Εκλογές στην Τσεχία: Ο Μπάμπις παρομοιάζει τον αντίπαλό του με τον Πούτιν μετά την ήττα του στον Α΄ γύρο

Ο πρώην πρωθυπουργός ανεβάζει τους τόνους μετά την αιφνιδιαστική ήττα του απ' τον στρατηγό Πετρ Πάβελ.
Ο Αντρέι Μπάμπις
Ο Αντρέι Μπάμπις
Anadolu Agency via Getty Images

Ο πρώην πρωθυπουργός της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις ανέβασε τους τόνους στην αναμέτρηση για τις προεδρικές εκλογές της χώρας, όπου κυριαρχούν διαμάχες για το κομμουνιστικό παρελθόν της, συγκρίνοντας τον αντίπαλό του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν μετά από την αιφνιδιαστική του ήττα στον πρώτο γύρο.

Η τελική καταμέτρηση μετά το κλείσιμο των καλπών το Σάββατο έδειξαν ότι ο Μπάμπις τερμάτισε δεύτερος πίσω από τον στρατηγό Πετρ Πάβελ, πρώην αρχηγό του επιτελείου του στρατού και στρατιωτικό προέδρο του ΝΑΤΟ. Οι δυο τους θα αναμετρηθούν εκ νέου στο δεύτερο γύρο των εκλογών στις 27-28 Ιανουαρίου ώστε να προκύψει ο διάδοχος του Μίλος Ζέμαν στην προεδρία της Τσεχίας.

Ο Πάβελ έλαβε το 35,4% των ψήφων, έναντι 34,99% του Μπάμπις, με τη συμμετοχή να καταγράφεται στο 68,23%. Η μόνη γυναίκα υποψήφια, η οικονομολόγος και ακαδημαϊκός Ντανούσε Νερούντοβα , ήρθε τρίτη με ποσοστό 13,9%.

Παρά τη μικρή διαφορά, το αποτέλεσμα άφησε τον δισεκατομμυριούχο λαϊκιστή Μπάμπις να βρίσκεται αντιμέτωπος με μια δύσκολη μάχη ώστε να κερδίσει τους επιπλέον ψηφοφόρους που χρειάζονταν για να επικρατήσει στον δεύτερο γύρο, ειδικά από την στιγμή που η Nερούντοβα και δύο άλλοι ηττημένοι υποψήφιοι, ο Πάβελ Φίσερ και ο Μάρκε Χίλσερ δήλωσαν πως θα υποστηρίξουν τον Πάβελ στον β΄γύρο.

O Πετρ Πάβελ
O Πετρ Πάβελ
via Associated Press

Ο 68χρονος Μπάμπις εξαπέλυσε μια σκληρή επίθεση στον Πάβελ σε μια συνέντευξη Τύπου μετά τα αποτελέσματα, επικαλώντας την προηγούμενη θητεία του αντιπάλου του στο Κομμουνιστικό κόμμα και τη συμμετοχή σε εκπαιδευτικό σεμινάριο στρατιωτικών πληροφοριών πριν από τη Βελούδινη επανάσταση του 1989 που έφερε το τέλος του κομμουνισμού στην πρώην Τσεχοσλοβακία.

Χαρακτηρίζοντας τον Πάβελ ως έναν «πρώην κομμουνιστή αξιωματικό πληροφοριών», ο Μπάμπις είπε στους δημοσιογράφους: «Ξέρετε ποιος άλλος διετέλεσε αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών και είναι επικεφαλής κράτους; Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Πούτιν τοποθετήθηκε ως πράκτορας της KGB τη δεκαετία του 1980 στο Βερολίνο. Για αυτό ήταν προετοιμασμένος ο κύριος Πάβελ, για να φυτευτεί στα μετόπισθεν του εχθρού, για να βάλει κόσμο εκεί να συνεργαστεί».

Ο Μπάμπις, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης δύο ημερήσιων εφημερίδων και του μεγαλύτερου εμπορικού ραδιοφωνικού σταθμού της χώρας, υποστήριξε επίσης ότι υπάρχουν σε εξέλιξη σχέδια για τη δημοσιοποίηση «συμβιβαστικού» υλικού, συμπεριλαμβανομένων παραποιημένων φωτογραφιών, και κατηγοριών που τον συνδέουν με την KGB.

Η λεκτική του επίθεση αντιμετωπίστηκε με χλευασμό από τους επικριτές του, που υπογράμμισαν τους προηγούμενους δεσμούς του Μπάμπις με τη μυστική αστυνομία της κομμουνιστικής εποχής, την StB, για την οποία ενήργησε ως πληροφοριοδότης, σύμφωνα με έγγραφα που επικυρώθηκαν ως αυθεντικά από το συνταγματικό δικαστήριο της πατρίδας του, την Σλοβακία.

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή