ΔΙΕΘΝΕΣ
01/02/2019 14:13 EET

Ξεγύμνωσαν 12χρονα κορίτσια και τους έκαναν σωματικό έλεγχο σε σχολείο στις ΗΠΑ

«Είναι προσβλητικό, εξευτελιστικό, τραυματικό».

SolStock via Getty Images

Τι θα μπορούσε να κάνει ποτέ τους υπεύθυνους ενός σχολείου να σκεφτούν πως είναι θεμιτό και αποδεκτό να ξεγυμνώσουν κορίτσια 12 ετών και να τους κάνουν σωματικό έλεγχο; Η απάντηση πως υπήρχε η υποψία πως μπορεί να είχαν κρύψει ναρκωτικές ουσίες ή/και να είχαν κάνει χρήση προφανώς δεν είναι επαρκής αφού ακόμη και σε αυτή την περίπτωση η υποβολή ενός παιδιού στην τραυματική εμπειρία ενός τέτοιου είδους σωματικού ελέγχου είναι αδικαιολόγητη.

Κι όμως σε ένα σχολείο στη Νέα Υόρκη συνέβη ακριβώς αυτό και θύματα  ήταν τέσσερα μαύρα κορίτσια οι γονείς των οποίων έχουν υποβάλλει επίσημες καταγγελίες για το περιστατικό. Η υπόθεση μάλιστα, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης χρίζει έρευνας σε πολιτειακό επίπεδο ενώ εγείρονται σοβαρά ζητήματα φυλετικής διάκρισης αλλά και προκατάληψης βάσει φύλου.

«Το να ζητάς από ένα παιδί να βγάλει τα ρούχα του και στη συνέχεια να σχολιάζεις το σώμα του, είναι προσβλητικό, εξευτελιστικό, τραυματικό και συνιστά σεξουαλική παρενόχληση» δηλώνει ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης και προσθέτει σε ανάρτησή του στο Τwitter: «Στη Νέα Υόρκη έχουμε μηδενική ανοχή στις διακρίσεις ή στην παρενόχληση οποιουδήποτε παιδιού».

Σύμφωνα με δηλώσεις των ίδιων των κοριτσιών στον ραδιοφωνικό σταθμό WSKG, τους ζητήθηκε να κατεβάσουν τα παντελόνια που φορούσαν όπως και τα κολάν που φορούσαν από μέσα.

«Το κολάν μου ήταν πολύ στενό και εκείνη μου είπε “μπορείς να το κατεβάσεις λίγο ακόμη;”. Οπότε το κατέβασα μέχρι κάτω από το γόνατο» είπε το ένα από τα κορίτσια.

Μια δε από τις μητέρες των κοριτσιών ανέφερε πως η κόρη της κρατήθηκε από τους αρμόδιους του σχολείου για περισσότερο από μία ώρα χωρίς την συγκατάθεση των γονιών.

Στο μεταξύ, όπως γράφει το BBC, η οργάνωση Progressive Leaders of Tomorrow που κάνει εκστρατεία υπέρ των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων της Νέας Υόρκης, αναφέρει πως ο σωματικός έλεγχος στα τέσσερα κορίτσια έγινε επειδή, σύμφωνα με τους υπεύθυνους, φαίνονταν ζαλισμένα. 

Σύμφωνα με την οργάνωση, οι υπεύθυνοι του σχολείου δεν επικοινώνησαν με τους γονείς για να τους ενημερώσουν για την υποτιθέμενη ανησυχητική εικόνα που παρουσίαζαν τα κορίτσια και προχώρησαν στον σωματικό έλεγχο χωρίς να υπάρχει παρουσία γονέα ή να δοθεί σχετική συγκατάθεση του κηδεμόνα.

Οι δε αρμόδιες εποπτεύουσες αρχές για τη λειτουργία των σχολείων αν και αμφισβητούν εάν και κατά πόσο κάτι τέτοιο συνέβη, έχουν ήδη αναθέσει την υπόθεση σε γραφείο ερευνών. Οι δε υπεύθυνοι του σχολείου υποστηρίζουν πως τα κορίτσια υποβλήθηκαν σε κλινική αξιολόγηση κατά την οποία μπορεί να τους ζητηθεί μόνο να σηκώσουν το μανίκι τους για να τους πάρουν πίεση ή/και να μετρήσουν παλμούς. Επιμένουν δε πως δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως τα κορίτσια αναγκάστηκαν να βγάλουν τα ρούχα τους.

Πηγή: BBC