Εικόνες ντοκουμέντο μέσα από το καρβουνιασμένο Euroferry Olympia

Οπτικοακουστικό υλικό αποτυπώνει την πύρινη λαίλαπα που σάρωσε το πλοίο.
HuffPost Greece

Οι πρώτες εικόνες μέσα από το μοιραίο πλοίο Euroferry Olympia, όπου έχασε τη ζωή του ένας Ελληνας οδηγός και αγνοούνται άλλοι δέκα άνθρωποι, εξαιτίας της πυρκαγιάς που ξέσπασε τα ξημερώματα της Παρασκευής, βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Σε βίντεο ντοκουμέντο από το γκαράζ διακρίνονται καρβουνιασμένα οχήματα - νταλίκες επί το πλείστον - ενώ μαύροι πυκνοί καπνοί εξακολουθούν να ξεπήδουν από το εσωτερικό του επιβατηγού οχηματαγωγού.

Σε άλλο οπτικοακουστικό ντοκουμέντο διακρίνονται άνδρες της Πυροσβεστικής να αναζητούν για τυχόν επιζώντες στο καρβουνιασμένο κουφάρι του πλοίου.

Στις έρευνες συμμετέχουν εξειδικευμένα συνεργεία και στελέχη της ΕΜΑΚ. Στο εσωτερικό του πλοίου φέρεται, πλέον, ότι δεν υπάρχουν φλόγες παρά μόνο καπνοί. Ρυμουλκά σκάφη συνεχίζουν τις ρίψεις νερού για να επιτευχθούν η ψύξη των μεταλλικών επιφανειών και η πτώση των θερμοκρασιών. Σε πολλά σημεία του Euroferry Olympia, κατά την κατάσβεση της φωτιάς, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 500 βαθμούς Κελσίου.

Η δύναμη της ΕΜΑΚ που βρίσκεται, ήδη, στο σημείο όπου είναι αγκυροβολημένο το πλοίο αναμένεται να ενισχυθεί σήμερα από 42 έμπειρα στελέχη της Πυροσβεστικής, τα οποία θα επιχειρήσουν σε όλο το πλοίο προκειμένου να εντοπίσουν τους αγνοούμενους.

Δεν αποκλείεται να γίνει προσπάθεια για τη διάνοιξη των πορτών στα γκαράζ του πλοίου, όπου οι πόρτες είναι πυροστεγείς και έχουν κλείσει.

Εκτός από τη θερμοκρασία μέσα στο πλοίο, οι αναθυμιάσεις και οι καπνοί είναι ιδιαίτερα τοξικοί.

Στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το πλοίο υπάρχουν τρία πλωτά του Λιμενικού Σώματος, πέντε ρυμουλκά, ένα σκάφος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ παραμένουν σε ετοιμότητα δύο ελικόπτερα.

Την ίδια ώρα την αιτία της φονικής πυρκαγιάς αναζητούν πραγματογνώμονες και αρχές εν μέσω καταγγελιών για: πυρανίχνευση που δεν λειτούργησε, κανόνες που δεν τηρήθηκαν, πρακτικές ασφαλείας που δεν ακολουθήθηκαν.

Δύο μόλις ημέρες πριν από τη ναυτική τραγωδία, έγινε ο έλεγχος που έκρινε ελλιπές το εγχειρίδιο πυρασφάλειας του πλοίου.

Οι υπόλοιπες παραβάσεις αφορούσαν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ζητήματα καθαριότητας και εξαερισμού στους χώρους εργασίας του πληρώματος.

Η εταιρεία δηλώνει ότι οι καλές συνθήκες του πλοίου επιβεβαιώθηκαν στον έλεγχο.

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες από την επιτροπή διερεύνησης ναυτικών ατυχημάτων, οι ελεγκτές είχαν διαπιστώσει πως το εγχειρίδιο για την πυρασφάλεια του πλοίου ήταν ελλιπές. Πρόκειται για κρίσιμη παράβαση, καθώς στο εγχειρίδιο πρέπει να περιγράφονται με ακρίβεια οι ενέργειες και η θέση κάθε μέλους του πληρώματος σε περίπτωση που ξεσπάσει πυρκαγιά στο σκάφος.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα