ΠΟΛΙΤΙΚΗ
03/10/2018 20:39 EEST | Updated 03/10/2018 21:36 EEST

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Τσίπρα για τη «βουτιά» των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο

Anadolu Agency via Getty Images

Με έκτακτη σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου αντιμετωπίστηκε η μίνι κρίση που προέκυψε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας, Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη και του υφυπουργού υπό τον Πρωθυπουργό Δημήτρη Λιάκου.

Η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι πως πρόκειται για μία διαχειρίσιμη κρίση. Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος που είχε πηγή του υπουργείου οικονομικών με δημοσιογράφους για το ζήτημα των τραπεζών.

«Βγήκε το Bloomberg και δημιούργησε ένα κλίμα. Οι αγορές όπως πάντα υπεραντέδρασαν», ανέφερε. «Σας ανησυχεί;» Ρωτήθηκε. «Όχι» απάντησε μονολεκτικά. «Είναι διαχειρίσιμο;» επέμεναν οι δημοσιογράφοι. «Ναι» ήταν η δεύτερη μονολεκτική απάντηση. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, η κυβέρνηση ζήτησε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο ΧΑ και να ελέγχει όλες τις συναλλαγές σε τραπεζικές μετοχές, στο φόντο των κερδοσκοπικών πιέσεων που ασκήθηκαν στο Χρηματιστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι με εντολή της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία προέρχεται από την ΕΚΤ, ζητήθηκε από ελληνική τράπεζα να αυξήσει την κεφαλαιακή της επάρκεια κατά περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ. Η έξοδος της τράπεζας στην διατραπεζική αγορά είχε ως τελικό αποτέλεσμα την πτώση της μετοχής της στο Χρηματιστήριο η οποία παρέσυρε τις άλλες τράπεζες και τον γενικό δείκτη.

Σύμφωνα δε με σχετική ανακοίνωση, τονίστηκε ότι «οι πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές δεν αντιστοιχούν στα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών:

  • Ολοκλήρωση με επιτυχία των stress tests μόλις τον περασμένο Μάιο,
  • Δημοσιευμένοι υψηλοί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας,
  • Υπέρβαση του στόχου για τη μείωση των κόκκινων δανείων για το πρώτο εξάμηνο του 2018,
  • Αύξηση των καταθέσεων σε μηνιαία βάση,
  • Σημαντικότατη μείωση του ELA με αποτέλεσμα να έχει ήδη μηδενιστεί η χρήση του μηχανισμού για δύο συστημικές τράπεζες, ενώ για τις άλλες δύο η χρήση θα μηδενιστεί μέχρι το τέλος του έτους».

Επίσης από το γραφείο του πρωθυπουργού τονίζεται ότι «εξίσου αναντίστοιχες είναι οι εξελίξεις και με τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και την βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος:

  • Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης για έξι συνεχόμενα τρίμηνα,
  • Διαρκής μείωση της ανεργίας,
  • Διαρκής βελτίωση των δεικτών εμπιστοσύνης».

«Ως εκ τούτου η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η κατάσταση οφείλεται σε κερδοσκοπικές πιέσεις και για τον λόγο αυτό παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Αναφέρεται τέλος ότι «σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με το ΤΧΣ και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών προωθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο παρεμβάσεων, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων και την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα».