Είναι δυνατόν να κλαίμε μέσα στο νερό; Η απάντηση εκπλήσσει

Και τρεις λόγοι που αποδεικνύουν ότι το κλάμα πράγματι βγήκε απ΄ τον παράδεισο.
MelkiNimages via Getty Images

Τα μάτια μας συχνά πλημμυρίζουν δάκρυα, τα οποία συντίθενται από φυσικά έλαια, νερό και βλέννα. Τα δάκρυα εκκρίνονται όταν είμαστε στεναχωρημένοι, ανήσυχοι και στην καλύτερη των περιπτώσεων, όταν είμαστε υπερβολικά χαρούμενοι.

Χάρις στο κλάμα απελευθερώνονται φυσικές χημικές ουσίες του οργανισμού, όπως οι ενδορφίνες, που συνδέονται με συναισθήματα ευτυχίας και μειώνουν το αίσθημα του πόνου ή η ωκυτοκίνη, μια ορμόνη που μας βοηθά να αισθανόμαστε συνδεδεμένοι με τους γύρω μας και να αναπτύσσουμε δεσμούς αγάπης και εμπιστοσύνης.

Το κλάμα είναι λυτρωτικό και υπό προϋποθέσεις μας βοηθά να νιώσουμε καλύτερα, ενώ τα ίδια τα δάκρυα είναι πολύτιμα για πολλούς λόγους.

Τα δάκρυα παράγονται από τους δακρυϊκούς αδένες, που βρίσκονται στην περιοχή ανάμεσα στα άνω βλέφαρα και κάτω από τα φρύδια, ενώ κύριο μέλημά τους αποτελεί το να διατηρούν τα μάτια μας ενυδατωμένα. Ακόμη, η υγρή επιφάνεια που καλλιεργούν τα δάκρια βοηθά τους φακούς επαφής, να «επιπλέουν» και να μην κολλάνε επάνω στα εξωτερικά στρώματα του ματιού.

Όταν κοιμόμστε τα μάτια μας παράγουν λιγότερα δάκρυα. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά πως παύουν να διατηρούνται υγρά. Γιατί τότε θα αδυνατούσαμε να εστιάσουμε όταν ξυπνάμε το πρωί. Ίσως ωστόσο έχουμε παρατηρήσει πως η όρασή μας τα πρωινά είναι ελαφρώς πιο δυσλειτουργική.

Συν τοις άλλοις, τα δάκρυα λιπαίνουν τα μάτια, διευκολύνοντας το άνοιγμα και το κλείσιμο των βλεφάρων, ώστε να αποφεύγεται η τριβή και ο ερεθισμός των ματιών.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι πολύτιμες υγρές σταγόνες ξεπλένουν και απωθούν τη σκόνη, τον καπνό, τα ζωύφια και άλλους εξωγενείς παράγοντες, που απειλούν να βλάψουν τα μάτια μας, ιδίως για όσους υποφέρουμε από αλλεργίες σε συγκεκριμένα φυτά ή κατοικίδια.

Με αυτόν τον τρόπο τα δάκρυα συμβάλλουν στην πρόληψη των λοιμώξεων των ματιών, ενώ ακόμη και σε περίπτωση που μια μόλυνση μας χτυπήσει την πόρτα, τα δάκρυα εξολοθρεύουν τα μικρόβια σε χρόνο dt.

Τέλος, τα δάκρυα είναι πολύτιμα για τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών από την κυκλοφορία του αίματος στα μάτια, ώστε να παραμένουν καθαρά και υγιή καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Και που πηγαίνουν τα δάκρια όταν βρισκόμαστε κάτω από το νερό;

Όταν κολυμπάμε, τα δάκρια είναι ακόμη εκεί. Και ευτυχώς! Γιατί είτε κολυμπάμε στην πισίνα είτε στη θάλασσα, βρισκόμαστε έκθετοι απέναντι σε ένα σωρό ερεθιστικούς παράγοντες, όπως το χλώριο, τα βακτήρια και η άμμος.

Αυτός είναι και ο λόγος που το κολύμπι με τα μάτια ανοιχτά κάνει τους δακρυϊκούς αδένες μας να παράγουν δάκρυα με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς: Προκειμένου να εξαλείψουν κάθε απειλή γρήγορα και αποτελεσματικά.

Ωστόσο, επειδή αυτό έως ένα βαθμό εξαντλεί τον μηχανισμό των αδένων, το να φοράμε γυαλιά θαλάσσης ή το να κρατάμε τα μάτια μας κλειστά κάτω από το νερό θα συνέβαλλε δραστικά στην προστασία των ματιών μας.

Πού καταλήγουν τα δάκρυα

Μερικά δάκρια εξατμίζονται, ενώ άλλα καταλήγουν στους δακρυϊκούς πόρους στις εσωτερικές γωνίες των ματιών μας, που λειτουργούν σαν μια μορφή «αποχέτευσης» των οφθαλμών μας.

Ακόμη, σε ορισμένες περιπτώσεις οι δακρυϊκοί πόροι μεταφέρουν τα δάκρυα στο εσωτερικό της μύτης κι από εκεί, στο λαιμό μας, με αποτέλεσμα τελικά να τα καταπίνουμε. Γι′ αυτό κι όταν το κλάμα μας έχει διάρκεια αρχίζει να τρέχει η μύτη μας ή όταν χρησιμοποιούμε οφθαλμικές σταγόνες τις γευόμαστε στο πίσω μέρος της γλώσσας μας.

Γιατί όσο μεγαλώνουμε αντιμετωπίζουμε περισσότερα οφθαλμικά ζητήματα

Καθώς περνούν τα χρόνια οι δακρυϊκοί αδένες παράγουν λιγότερα δάκρυα. Κι όταν τα μάτια αφυδατώνονται, ακόμα και στο ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να προκύψουν γρατζουνιές και ερεθισμοί. Αυτή είναι και η αιτία που ορισμένοι χρησιμοποιούμε οφθαλμικές σταγόνες, γνωστές και ως τεχνητά δάκρυα: Επειδή ενισχύουν τον φυσικό μηχανισμό παραγωγής δακρύων και διατηρούν τα μάτια υγρά, ενυδατωμένα και υγιή.

(Mε πληροφορίες από theconversation)