Είναι ασφαλές να βάζουμε αντιιδρωτικό; Ο ύποπτος ρόλος του αλουμινίου που περιέχει

Οι περισσότερες μελέτες που εγείρουν ανησυχίες προέρχονται από τη δεκαετία του '60. Να τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα (και τι δεν ξέρουμε ακόμα ).
Malte Mueller via Getty Images

Πιθανότατα να είμαστε εξοικειωμένοι με τη ρουτίνα: στεγνώνουμε μετά το ντους και απλώνουμε ένα στρώμα αποσμητικού στις μασχάλες μας ή ίσως χρησιμοποιούμε ένα αντιιδρωτικό ή συνδυασμό και των δύο.

Υπάρχει στην πραγματικότητα μια βασική διαφορά μεταξύ των δύο, με το ένα να είναι πολύ πιο αμφιλεγόμενο από το άλλο.

Σημαντικό: Τα αποσμητικά καταπολεμούν τη δυσάρεστη οσμή με το άρωμα που περιέχουν, και με την αντιμικροβιακή τους δράση, που εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηριδίων. Τα αντιιδρωτικά ρυθμίζουν την ποσότητα του ιδρώτα που θα εκκριθεί σε ποσοστό 20-60%.

«Το αντιιδρωτικό είναι ένα προϊόν περιποίησης δέρματος που ”ελέγχει” τον ιδρώτα και αποτελείται από άλατα αλουμινίου», λέει η δρ Τζάνις Τζόνστον, επικεφαλής ιατρός στο Redirect Health. «Το αποσμητικό είναι ένα καλλυντικό προϊόν που ελέγχει και μειώνει την οσμή του σώματος ελαχιστοποιώντας την ανάπτυξη βακτηρίων από μέρη του σώματος, ειδικά τις μασχάλες».

Με απλά λόγια, τα αντιιδρωτικά σταματούν τον ιδρώτα και τα αποσμητικά βελτιώνουν τη συνολική μυρωδιά μας. Πολλά προϊόντα για τις μασχάλες θα περιέχουν και τα δύο. Αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να προτιμούν να μείνουν μακριά από προϊόντα που περιέχουν αντιιδρωτικά.

Γιατί; Η ασφάλεια των αντιιδρωτικών είναι αμφιλεγόμενη εδώ και σχεδόν 60 χρόνια.

«Πολλοί ανησυχούν ότι το αλουμίνιο που βρίσκεται στο αντιιδρωτικό μπορεί να συνδεθεί με τη νόσο του Αλτσχάιμερ λόγω μερικών μελετών που έχουν διεξαχθεί τη δεκαετία του ’60 και του ’70, καθώς και ότι αποτελεί κίνδυνο για καρκίνο του μαστού λόγω της εγγύτητας των μασχαλών με τους λεμφαδένες και τους μαστούς μας», λέει η Τζόνστον.

Παρ′ ότι έχει βρεθεί αλουμίνιο στους εγκεφάλους ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ, οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην είναι ξεκάθαροι για το αν αυτό οφείλεται στην έκθεση σε υπερβολική ποσότητα αλουμινίου ή είναι αποτέλεσμα της νόσου.

Όλοι μας εκτιθέμεθα καθημερινά στο αλουμίνιο ― βρίσκεται φυσικά στο έδαφος και το νερό και μπορεί να βρεθεί και στα τρόφιμα. Η χρήση αντιιδρωτικού δεν θα οδηγούσε σε υπερβολική έκθεση στο αλουμίνιο - θα χρειαζόταν να εργαστούμε ως συγκολλητής αλουμινίου για να συμβεί αυτό.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι πρόσφατες μελέτες συμφωνούν ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της νόσου του Αλτσχάιμερ και της χρήσης αντιιδρωτικών. Πολλές μελέτες εξέτασαν επίσης εάν τα αντιιδρωτικά προκαλούν καρκίνο του μαστού και δεν κατάφεραν να βρουν μια σύνδεση.

Μια άλλη ανησυχία σχετικά με τα αντιιδρωτικά προέρχεται από το γεγονός ότι φράζουν κυριολεκτικά τους πόρους μας για να μειώσουν τον ιδρώτα. Μερικοί άνθρωποι λένε ότι αυτό σημαίνει ότι οι τοξίνες παραμένουν στο σώμα μας. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια.

«Το σώμα εκκρίνει επιβλαβείς τοξίνες και χημικές ουσίες μέσω του συστήματος ”φιλτραρίσματος” στα νεφρά και στο συκώτι, όχι με τους ιδρωτοποιούς αδένες», δηλώνει η Μισέλ Χένρι, δερματολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Τούτου λεχθέντος, δεν χρειάζεται να μας λούζει κρύος ιδρώτας για καρκίνο του μαστού, συσσώρευση τοξινών ή νόσο του Αλτσχάιμερ όταν χρησιμοποιούμε το αντιιδρωτικό μας. Ωστόσο, όπως κάθε προϊόν περιποίησης δέρματος, υπάρχει η πιθανότητα αλλεργιών, η οποία μπορεί να μην αποδοθεί στο ίδιο το αντιιδρωτικό.

«Ενδεχομένως και να αναπτύσσονται αλλεργίες στο προϊόν, που μπορεί να οφείλονται σε διαφορετικά συστατικά όπως το άρωμα, η λανολίνη, η βιταμίνη Ε ή άλλα», εξηγεί ο δρ. Τζέιμι ΝτεΡόζα, πιστοποιημένος πλαστικός χειρουργός προσώπου και ιδρυτής της DeRosa Center Plastic Surgery. & Med Spa. «Εάν συμβεί αυτό, θα πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε το εν λόγω προϊόν και να ζητήσουμε τη συμβουλή ενός επαγγελματία υγείας».

Φυσικοί τρόποι για να ελέγξουμε την οσμή του σώματός μας odor

Αν και τα αντιιδρωτικά είναι ασφαλή, μερικοί μπορεί να προτιμούν να ακολουθούν μια περισσότερο φυσική μέθοδο και να αφήνουν τις περιττές χημικές ουσίες και συστατικά εκτός της καθημερινότητάς τους. Ή, ίσως απλά να θέλουμε περισσότερες ιδέες για να μειώσουμε τον ενοχλητικό ιδρώτα.

Ακολουθούν οι προτάσεις των ειδικών για εναλλακτικά των αντιιδρωτικών:


Ξύρισμα ή αποτρίχωση

Το ξύρισμα στις μασχάλες είναι σύνηθες φαινόμενο για πολλές γυναίκες, αλλά η αφαίρεση αυτών των τριχών εξυπηρετεί επίσης κι έναν δευτερεύοντα σκοπό: Μειώνει τον ιδρώτα.

Να φτιάξουμε το δικό μας αποσμητικό

Απλώς ας ανακατέψουμε μαγειρική σόδα και νερό σε ένα μείγμα και μετά να το απλώσουμε στις μασχάλες μας. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε χυμό λεμονιού ή αμαμελίδα στο μείγμα. «Η αμαμελίδα μπορεί να αφαιρέσει την υπερβολική υγρασία από το δέρμα ενώ ο χυμός λεμονιού μπορεί να εξαλείψει τα βακτήρια που προκαλούν οσμή», λέει η Χένρι.

Να ακολουθήσουμε υγιεινή διατροφή

Οι τροφές που τρώμε στην πραγματικότητα συμβάλλουν στο πόσο πολύ ιδρώνουμε.

«Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, το αλκοόλ, η καφεΐνη και τα πικάντικα τρόφιμα μπορούν όλα να συμβάλλουν στον υπερβολικό ιδρώτα στις μασχάλες», λέει η Τζόνστον. «Ωστόσο, το να πίνουμε πολύ νερό και να τρώμε τροφές όπως μπανάνες, λαχανικά και τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, μπορούν όλα να βοηθήσουν στη μείωση του ιδρώτα που παράγει το σώμα μας».

Ας δούμε εδώ μερικές προτάσεις για αποσμητικά χωρίς αλουμίνιο:

Προτείνετε μια διόρθωση