ΟΗΕ: Η Β.Κορέα κερδίζει από κυβερνοεπιθέσεις και αναπτύσσει πυρηνικά

Από το 2006, η Βόρεια Κορέα υπόκειται σε κυρώσεις του ΟΗΕ για τα πυρηνικά προγράμματά της.
Δοκιμή πυραύλου σε άγνωστη τοποθεσία στη Βόρεια Κορέα
Δοκιμή πυραύλου σε άγνωστη τοποθεσία στη Βόρεια Κορέα
REUTERS

Η Βόρεια Κορέα συνεχίζει τον τελευταίο χρόνο να αναπτύσσει πυρηνικό οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων ενώ οι κυβερνοεπιθέσεις, ειδικά σε πόρους κρυπτονομισμάτων, φαίνεται να ήταν σημαντική πηγή εσόδων για την Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με απόσπασμα εμπιστευτικής έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών που ήρθε σε γνώση του Γαλλικού πρακτορείου το Σάββατο.

«Αν και δεν αναφέρθηκαν πυρηνικές δοκιμές ή εκτοξεύσεις ICBM (διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων), η ΛΔΚ συνέχισε να αναπτύσσει την ικανότητά της για παραγωγή πυρηνικών σχάσιμων υλικών», γράφουν οι ειδικοί.

Η Βόρεια Κορέα είναι επίσημα γνωστή ως Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (ΛΔΚ). Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει απαγορεύσει εδώ και καιρό να πραγματοποιεί πυρηνικές δοκιμές και εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων.

«Η συντήρηση και η ανάπτυξη της υποδομής πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων της ΛΔΚ συνεχίζεται, και η ΛΔΚ συνέχισε να αναζητά υλικό, τεχνολογία και τεχνογνωσία για αυτά τα προγράμματα στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων μέσω μέσων στον κυβερνοχώρο και κοινής επιστημονικής έρευνας», αναφέρει η έκθεση.

Από το 2006, η Βόρεια Κορέα υπόκειται σε κυρώσεις του ΟΗΕ, τις οποίες το Συμβούλιο Ασφαλείας ενίσχυσε όλα αυτά τα χρόνια σε μια προσπάθεια να στοχεύσει τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ.

Οι παρατηρητές των κυρώσεων σημείωσαν ότι υπήρξε «σημαντική επιτάχυνση» των δοκιμών πυραύλων από την Πιονγκγιάνγκ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι είπαν την Παρασκευή ότι η Βόρεια Κορέα είχε πραγματοποιήσει εννέα εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων τον Ιανουάριο, προσθέτοντας ότι ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός σε έναν μήνα στην ιστορία των προγραμμάτων όπλων μαζικής καταστροφής και πυραύλων της χώρας.

«Η ΛΔΚ επέδειξε αυξημένες δυνατότητες για ταχεία ανάπτυξη, ευρεία κινητικότητα (συμπεριλαμβανομένης της θάλασσας) και βελτιωμένη ανθεκτικότητα των πυραυλικών της δυνάμεων», ανέφεραν οι παρατηρητές των κυρώσεων.

Η αποστολή της Βόρειας Κορέας στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Κυβερνοεπιθέσεις και παράνομο εμπόριο

Οι παρατηρητές λένε ότι «οι κυβερνοεπιθέσεις, ιδιαίτερα σε περιουσιακά στοιχεία κρυπτονομισμάτων, παραμένουν μια σημαντική πηγή εσόδων» για τη Βόρεια Κορέα και ότι είχαν λάβει πληροφορίες ότι Βορειοκορεάτες χάκερ συνέχισαν να στοχεύουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες κρυπτονομισμάτων και ανταλλακτήρια.

«Σύμφωνα με ένα κράτος μέλος, κυβερνοπαραγωγοί της ΛΔΚ έκλεψαν περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια μεταξύ του 2020 και των μέσων του 2021 από τουλάχιστον τρία ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία», σύμφωνα με την η έκθεση.

Οι παρατηρητές ανέφεραν επίσης μια έκθεση τον περασμένο μήνα από την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Chainalysis που υποστήριζε ότι η Βόρεια Κορέα εξαπέλυσε τουλάχιστον επτά επιθέσεις σε πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων που απέσπασαν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία αξίας σχεδόν 400 εκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι.

Το 2019, οι παρατηρητές των κυρώσεων του ΟΗΕ ανέφεραν ότι η Βόρεια Κορέα είχε δημιουργήσει περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια για τα προγράμματά της για όπλα μαζικής καταστροφής χρησιμοποιώντας εκτεταμένες και ολοένα πιο εξελιγμένες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Η τελευταία έκθεση ανέφερε ότι ο αυστηρός αποκλεισμός της Βόρειας Κορέας ως απάντηση στην πανδημία του COVID-19 σήμαινε ότι «το παράνομο εμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των ειδών πολυτελείας, έχει σταματήσει σε μεγάλο βαθμό».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει απαγορεύσει εδώ και χρόνια τις εξαγωγές της Βόρειας Κορέας, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα, του σιδήρου, του μολύβδου, των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και των θαλασσινών, και περιόρισε τις εισαγωγές αργού πετρελαίου και προϊόντων διύλισης πετρελαίου.

«Αν και οι θαλάσσιες εξαγωγές άνθρακα από τη ΛΔΚ αυξήθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2021, εξακολουθούσαν να βρίσκονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα», αναφέρουν οι παρατηρητές.

«Η ποσότητα των παράνομων εισαγωγών διυλισμένου πετρελαίου αυξήθηκε απότομα την ίδια περίοδο, αλλά σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια», αναφέρει η έκθεση. «Η απευθείας παράδοση από δεξαμενόπλοια εκτός της ΛΔΚ στη ΛΔΚ έχει σταματήσει, πιθανώς ως απάντηση στα μέτρα για την COVID-19: αντ′ αυτού, μόνο τα δεξαμενόπλοια της ΛΔΚ παρέδιδαν πετρέλαιο».

Η ανθρωπιστική κατάσταση της Βόρειας Κορέας «συνεχίζει να επιδεινώνεται», αναφέρει η έκθεση. Οι παρατηρητές λένε ότι αυτό πιθανότατα οφείλεται στην COVID-19, αλλά και η έλλειψη πληροφοριών από τη Βόρεια Κορέα σήμαινε ότι ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί πόσο οι κυρώσεις του ΟΗΕ βλάπτουν ακούσια τους αμάχους.

Δημοφιλή