ΠΟΛΙΤΙΚΗ
23/10/2018 11:51 EEST | Updated 23/10/2018 15:29 EEST

Αγκυρα: Σε ισχύ το casus belli αν η επέκταση στα 12 μίλια προχωρήσει στο Αιγαίο

Rightster - EuroNews

Η πρώτη αντίδραση της Αγκυρας στις ανακοινώσεις της Αθήνας για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος, ήρθε το μεσημέρι της Τρίτης, την ώρα που ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωνε την «γυμνή αλήθεια» για την υπόθεση Κασόγκι. 

Ο Ελληνας πρέσβης στην Αγκυρα εκλήθη στο Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος, Χαμί Ακσόι, δέχθηκε την προειδοποίηση της Τουρκίας ότι δεν θα ανεχθεί αντίστοιχη κίνηση και στο Αιγαίο. 

«Παρακολουθήσαμε τις δηλώσεις του Έλληνα πρώην ΥΠΕΞ, κ. Κοτζιά, και του πρωθυπουργού και νυν ΥΠΕΞ, κ. Τσίπρα, σχετικά με τα σχέδια σταδιακής επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τουρκικού ΥΠΕΞ. « Δεν μπορούμε να ανεχτούμε οποιοδήποτε βήμα δεν βασίζεται στην αμοιβαία συναίνεση στο Αιγαίο, όπου οι δύο χώρες έχουν αντικριστές ακτές. Η διακήρυξη της τουρκικής εθνοσυνέλευσης στις 8 Ιουνίου 1995 περιέχει μια απαραίτητη πολιτική προειδοποίηση και είναι ακόμα σε ισχύ σήμερα. Οι απόψεις και οι προειδοποιήσεις μας μεταφέρθηκαν επίσης και στον Έλληνα πρεσβευτή στην Άγκυρα».

Σε απάντησή του, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Γεννηματάς, δήλωσε τα εξής:  «Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει. Το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια. Αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας».

Επέκταση προς δυσμάς

Η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο Πέλαγος αποτέλεσε την είδηση της τελετής παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών, το περασμένο Σάββατο. Υτερα από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο απελθείς υπουργός Νίκος Κοτζιάς ανακοίνωσε την «πρώτη επέκταση κυριαρχίας της χώρας από τότε που πήραμε την Δωδεκάνησο». Ο Ν. Κοτζιάς παρέδωσε ολοκληρωμένο το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, καθώς έχει γίνει και η χαρτογράφηση.