10 φυτά εσωτερικού χώρου που μας σώζουν από αλλεργίες, αϋπνία και κρυολογήματα (σύμφωνα με επιστήμονες της NASA)

10 φυτά εσωτερικού χώρου που μας σώζουν από αλλεργίες, αϋπνία και κρυολογήματα (σύμφωνα με επιστήμονες της NASA)
House plant
chikaphotograph via Getty Images
House plant

Παλαιότερα μας έλεγαν πως δεν πρέπει να έχουμε φυτά μέσα στο σπίτι αλλά ευτυχώς οι μύθοι καταρρίφθηκαν και πλέον τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι ευρέως διαδεδομένα. Και τώρα ήρθε η ώρα να μάθουμε και ποια από αυτά έχουν τις πλέον ευεργετικές ιδιότητες σύμφωνα και με επιστήμονες της NASA που κατέληξαν σε ορισμένους τύπους φυτών.

Η παρουσία αυτών εντός του σπιτιού μπορεί να βοηθήσει άτομα που πάσχουν από αλλεργίες, αϋπνία και να βελτιώσουν το επίπεδο γενικότερης ευεξίας ενώ οι ειδικοί τονίζουν πως μειώνουν το άγχος ενώ καταπολεμούν τους ατμοσφαιρικούς ρύπους.

Όλες αυτά όμως δεν αφορούν όλα τα φυτά, γι αυτό επιστήμονες της NASA, το Αμερικανικό Κολέγιο, το Elle Decor και το Joy of Plants συνεργάστηκαν για να εντοπίσουν ποια φυτά εσωτερικού χώρου αξίζει να μείνουν εντός του σπιτιού και ποια θα πρέπει ίσως να αποκλείσουμε.

Κατέληξαν σε μια λίστα δέκα τύπων φυτών, το φύλλωμα των οποίων φαίνεται πως μπορεί πως μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας.

Πρώτο στο λίστα είναι o φοίνικας αρέκα που έλκει την καταγωγή του από τη Μαδαγασκάρη. Φτάνει σε ύψος τα 2μ, έχει θαμνώδη ανάπτυξη και παλαμοειδές φύλλωμα που πέφτει σχηματίζοντας πίδακα. Κατά τους ειδικούς, είναι το ιδανικό φυτό για όσους είναι επιρρεπείς σε κρυολογήματα αφού απελευθερώνει υγρασία στον αέρα καθιστώντας ευκολότερη την αναπνοή και τον ύπνο, τη νύχτα.

#bedoffice #botanic #arecapalm

A post shared by Max Delporte (@maxdelporte) on

Αντίστοιχα, η γνήσια αλόη (αποκαλείται ευρέως και στην Ελλάδα ως «αλόη βέρα») και ο βρετανικός κισσός αναγνωρίζονται επίσης για την ικανότητά τους να καθαρίζουν τον αέρα. Η πρώτη καταπολεμά χημικές ουσίες όπως το βενζόλιο και τη φορμαλδεΰδη ενώ το δεύτερο ανακαλύφθηκε πως να αφαιρεί το 78% της μούχλας μέσα σε ένα μόλις 12ωρο, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο για τις Αεργίες, το Άσθμα και την Ανοσολογία.

Empty office on a weekend #joyofsolitude #aloeveraplant

A post shared by Drashti Shah (@a.dusty.road) on

Ivy all over 🌿🌱🍃#plants #houseplants #ivy #englishivy #hederahelix

A post shared by The Seed Feed (@theseedfeed) on

Στην 9η θέση της λίστας βρίσκεται και η φτέρη της Βοστόνης η οποία επίσης απομακρύνει αποδοτικά βλαπτικές ουσίες όπως η φορμαλδεΰδη, κάτι που κάνουν επίσης η μπενζαμίνη και η ραφίς.

Επίσης το φυτό αγλαόνημα θεωρείται από τα πιο «εύκολα» φυτά εσωτερικού χώρου καθώς αναπτύσσεται ικανοποιητικά υπό χαμηλό φωτισμό ενώ αφαιρούν όλο και μεγαλύτερο αριθμό τοξινών με το πέρασμα του χρόνου.

Ο δε ανθεκτικός στην ξηρασία φοίνικας (νάνος) ρομπελίνι είναι επίσης ιδανικός για την απομάκρυνση των ατμοσφαιρικών ρύπων και του ξυλόλιου- χημικού που εντοπίζεται σε καθαριστικά και βερνίκια.

Όσοι δε έχουν αλλεργία στη σκόνη καλά θα κάνουν να επενδύσουν σε φυτά-αράχνες καθώς αφαιρεί μέχρι και το 90% των τοξινών από τον αέρα μέσα σε μόλις δύο ημέρες.

Τα δέκα φυτά που ξεχώρισαν οι ειδικοί για τις ευεργετικές του ιδιότητες είναι:

  • Φοίνικας αρέκα
  • Ραφίς
  • Μπαμπού
  • Φίκος ο ελαστικός
  • Δράκαινα
  • Αγγλικός κισσός
  • Φοίνικας (νάνος) ρομπελίνι
  • Φίκος κλασσικός
  • Φτέρη της Βοστώνης
  • Σπαθίφυλλο

Πηγή: Independent

Πήγαινε στην αρχική σελίδα