Τα μάτια μας δεκατέσσερα: Το μεγάλο λάθος που απαγορεύεται ρητά να κάνουμε όταν κολυμπάμε

... και να θέσουμε έτσι σε κίνδυνο την υγεία των οφθαλμών μας.
.
Mystockimages via Getty Images
.

Όποιος φοράει φακούς επαφής καταλαβαίνει τη σημασία του να βεβαιωθεί ότι οι φακοί του είναι καθαροί, ειδικά στις διακοπές.

Το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε να πάθουμε είναι μόλυνση των ματιών ενώ βρισκόμαστε μακριά από το σπίτι μας. Αλλά, ας είμαστε ειλικρινείς, πόσες φορές έχουμε κοιμηθεί με τους φακούς επαφής;

Και όχι μόνο αυτό, είμαι σίγουρη ότι έχουμε «ξεκλέψει» μια βουτιά στην πισίνα φορώντας τους φακούς μας μερικές φορές. Μπορεί να φαίνεται ακίνδυνο, αλλά το κολύμπι με τους φακούς μπορεί να βλάψει σοβαρά την υγεία των ματιών μας.

Η Νίμι Μίστρι, επαγγελματικός οπτικός υπηρεσιών στην Vision Direct εξηγεί ότι «το νερό περιέχει βακτήρια, είτε είναι νερό από τη βρύση, τη θάλασσα ή τις πισίνες, και οι φακοί επαφής είναι εξαιρετικά πορώδεις και απορροφητικοί.
Αυτός ο συνδυασμός σημαίνει ότι τα βακτήρια είναι πιο πιθανό να εξαπλωθούν στην επιφάνεια των φακών επαφής όταν εκτίθενται σε νερό, αυξάνοντας τον πιθανό κίνδυνο οφθαλμικών λοιμώξεων που απειλούν την όραση».

«Δυστυχώς, το χλώριο στις πισίνες δεν θα ”σκοτώσει” όλα τα παθογόνα και μπορεί να λειτουργήσει και ως ήπιο ερεθιστικό για τα μάτια. Καθώς οι μαλακοί φακοί είναι εξαιρετικά πορώδεις, τα βακτήρια και το χλώριο στο νερό της πισίνας μπορούν ακόμα να φτάσουν εύκολα και να βλάψουν τα μάτια μας», λέει η Μίστρι.

Το έντονο κολύμπι ή τα σπορ στη θάλασσα, τις λίμνες και τα ποτάμια μπορούν να δημιουργήσουν ακόμη περισσότερα προβλήματα στα μάτια μας, σύμφωνα με την τελευταία. «Αυτό συμβαίνει επειδή τα φυσικά υδάτινα σώματα συνήθως βρίθουν από βακτήρια που δεν σκοτώνονται από χημικές ουσίες της πισίνας», προσθέτει.

Τα είδη του γένους Ακανθαμοιβάδα (Acanthamoeba) είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους μικρο-οργανισμούς που βρίσκονται σε αυτές τις πηγές – μπορεί να οδηγήσουν μια σπάνια αλλά σοβαρή μόλυνση των ματιών, την κερατίτιδα Acanthamoeba.

«Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, αυτή η λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή του κερατοειδούς, με αποτέλεσμα απώλεια όρασης και απειλητικές για την όραση επιπλοκές στο τέλος», προσθέτει η Μίστρι.

Εάν θέλουμε να κολυμπήσουμε και να εξακολουθούμε να βλέπουμε, η Μίστρι προτείνει να επιλέξουμε μερικούς καθημερινούς φακούς επαφής μιας χρήσης κάτω από αδιάβροχα γυαλιά κολύμβησης που εφαρμόζουν σφιχτά στο πρόσωπό μας. «Ας πετάξουμε τους φακούς μετά ή, ακόμα καλύτερα, ας αγοράσουμε συνταγογραφούμενα γυαλιά κι εγκαταλείψουμε τους φακούς όταν κολυμπάμε εντελώς», καταλήγει.

Η γιατρός Βίκι Καν συμφωνεί, δηλώνοντας ότι διατρέχουμε πολύ υψηλό κίνδυνο μόλυνσης όταν κολυμπάμε με φακούς επαφής.

«Ας βγάλουμε τους φακούς επαφής μας όταν κολυμπάμε, κι ας τους ξαναφορέσουμε μετά, διαφορετικά θα μπορούσαμε να φοράμε γυαλάκια κολύμβησης ενώ κολυμπάμε, διότι δεν θα πρέπει το νερό να έρθει σε επαφή απευθείας με τους φακούς επαφής μας», συμβουλεύει με τη σειρά της.