Σουηδία: Σεκιούριτι σέρνουν με τη βία έγκυο από το βαγόνι του μετρό επειδή δεν είχε εισιτήριο (vid)

Το βίντεο προκάλεσε οργή και σχόλια περί ρατσιστικών συμπεριφορών
lovette jallow/instagram

Μια γυναίκα σε προχωρημένη εγκυμοσύνη έχει επιβιβαστεί μαζί με την κόρη της στο μετρό της Σουηδίας. Στη συνέχεια διαπιστώνεται πως δεν έχει έγκυρο εισιτήριο. Μετά από διαπληκτισμό με άνδρες εταιρείας security, οι τελευταίοι την σηκώνουν και την βγάζουν από το βαγόνι σηκωτή ενώ εκείνη προσπαθεί να αντισταθεί αλλά αδυνατεί. Δίπλα η κόρη της που προφανώς δεν μπορεί να κατανοήσει τι ακριβώς συμβαίνει είναι έτοιμη να βάλει τα κλάματα, όπως και θα γίνει λίγο αργότερα.

Στη συνέχεια οι δύο άνδρες, αφού έχουν τραβήξει τη γυναίκα έξω από το βαγόνι την αναγκάζουν βίαια να καθίσει σε ένα παγκάκι και ενώ ο ένας φαίνεται να της κρατά τα χέρια ο άλλος την ακινητοποιεί πέφτοντας από πάνω της.

Εξαιτίας του περιστατικού η γυναίκα που είναι 8 μηνών έγκυος διακομίστηκε στο νοσοκομείου αφού δεν αισθανόταν καλά ενώ το βίντεο από το περιστατικό αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλώντας οργισμένη αντίδραση κατά των ανδρών της εταιρείας security για τον τρόπο που χειρίστηκαν το περιστατικό.

Μόνο η ανάρτηση στον λογαριασμό της Lovette Jallow, action4humanity_se στο Instagram συγκέντρωσε σε μια ημέρα περισσότερες από 41.000 αντιδράσεις και περισσότερα από 1.400 σχόλια ενώ πολλοί επισημαίνουν το γεγονός πως το θύμα της επίθεσης ήταν μια μαύρη γυναίκα τονίζοντας πως εάν ήταν λευκή οι άνδρες της εταιρείας security δεν θα της είχαν φερθεί με αυτό το τρόπο. Πολλοί δεν είναι και εκείνοι που σχολιάζουν ότι όλα αυτά συνέβησαν μπροστά στην κόρη της εγκύου γυναίκας που φοβήθηκε, υπέστη σοκ και από ένα σημείο και μετά έκλαιγε γοερά.

Η Jallow δε, που είναι γνωστή blogger στη Σουηδία, σχολιάζει πως δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το θύμα είναι μια Σουηδή αφρικανικής καταγωγής, κάνοντας λόγο για ρατσιστικές συμπεριφορές.

«Το μόνο που μπορώ να κάνω, είναι να ελπίζω πως το μωρό είναι καλά» γράφει και συμπληρώνει πως επικοινώνησε με την οικογένεια της γυναίκας η οποία ι διανύει τον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης της και ενημερώθηκε πως είχε λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Μετά την δημοσιοποίηση του θέματος και την έκταση που πήρε και στα ΜΜΕ οι δύο άνδρες τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ενώ η αστυνομία ερευνά το περιστατικό προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της επίθεσης αφού η γυναίκα τραυματίστηκε.

Η εταιρεία του μετρό σε σχόλιό της στο BBC αναφέρει πως η γυναίκα δεν διέθετε έγκυρο εισιτήριο και της επιβλήθηκε πρόστιμο, εκείνη αρνήθηκε και ακολούθως, βάσει κανονισμού, της ζητήθηκε να εγκαταλείψει το βαγόνι. Όταν αρνήθηκε για μία ακόμη φορά και προσπάθησαν να την απομακρύνουν οι άνδρες της ασφάλειας, εκείνη αντιστάθηκε και άρχισε να φωνάζει.

Σύμφωνα με το διαθέσιμο οπτικοακουστικό υλικό, από αρκετούς πολίτες που κατέγραψαν την επίθεση με τα κινητά τους τηλέφωνα, ο υπεύθυνος του τομέα ΜΜΜ στην Στοκχόλμη ανέφερε πως υπάρχουν ενδείξεις πως οι άνδρες της εταιρείας security άσκησαν υπέρμετρη βία. Όπως λέει ο Henrik Palmer , αν και δεν μπορεί να εξάγει κανείς ασφαλή συμπεράσματα ακόμη, τονίζει πως ο χειρισμός του περιστατικού δεν ήταν ο ενδεδειγμένος.

Τέλος όπως σχολιάζει η αντιρατσιστική φεμινιστική οργάνωση Men for Gender Equality, δεν είναι η πρώτη φορά που άνδρες της ασφάλειας κάνουν χρήση βίας τους τελευταίους μήνες, τονίζοντας μάλιστα πως συχνά τα θύματα αδικαιολόγητης βίας είναι μη λευκοί πολίτες της Σουηδίας.