Είναι τόσο κακό να μη φοράμε σουτιέν στο σπίτι τελικά;

Ειδικοί αποκαλύπτουν αν η απελευθέρωση από τον κλοιό του στηθόδεσμου κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι καλό ή κακό για την υγεία του στήθους.
Location: InLight Studio, Kiev, Ukraine
Medium, close-up and full-shot shots
Location: InLight Studio, Kiev, Ukraine Medium, close-up and full-shot shots

Η παραμονή στο σπίτι λόγω της πανδημίας του κορονοϊού για ένα μεγάλο διάστημα - που συνεχίζεται ακόμα για ένα ποσοστό του πληθυσμού - για κάποιους έχει συμβάλλει στην απλοποίηση της καθημερινότητας. Και εντός της καθημερινότητας συμπεριλαμβάνεται φυσικά και το ντύσιμο. Φόρμες και φούτερ είχαν κι έχουν την τιμητική τους, ενώ δεν ήταν λίγα τα κορίτσια που απελευθερωμένα πέταξαν το σουτιέν τους σύμφωνα με το άρθρο της HuffPost. Είναι όμως για καλό;

Ειδικοί δίνουν εξηγήσεις:

«Πολλοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται ότι το στήθος δεν έχει μυς», λέει η Τζοάνα Γουάκεφιλντ Σκερ, καθηγήτρια Βιομετρικής στο Τμήμα Αθλησης κι Ασκησης στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ στη Μεγάλη Βρετανία. «Είναι ένα κομμάτι αδενικού ιστού και λίπους, αλλά αυτό το ποσοστό διαφέρει ευρέως από γυναίκα σε γυναίκα»

Ο σκοπός του σουτιέν είναι διαφορετικός για κάθε άνθρωπο

«Χρησιμοποιούμε τα σουτιέν για διαφορετικούς λόγους. Για να εμποδίζουμε το στήθος να ενοχλεί το στέρνο μας όταν τρέχουμε μαραθώνιους, αλλά η λειτουργία του σουτιέν δεν είναι ”πειστική”», συνεχίζει.

Η μόνη φορά που πρέπει να φοράμε σουτιέν είναι κατά τη διάρκεια της άσκησης λέει η ίδια. «Η άσκηση χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη στήθους μπορεί να προκαλέσει μικροζημιές και μικροτραύματα στον ιστό και στο δέρμα του στήθους, ενώ σε ένα ακραίο άκρο της κλίμακας, θα μπορούσε να προκαλέσει ραγάδες, οι οποίες δεν είναι τίποτα άλλο από ιστός ουλής που δημιουργείται από υπερβολική καταπόνηση».

Ανάλογα με τη γυναίκα και το μέγεθος του στήθους της, ακόμη και η κίνηση τόσο low key όσο το περπάτημα γύρω από ένα χώρο διαβίωσης ή ανεβαίνοντας σκάλες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τάνυσης του δέρματος πέρα από το φυσικό του όριο.

Ακόμα και για όσους δεν ασκούνται, υπάρχει ένα πρόβλημα άνεσης. Για μερικούς ανθρώπους,το να απαλλαχθούν από το σουτιέν τους είναι η απόλυτη ελευθερία. Αλλά για άλλους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν πόνο στο στήθος, όπως κάνει η ίδια η Γουάκεφιλντ Σκερ το σουτιέν δεν είναι επιλογή, αλλά αναγκαιότητα.

«Ένα σουτιέν μπορεί να έχει πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της παροχής υποστήριξης και ίσως τη μείωση του κινδύνου καταπόνησης», είπε. «Φοράω σουτιέν όλη μέρα, κάθε μέρα στο σπίτι, οπότε τουλάχιστον για τον εαυτό μου, είμαι πεπεισμένη ότι υπάρχουν πολλά οφέλη από τη χρήση σουτιέν».

...ενώ εργαζόμαστε στον υπολογιστή

«Ένα σουτιέν δεν θα αναζωογονήσει το στήθος, ούτε, όμως,θα τα κάνει να χαλαρώσει και να ”κρεμάσει”», λέει η Ελίζαμπεθ Ντέιλ, ιδρύτρια του The Breast Life και συγγραφέας.

«Το κάπνισμα καταστρέφει τον ιστό του δέρματος και αυτό συμβάλλει στην χαλάρωση», είπε στο HuffPost, προσθέτοντας: «Δεν πρόκειται να βλάψετε τον εαυτό σας αν κυκλοφορείτε χωρίς σουτιέν, εκτός αν ασκείστε και τα στήιη περιστρέφονται και παρεμποδίζουν».

Ωστόσο, καταλαβαίνει ότι για άτομα με μεγάλα στήθη, το περπάτημα στο σπίτι χωρίς σουτιέν μπορεί να μην είναι άνετο.

«Εάν δεν φοράτε σουτιέν ενώ κάθεστε και εργάζεστε στον υπολογιστή, (αυτό) δεν θα προκαλέσει διαρκή ζημιά», λέει στη HuffPost η Λίσα Σόουντερ, πλαστική χειρουργός με έδρα το Σικάγο.

Εδώ, αποκάλυψε τη μυστική της επιστημονική επιθυμία: «Θα ήθελα να δω μια φωτογραφία του στήθους μιας γυναίκας αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, χωρίς βαρύτητα. Θα στοιχηματίσω ότι θα φαίνονται τέλειο» (!)

Η ίδια, ωστόσο, μας προτρέπει να αγοράζουμε το είδος σουτιέν που χρειάζεται το στήθος μας και να φοράμε σουτιέν όταν μας ταιριάζει.

Ακόμη και ένας σχεδιαστής σουτιέν λέει ότι η χρήση σουτιέν είναι προσωπική επιλογή

Ο Ράελ Κόεν είναι επικεφαλής δημιουργικός υπεύθυνος του κατασκευαστή σουτιέν ThirdLove.

Είναι απαραίτητο ένα σουτιέν, λοιπόν; Εξαρτάται, είναι η απάντησή του.

«Υπάρχουν ζητήματα όπως εφίδρωση, χαλάρωση και ερεθισμός που μπορεί να συμβούν όταν τα στήθη σας βρίσκονται ακριβώς στο στέρνο σας», λέει. « Αλλά είναι πραγματικά θέμα προσωπικής επιλογής».