Εκθεση-κόλαφος για ανθυγιεινές συνθήκες σε εργοστάσιο παραγωγής εμβολίων της Johnson & Johnson

Εκλεισε μέχρι νεωτέρας, εγείροντας νέα ερωτήματα για την ασφάλεια των εμβολίων.
Tasos Katopodis via Getty Images

Ενα εργοστάσιο στις ΗΠΑ που παρασκευάζει το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά του κορονοϊού πρέπει να επιλύσει μια μακρά λίστα προβλημάτων, ανθυγιεινών συνθηκών και επικίνδυνων πρακτικών για να συνεχίσει τη λειτουργία της, σύμφωνα με μια έκθεση-καταπέλτη της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Οι ειδικοί ανέφεραν ότι η αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες.

Ούτε η J&J ούτε η FDA έχουν πει πότε αναμένουν την επανεκκίνηση της παραγωγής εμβολίων στο εργοστάσιο της Βαλτιμόρης, που ανήκει στην Emergent Biosolutions. Μόνο δύο άλλα εργοστάσια είναι επί του παρόντος εξοπλισμένα για να παρέχουν στον κόσμο τη βασική φαρμακευτική ουσία για το εμβόλιο της J&J.

«Μπορεί να χρειαστούν πολλοί μήνες για να πραγματοποιηθούν αυτές οι αλλαγές», δήλωσε ο Πρασάντ Γιαντάβ, διεθνής εμπειρογνώμονας στην αλυσίδα εφοδιασμού υγείας στο Κέντρο Παγκόσμιας Ανάπτυξης. Περιέγραψε ορισμένα από τα ζητήματα που έθεσε η FDA ως «αρκετά σημαντικά».

Η παρασκευή του εμβολίου, το οποίο ελέγχεται για παρενέργειες που σχετίζονται με θρομβώσεις στο αίμα, σταμάτησε στο εργοστάσιο πρόσφατα, μετά από σχδετικό αίτημα της FDA.

Στην επίμαχη έκθεση 12 σελίδων αναφέρεται ότι εξετάστηκαν πλάνα από κάμερες ασφαλείας, εκτός από την δια ζώσης επιθεώρηση στο εργοστάσιο της Emergent.

Διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, αποτυχία να εκπαιδευτεί το προσωπικό για να αποφύγει τη μόλυνση των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Η υπηρεσία ανέφερε επίσης ότι οι εργαζόμενοι μετέφεραν ανασφάλιστους σάκους ιατρικών αποβλήτων στην εγκατάσταση, φέρνοντάς τους σε επαφή με δοχεία που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των εμβολίων.

Η Emergent δήλωσε ότι συνεργάζεται με την FDA και την J&J για την γρήγορη επίλυση των ζητημάτων που περιγράφονται στην έκθεση.

Η επιθεώρηση, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 12 Απριλίου και 20 Απριλίου, διαπίστωσε επίσης ότι το κτίριο δεν ήταν κατάλληλου μεγέθους ή σχεδιασμού για να διευκολύνει τον καθαρισμό, τη συντήρηση ή τη σωστή λειτουργία του εργοστασίου.

Μέχρι και σοβάδες πεσμένοι εδώ και εκεί εντοπίστηκαν.

Το εργοστάσιο της J&J στο Λάιντεν της Ολλανδίας είναι το μόνο που παράγει ακόμα δόσεις του εμβολίου για όλο τον κόσμο. Η εταιρεία έχει και μια άλλη εγκατάσταση στην Ινδία, η οποία περιορίζει επί του παρόντος τις εξαγωγές των δόσεων καθώς η χώρα βρίσκεται σε τραγική κατάσταση και παλεύει να εμβολιάσει τον δικό της πληθυσμό.

Η Johnson & Johnson επανέλαβε την Τετάρτη ότι εργάζεται για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού στην οποία θα συμμετάσχουν 10 εργοστάσια για την παραγωγή του εμβολίου.

Popular in the Community