Εκλογές στη Ρωσία: Επικράτηση Πούτιν με 49% παρά την υποχώρηση των ποσοστών της Ενωμένης Ρωσίας

Δεύτερο κόμμα με 20% το Κομμουνιστικό, όπου κατευθύνθηκαν πολλοί ψήφοι διαμαρτυρίες από υποστηρικτές του Ναβάλνι.
|
Evgenia Novozhenina via Reuters

Το κυβερνών κόμμα του Βλάντιμιρ Πούτιν, ”Ενωμένη Ρωσία”, διατήρησε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Δούμα σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των εκλογών που διεξάγονταν στη χώρα επί τρεις ημέρες αλλά, φαίνεται να χάνει πάνω από το 1/10 της δύναμή τους.

Με καταμετρημένο σχεδόν το 74% των ψηφοδελτίων, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή δήλωσε ότι η Ενωμένη Ρωσία συγκεντρώνει το 49% των ψήφων (κερδίζει 315 από τις 450 έδρες) και κάνει λόγο για μια ”καθαρή και φανερή” νίκη. Ακολουθεί το Κομμουνιστικό Κόμμα, σε περίπου 20% και έπεται το εθνικιστικό κόμμα LDPR με περίπου 8% και το κόμμα Fair Russia με περίπου 7%. Και τα τρία κόμματα συνήθως υποστηρίζουν το Κρεμλίνο για τα περισσότερα βασικά ζητήματα. Επίσης ένα νέο κόμμα που ονομάζεται ”Νέοι Άνθρωποι”, φαίνεται πως θα κερδίσει επίσης έδρες στη Δούμα.

Ωστόσο, οι πιο σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες από την αντιπολίτευση απουσίαζαν αφού εμποδίστηκαν να συμμετάσχουν στις εκλογές.

Eduard Korniyenko via Reuters

Καμία αλλαγή στο εκλογικό τοπίο

Αναμφίβολα πρόκειται για μια νίκη του Πούτιν, παρά τη σαφή και αξιοσημείωτη μείωση της δύναμη της Ενωμένης Ρωσίας πους στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές το 2016, το κόμμα συγκέντρωσε πάνω από το 54% των ψήφων.

Η υποχώρηση του βιωτικού επιπέδου των πολιτών, οι καταγγελίες για διαφθορά από τον φυλακισμένο επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι ο χειρισμός των κάθε φωνής της αντιπολίτευσης φαίνεται οδήγησαν στην υποχώρηση των ποσοστών της Ενωμένης Ρωσίας όπως επίσης και εκλογική τακτική των υποστηρικτών του Ναβάλνι.

Οι επικριτές του Κρεμλίνου, που καταγγέλλουν εκτεταμένη αλλοίωση ψηφοδελτίων, δηλώνουν πως ούτως ή άλλως οι εκλογές είναι μια απάτη.

Η Ενωμένη Ρωσία θα είχε χειρότερες επιδόσεις εάν η μάχη διεξαγόταν με δίκαιους όρους, όπως τονίζεται αφού υπήρξε ευρεία προεκλογική καταστολή που έθεσε εκτός νόμου το κίνημα του Ναβάλνι, απαγόρευσε στους συμμάχους του να είναι υποψήφιοι ενώ ΜΚΟ και ΜΜΕ στοχοποιήθηκαν.

Οι αρμόδιες αρχές δήλωσαν ότι ακύρωσαν τα αποτελέσματα σε εκλογικά τμήματα όπου υπήρξαν εμφανείς παρατυπίες και ότι η εκλογική διαδικασία ήταν δίκαιη.

Βέβαια, το εκλογικό αποτέλεσμα, μοιάζει απίθανο να αλλάξει το πολιτικό τοπίο, με τον Πούτιν, ο οποίος ήταν στην εξουσία ως πρόεδρος ή πρωθυπουργός από το 1999, να κυριαρχεί ακόμη πριν από τις επόμενες προεδρικές εκλογές το 2024.

Ο Πούτιν δεν έχει ακόμη πει εάν θα είναι υποψήφιος ενώ αναμένεται να κάνει δηλώσεις σήμερα.

Ο 68χρονος ηγέτης παραμένει μια δημοφιλής για πολούς Ρώσους που του πιστώνουν ότι στάθηκε απέναντι στη Δύση και αποκατέστησε την εθνική υπερηφάνεια.

Mikhail Svetlov via Getty Images

Πανηγυρισμοί και καταγγελίες

Τα επιμέρους αποτελέσματα έδειξαν ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα έρχεται δεύτερο Σε μια εορταστική συγκέντρωση στην κεντρικά γραφεία της Ενωμένης Ρωσίας, ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιανίν, στενός σύμμαχος του Ρώσου ηγέτη, φώναζε: ”Πούτιν! Πούτιν! Πούτιν!” σε ένα πλήθος που κυμάτιζε σημαία που επαναλάμβανε ρυθμικά τις ιαχές του.

Οι σύμμαχοι του Ναβάλνι, που παραμένει στη φυλακή, είχαν καταστρώσει ένα σχέδιο κατά της Ενωμένης Ρωσίας. Αυτό αφορούσε την κατεύθυνση των ψήφων διαμαρτυρίας στο κόμμα που ήταν πιο πιθανό, σε κάθε περιφέρεια, να έρθει δεύτερο. Έτσι, στις περισσότερες των περιπτώσεων, είχαν συμβουλέψει τους υποστηρικτές τους να ψηφίσουν το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Οι αρχές προσπάθησαν να μπλοκάρουν την πρωτοβουλία καθώς η όλη οργάνωση γινόταν μέσα από εφαρμογές σε διαδικτυακές πλατφόρμες.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή άργησε να ανακοινώσει τα αποτελέσματα από τις διαδικτυακές ψηφοφορίες στη Μόσχα, όπου η Ενωμένη Ρωσία παραδοσιακά δεν τα πάει τόσο καλά όσο και σε άλλες περιοχές εν μέσω ενδείξεων ότι μπορεί να έχει χάσει κάποιες έδρες.

Ο Γκόλος, ένας παρατηρητής των εκλογών που κατηγορείται ως ξένος πράκτορας από τις αρχές, κατέγραψε χιλιάδες παραβάσεις και έκνομες πράξεις, συμπεριλαμβανομένων απειλών κατά παρατηρητών και συμπλήρωσης ψηφοδελτίων, κραυγαλέα παραδείγματα των οποίων κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ορισμένα άτομα να έχουν ”συλληφθεί” από κάμερες να ρίχνουν πολλά ψηφοδέλτια στις κάλπες.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή δήλωσε ότι κατέγραψε 12 περιπτώσεις παράνομες συμπλήρωσης ψηφοδελτίων σε οκτώ περιοχές και ότι τα αποτελέσματα από αυτά τα εκλογικά τμήματα θα ακυρωθούν.

Sputnik Photo Agency via Reuters

Επικράτηση

Η Ενωμένη Ρωσία κατείχε σχεδόν τα 3/4 των 450 εδρών της απερχόμενης Κρατικής Δούμας. Αυτή η κυριαρχία βοήθησε το Κρεμλίνο να περάσει συνταγματικές αλλαγές πέρυσι που επιτρέπουν στον Πούτιν να διεκδικήσει δύο ακόμη θητείες ως πρόεδρος μετά το 2024, ενδεχομένως να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2036.

Οι σύμμαχοι του Ναβάλνι εμποδίστηκαν να συμμετάσχουν στις εκλογές αφού το κίνημά του απαγορεύτηκε τον Ιούνιο ως εξτρεμιστικό. Άλλα πρόσωπα της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι στοχοποιήθηκαν με βρώμικες εκστρατείες. Το Κρεμλίνο αρνείται τις κατηγορίες περί καταστολή και λέει ότι όλοι διώκονται για νομικές παραβάσεις.

”Μια μέρα θα ζήσουμε σε μια Ρωσία όπου θα είναι δυνατό να ψηφίσουμε καλούς υποψηφίους με διαφορετικά πολιτικά προγράμματα”, έγραψε ο σύμμαχος του Ναβάλνι, Λεονίντ Βόλκοφ, στο Telegram messenger πριν κλείσουν οι κάλπες την Κυριακή.

Ένας συνταξιούχος στη Μόσχα που δήλωσε μόνο το μικρό του όνομα, ”Ανατόλι” είπε ότι ψήφισε την Ενωμένη Ρωσία επειδή ήταν περήφανος για τις προσπάθειες του Πούτιν να αποκαταστήσει αυτό που θεωρεί ως το νόμιμο καθεστώς της μεγάλης δύναμης της Ρωσίας.

”Χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία λίγο πολύ μας σέβονται τώρα όπως σεβάστηκαν τη Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του 1960 και του 1970 ... Οι Αγγλοσάξονες καταλαβαίνουν μόνο τη γλώσσα της βίας”, είπε.

Μια κομμώτρια στη Μόσχα, ονόματι Ιρίνα, αποτυπώνοντας με τα λόγια της το γενικότερα υποτονικό ενδιαφέρον για τις εκλογές δήωσε: «Δεν βλέπω το νόημα να ψηφίσω...Όλα έτσι κι αλλιώς έχουν αποφασιστεί για εμάς».

Πήγαινε στην αρχική σελίδα