημιουργήθηκε ήταν αυτή.

Πρόεδρος: Μήπως έπρεπε να ακουστεί η μαγική λέξη «κατασκευή»;

Μάρτυρας: Απ όλη την κατάθεση μου στη Βουλή προκύπτει ότι η στιχομυθία μεταξύ μας είναι η συγκεκριμένη. Πουθενά δεν είπα ότι μου ζήτησε να κατασκευάσω στοιχεία, αλλά αυτό εξέλαβα, όπως θα καταλάβαινε ο μέσος εισαγγελέας. Δεν υπήρχαν στοιχεία και ήθελε κατηγορούμενους εδώ και τώρα.

Ροδουσάκης (συνήγορος Παπαγγελόπουλου): Γιατί συνιστά πράξη συγκάλυψης η απαίτηση Παπαγγελόπουλου για αποστολή τη δικογραφίας της Novartis στη Βουλή;

Μάρτυρας: Τι να στείλω άδεια δικογραφία; Αφού δεν είχα στοιχεία για πολιτικούς.

Πρόεδρος: Μας λέτε ότι η τότε κυβέρνηση ήταν υποστηρικτική στο έργο σας. Μόνον αυτός είχε το χαβά του.

Μάρτυρας: Σας το είπα. Είχε δική του ατζέντα ο Παπαγγελόπουλος. Εκείνο που ήθελε ήταν να πάει ο φάκελος στη Βουλή «εδώ και τώρα».

Ιπποκράτης Μυλωνάς (συνήγορος Παπαγγελόπουλου): Πέραν του διαλόγου που λέτε ότι σας ζήτησε επιτακτικά να στείλετε το φάκελο στη Βουλή κάτι άλλο σας είπε;

Μάρτυρας: Ρωτούσε για υποθέσεις. Έλεγε. Τι γίνεται με αυτόν. Είναι λαμόγιο να τον αφήσετε; Δεν έδινα σημασία. Αισθανόμουν ικανοποίηση αν οι έρευνες επιβεβαίωναν ότι ήθελε. Αλλιώς έστηνε δημοσιεύματα.

Πηγή: dikastiko.gr

Δημοφιλή