ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
04/02/2019 07:32 EET

Ειδικός ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός - Ανάσα για 1εκατ. επιχειρήσεις

Η κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη για την εφαρμογή του.

Tang Yau Hoong via Getty Images

Ένα βήμα από την υλοποίηση της κυβερνητικής εξαγγελίας για τη θέσπιση ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών. Η εφαρμογή του μέτρου θα δώσει ανάσα σε τουλάχιστον 1 εκατομμύριο επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή εγκλωβισμένες από την έλλειψη ρευστότητας εξαιτίας των χρεών τους στο Δημόσιο. 

Η εφαρμογή του μέτρου έχει περάσει από σαράντα κύματα, καθώς η κυβέρνηση το έχει σχεδιάσει εδώ και πολύ καιρό χωρίς όμως ποτέ να καταφέρει να το εφαρμόσει. Η ρύθμιση έβρισκε  πάντα εμπόδια από τους δανειστές, οι οποίοι δεν συμφωνούσαν με την ύπαρξη ενός ακατάσχετου λογαριασμού. 

Φαίνεται πως πλέον οι ισορροπίες άλλαξαν και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο για την δημιουργία «ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού», στον οποίο θα καταλήγουν όλες οι συναλλαγές που γίνονται με «πλαστικό χρήμα». 

Με αυτό τον τρόπο οι επιχειρήσεις οι οποίες χρωστούν στο Δημόσιο με αποτέλεσμα να τους έχει μπλοκάρει τους λογαριασμούς, θα αποκτήσουν τουλάχιστον ένα λογαριασμό από τον οποίο θα μπορούν να έχουν ρευστότητα αποκλειστικά για την επιχείρηση τους. Στόχος είναι να διευκολυνθούν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν πληρώνοντας πρώτες ύλες, το προσωπικό και τα πάγια έξοδα τους. 

Κριτήρια  για το ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού θα αποτελεί ο τζίρος που πραγματοποιεί ο επαγγελματίας αλλά και η επαγγελματική του  δραστηριότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση θα ξεκλειδώνει σταδιακά τους μπλοκαρισμένους τραπεζικούς λογαριασμούς όσων χρωστούν στο Δημόσιο, με απαραίτητη προϋπόθεση όμως ο επαγγελματίας να προχωρήσει στη ρύθμιση των οφειλών και στη συνέχεια να την εξυπηρετεί κανονικά.

Στόχος είναι ο λογαριασμός να αποδεσμεύεται σταδιακά ανάλογα με την πορεία αποπληρωμής των οφειλών της επιχείρησης, ενώ ρόλο για το ποσό που θα αποδεσμευτεί θα παίζει και το ύψος της δόσης για την αποπληρωμή της ρύθμισης. Αυτό σημαίνει ότι όσο προχωρά η αποπληρωμή της ρυθμισμένης οφειλής θα αυξάνεται και το ποσό το οποίο θα απελευθερώνεται στον ακατάσχετο λογαριασμό. 

Αν για παράδειγμα ο φορολογούμενος προχωρήσει σε ρύθμιση της οφειλής του με μηνιαία δόση 500 ευρώ, τότε η εφορία θα αποδεσμεύσει από το λογαριασμό του το τριπλάσιο ή και τετραπλάσιο πόσο της δόσης. Δηλαδή αν η μηνιαία δόση του είναι  500 ευρώ, το ποσό που θα μπορεί να κινηθεί στον μπλοκαρισμένο τραπεζικό λογαριασμό θα είναι 1.500 ή 2.000 ευρώ, ώστε να συνεχίσει να καλύπτει μέρος των εξόδων του.