Είναι ή όχι ασφαλές να κάνουμε μπάρμπεκιου στον κήπο τις ημέρες του καύσωνα

Φυσικά αναφερόμαστε στον κήπο του σπιτιού μας.
YorVen via Getty Images

Οταν οι θερμοκρασίες χτυπούν κόκκινο, όπως αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες, στους πολίτες συστήνεται, μεταξύ άλλων, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η χρήση υπαίθριων ψησταριών.

Δείτε τα μέτρα προστασίας που συστήνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εδώ:

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η έλλειψη βροχοπτώσεων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σημαίνει ότι το γρασίδι είναι στεγνό και το μόνο που χρειάζεται είναι μια σπίθα από ένα μπάρμπεκιου για να ... φωτίσει ολόκληρες εκτάσεις γης – για να μην αναφέρουμε τις γειτονιές.

Μόνο την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου London Fire Brigade κινητοποίησε χιλιάδες πυροσβέστες σε 340 πυρκαγιές σε γρασίδι, σκουπίδια αλλά κι υπαίθριες πυρκαγιές – οκταπλάσια αύξηση από τις 42 που έγιναν την ίδια εβδομάδα πέρυσι.

(Στο Ηνωμένο Βασίλειο) για να προσπαθήσουν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του φόρτου των πυροσβεστικών δυνάμεων, ορισμένα σούπερ μάρκετ έχουν πλέον σταματήσει να πωλούν μπάρμπεκιου μιας χρήσης λόγω του κινδύνου πυρκαγιάς λόγω καύσωνα. Τα Sainsbury’s και Tesco είναι τα καταστήματα που πιο πρόσφατα αφαίρεσαν τα αντικείμενα αυτά από την πώληση, ακολουθώντας τα βήματα των Marks and Spencer, Aldi και Waitrose.

Ο Τζόναθαν Σμιθ από το London Fire Brigade έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να κάνει κανείς μπάρμπεκιου σε ανοιχτούς χώρους ή μπαλκόνια. Αλλά τι γίνεται με το μπάρμπεκιου στον κήπο του σπιτιού μας; Είναι ασφαλές;

Η παραπάνω είναι μια δύσκολη ερώτηση.

Δεν υπάρχει καμία οδηγία που να μας λέει ρητά να μην κάνουμε μπάρμπεκιου στον κήπο του σπιτιού μας. Κανείς δεν θέλει να γυρίσει την πλάτη του στα πάρτι όταν γίνονται με συντροφιές που απολαμβάνουν τον ωραίο καιρό, αλλά ρεαλιστικά πρέπει να σταθμίσουμε αν αξίζει τον πιθανό κίνδυνο να βάλουμε φωτιά στον κήπο μας – και να ενοχλήσουμε τους γείτονες δεδομένου του ότι η έλλειψη ανέμου σημαίνει ότι ο καπνός τείνει να παραμένει τριγύρω.

Εάν πεθαίνουμε να ψήσουμε στη σχάρα, θα πρέπει να λάβουμε επιπλέον προφυλάξεις. Το μπάρμπεκιου πρέπει να βρίσκεται πολύ μακριά από το σπίτι μας και μακριά από ξερά χόρτα, θάμνους, κισσούς ή δέντρα, συμβουλεύει ο Αντριου Χαλκ, ειδικός ασφάλισης σπιτιού στο NFU Mutual.

Εάν το μπάρμπεκιου χρειάζεται καθαρισμό, ας φροντίσουμε να το κάνουμε. «Οι καυτές στάχτες ή οι σπινθήρες είναι πιο πιθανό (να συμβούν) εάν το μπάρμπεκιου δεν έχει καθαριστεί από την τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκε», λέει ο Χαλκ, «έτσι οι άνθρωποι θα πρέπει να καθαρίζουν τακτικά τα μπάρμπεκιου από στάχτη και παλιό λίπος».

.
Maryna Terletska via Getty Images
.

Τα σπίτια με αχυροσκεπή διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο πυρκαγιάς, επομένως ας βεβαιωθούμε ότι τα μπάρμπεκιου είναι τοποθετημένα όσο το δυνατόν πιο μακριά για να διασφαλίσουμε ότι οι σπινθήρες δεν μπορούν να προσγειωθούν στην σκεπή.

Όταν μαγειρεύουμε έξω, ο Χαλκ συνιστά να έχουμε ένα κουβά νερό στο χέρι σε περίπτωση που μια σπίθα αναφλέξει οτιδήποτε κοντά. Επίσης, ας σκεφτούμε να βρέξουμε την περιοχή γύρω από το μπάρμπεκιου για να γίνει το περιβάλλον τριγύρω λίγο λιγότερο εύφλεκτο.

Είναι αυτονόητο ότι τα μπάρμπεκιου πρέπει να λειτουργούν πάντα σε εξωτερικούς χώρους, επομένως μην το χρησιμοποιούμε σε εσωτερικό χώρο νομίζοντας ότι θα μειώσουμε τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Αυτό είναι απίστευτα επικίνδυνο λόγω των αναθυμιάσεων μονοξειδίου του άνθρακα.

Η πυροσβεστική προειδοποιεί επίσης να μην χρησιμοποιούμε βενζίνη, παραφίνη ή εύφλεκτα υγρά στο μπάρμπεκιου. Οι πυροσβεστήρες είναι μια πολύ πιο ασφαλής επιλογή.

Μόλις τελειώσουμε το μαγείρεμα, ας θυμηθούμε ότι το μπάρμπεκιου μπορεί να παραμείνει ζεστό για ώρες μετά από αυτό. Καλύτερα να μην βάλουμε το μπάρμπεκιου που ακόμα σιγοκαίει στο υπόστεγό μας, για παράδειγμα, καθώς θα μπορούσατε ακούσια να προκαλέσουμε φωτιά.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση emy.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν και την ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας: https://bit.ly/3zUyA5G & https://bit.ly/3JYbVKq

Προτείνετε μια διόρθωση