Μετά την καραντίνα: Πόσο μπορούν να διαρκέσουν τα όνειρα και σχέδια της επόμενης ημέρας

Σε καιρούς αλλαγών οδηγούμαστε συχνά στην επανεξέταση της ζωής μας και την οργάνωση για το μέλλον.
&Sigma;&epsilon; &kappa;&alpha;&iota;&rho;&omicron;ύ&sigmaf; &alpha;&lambda;&lambda;&alpha;&gamma;ώ&nu; &omicron;&delta;&eta;&gamma;&omicron;ύ&mu;&alpha;&sigma;&tau;&epsilon; &sigma;&upsilon;&chi;&nu;ά &sigma;&tau;&omicron; &nu;&alpha; &sigma;&kappa;&epsilon;&phi;&tau;&omicron;ύ&mu;&epsilon; &xi;&alpha;&nu;ά &tau;&eta;&nu; &zeta;&omega;ή &mu;&alpha;&sigmaf;, &nu;&alpha; &kappa;ά&nu;&omicron;&upsilon;&mu;&epsilon; &sigma;&chi;έ&delta;&iota;&alpha; &gamma;&iota;&alpha; &tau;&omicron; &mu;έ&lambda;&lambda;&omicron;&nu; &kappa;&alpha;&iota; &nu;&alpha; &delta;&epsilon;&sigma;&mu;&epsilon;&upsilon;&tau;&omicron;ύ&mu;&epsilon; &gamma;&iota;&alpha; <a href="https://www.huffingtonpost.gr/news/evexia/" target="_blank" rel="noopener noreferrer">&upsilon;&gamma;&iota;&epsilon;ί&sigmaf; </a>&kappa;&alpha;&iota; &pi;&alpha;&rho;&alpha;&gamma;&omega;&gamma;&iota;&kappa;έ&sigmaf; &nu;έ&epsilon;&sigmaf; &sigma;&upsilon;&nu;ή&theta;&epsilon;&iota;&epsilon;&sigmaf;. &nbsp;
Σε καιρούς αλλαγών οδηγούμαστε συχνά στο να σκεφτούμε ξανά την ζωή μας, να κάνουμε σχέδια για το μέλλον και να δεσμευτούμε για υγιείς και παραγωγικές νέες συνήθειες.  

Σε καιρούς αλλαγών οδηγούμαστε συχνά στο να σκεφτούμε ξανά την ζωή μας, να κάνουμε σχέδια για το μέλλον και να δεσμευτούμε για υγιείς και παραγωγικές νέες συνήθειες.

Αυτήν τη στιγμή, βρισκόμαστε σε μια περίοδο μεγάλης αναστάτωσης - αλλά και στασιμότητας. Αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε προσωρινά τα συνηθισμένα πρότυπα εργασίας, μελέτης και κοινωνικοποίησης. Οι περισσότεροι από εμάς δεν βγαίνουμε παρά ελάχιστα από το σπίτι και τα συναισθήματα της πλήξης, του άγχους και της θλίψης είναι έντονα.

Υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να σκέφτονται μια νέα καριέρα, λόγω του κλεισίματος της επιχείρησής τους. Όσοι εργάζονται από το σπίτι ίσως να απέκτησαν νέες εμπειρίες όσον αφορά την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Παρακινητικά memes και δημοσιεύσεις στο Instagram μας ενθαρρύνουν να χρησιμοποιήσουμε αυτή την περίοδο παραγωγικά, να ασχοληθούμε με τα χόμπι μας και να αποκτήσουμε δεξιότητες. Οι σχέσεις δοκιμάζονται. Όλοι ρωτάμε πόσο θα διαρκέσει ο αποκλεισμός. Μήπως πρέπει να ρωτήσουμε το ίδιο για τα σχέδια και τα όνειρά μας στην ζωή της επόμενης μέρας;

«Η αλλαγή των συνηθειών μας ξεκινά συνήθως με μια αλλαγή της ρουτίνας», εξηγεί η κλινική ψυχολόγος Στέφανι Χικς. «Μια σημαντική αλλαγή της ρουτίνας απαιτεί συνήθως ένα μεγάλο κίνητρο, αλλά αυτή η αλλαγή έχει επιβληθεί σε όλους. Δεν με εκπλήσσει καθόλου ότι οι άνθρωποι κάνουν νέα σχέδια αυτή τη στιγμή».

Οποιοδήποτε διάλειμμα από την καθημερινότητά μας, μας ενθαρρύνει να «ξανασκεφτούμε τις αξίες μας και ίσως μερικές που δεν έχουμε επανεξετάσει εδώ και πολύ καιρό», λέει η Χικς στην βρετανική έκδοση της HuffPost.

Για τους περισσότερους από εμάς η καραντίνα είναι μια κατάσταση και διεργασία σκέψης που δεν έχουμε ξαναβιώσει. Μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τις αποφάσεις που λαμβάνουμε μέσα σε αυτή;

«Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να σκεφτούν τον λόγο που θέλουν να κάνουν μια αλλαγή», λέει η Χικς. «Να εξετάσουν την προσωπική αξία που κρύβεται πίσω από αυτήν. Στην καθημερινή ζωή, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πιεσμένοι να επιτύχουν πράγματα που η κοινωνία θεωρεί ενδιαφέροντα, αλλά που δεν συμβαδίζουν πραγματικά με τις δικές μας αξίες.

«Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να πιστεύει ότι πρέπει να ταξιδέψει στον κόσμο, αλλά στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τις αξίες, νοιάζεται περισσότερο για την οικογένειά του και θα προτιμούσε να είναι εκεί. Ας σκεφτούμε τι είναι σημαντικό για εμάς. Και ας είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας».

Αν είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε νέες συνήθειες και σχέδια, λέει η Χικς, καλό είναι να μην περιμένουμε μέχρι το τέλος του εγκλεισμού στο σπίτι. «Ας δεσμευθούμε και ενσωματώσουμε τις αλλαγές στη ζωή μας τώρα που έχουμε το χρόνο να το κάνουμε». Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πώς θα μοιάζουν τα πράγματα εκτός καραντίνας ή ακόμα και πόσος καιρός θα απαιτηθεί για να επιστρέψουμε ουσιαστικά στους φυσιολογικούς μας ρυθμούς.

Για πολλούς, ο προγραμματισμός αλλαγών είναι πηγή ανακούφισης και ελέγχου. Μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν τα όνειρα που κάναμε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα πραγματοποιηθούν όταν τελειώσει η καραντίνα.

Πηγή: HuffPost UK