ΔΙΕΘΝΕΣ
30/10/2017 13:00 EET

Al Jazeera: Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα για το Ιράκ μετά το αποτυχημένο κουρδικό δημοψήφισμα;

SAFIN HAMED via Getty Images
An Iraqi Kurd marches with a Kurdish flag during a protest in support of the Iraqi Kurdish leader, in Arbil, the capital of autonomous Iraqi Kurdistan, on October 30, 2017. Long-time Kurdish leader Massud Barzani, the architect of the referendum, announced on October 29, 2017 he is stepping down after it led to Iraq's recapture of almost all disputed territories that had been under Kurdish control. / AFP PHOTO / SAFIN HAMED (Photo credit should read SAFIN HAMED/AFP/Getty Images)

H παγκόσμια κοινότητα συμφωνεί στο ότι το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας που διοργανώθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου στο Ιρακινό Κουρδιστάν ήταν μια μεγάλη καταστροφή,εκτιμά το Al Jazeera στην ηλεκτρονική του έκδοση

Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι βραχυπρόθεσμες συνέπειες της κρίσης φαίνονται επίσης αρκετά προφανείς. Οι ομοσπονδιακές αρχές θα επιβεβαιώσουν εκ νέου την εξουσία της κεντρικής κυβέρνησης για τα περισσότερα, αν όχι για όλα τα αμφισβητούμενα εδάφη, τις εγκαταστάσεις πετρελαίου και τα συνοριακά σημεία, συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων.

Την ίδια ώρα ,η κουρδική πολιτική έχει ήδη απομονωθεί εντελώς, με τον περιφερειακό πρόεδρο και το κόμμα του να χάνουν ουσιαστικά κάθε νομιμοποίηση, ενώ μια σειρά αξιωματούχων συνεχίζουν να κατηγορούν ο ένας τον άλλον για την καταστροφή. Το πραγματικό ερώτημα είναι πώς η Βαγδάτη και το Ερμπιλ μπορούν να επιλύσουν τη διαφωνία τους ειρηνικά και με βιώσιμο τρόπο.

Η μακροπρόθεσμη επίλυση της διένεξης μεταξύ των δύο πλευρών θα εξαρτηθεί από ορισμένους παράγοντες, πολύ λίγοι από τους οποίους είναι πιθανόν να υλοποιηθούν χωρίς μαζική παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας, η οποία στο παρελθόν δεν παρενέβη με επιτυχία. Μια σοβαρή συνταγματική μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα πρέπει να ακολουθήσει, κυρίως για τη δημιουργία μιας νέας κρατικής μορφής ομοσπονδιακού χαρακτήρα, η οποία θα είναι βιώσιμη. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει έναν δίκαιο και διαφανή μηχανισμό επιμερισμού των εσόδων και την καθιέρωση ενός δίκαιου και αμερόληπτου μηχανισμού επίλυσης διαφορών που να μπορούν να επικαλούνται και οι δύο πλευρές

Με βάση την εμπειρία του παρελθόντος, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ότι κανένας από αυτούς τους στόχους δεν θα επιτευχθεί και ότι η τρέχουσα κρίση θα αφεθεί στη μοίρα της. Ως εκ τούτου, εάν πρόκειται να υπάρξει λύση, θα πρέπει να προέρχεται από τη διεθνή κοινότητα.

(Mε πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)