Εκπαίδευση δημοσιογράφων για την εξάλειψη ομοφοβικών στερεοτύπων

Εκπαίδευση δημοσιογράφων για την εξάλειψη ομοφοβικών στερεοτύπων
Gabriel Vergani / EyeEm via Getty Images

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που παρουσιάζουν ένα λιγότερο ανεκτικό κοινωνικό περιβάλλον για τη ΛΟΑΤ κοινότητα.

Συγκεκριμένα, το 48% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα επισήμαναν ότι έχουν αντιμετωπίσει τη διάκριση τους τελευταίους 12 μήνες λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Παράλληλα, η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από το ευρωπαϊκό μέσο στις κατηγορίες που αφορούν τις διακρίσεις στον εργασιακό χώρο και στο σχολείο.

Σε αυτό το πλαίσιο, για την καταπολέμηση της αναπαραγωγής αρνητικών στερεοτύπων κατά της ΛΟΑΤ κοινότητας και την καλύτερη εκπροσώπησής από τα ΜΜΕ, το ευρωπαϊκό έργο E.T.Ho.S διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση δημοσιογράφων. Στόχος των εκπαιδευτικών εργαστηρίων είναι να εξοπλίσουν τους επαγγελματίες δημοσιογράφους με τις κατάλληλες δεξιότητες για την καταπολέμηση των διακρίσεων κατά της ΛΟΑΤ κοινότητας.

Τη βάση των εκπαιδευτικών εργαστηρίων αποτελεί ο Οδηγός για Επαγγελματίες ΜΜΕ που έχει παραχθεί κατά τη διάρκεια του έργου και περιέχει θεματικές όπως ορολογία, νομικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο, κατάλληλη χρήση γλώσσας και κατευθυντήριες γραμμές για δημοσιογράφους.

Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια διεξάγονται από το ΚΜΟΠ-Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας και την Colour Youth-LGBT Κοινότητα LGBT Νέων Αθήνας.

Στα εκπαιδευτικά εργαστήρια στις 13 και 14 Μαΐου μπορείτε να εγγραφείτε εδώ: https://docs.google.com/forms/d/1bqdrjPe175-uD21jUjJSyhyT5VAVzDD0PfmSCUSiSRU/edit?fbclid=IwAR2EBH3fLhQ_AWUAhBtXl79HzegXgEXT_hGxtUqqRZYRi9D2u2g3UkrBbB0