Ελευσίνα: Βόμβα 226 κιλών από τον 'Β Παγκόσμιο Πόλεμο εντοπίστηκε στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο

Το «πυρομαχικό παλαιού τύπου» θα εξουδετερωθεί υπό δρακόντεια μέτρα και μετά από εκκένωση όλης της γύρω κατοικημένης περιοχής σε ακτίνα χιλιομέτρου.
.
.
.

Πυρομαχικό παλαιού τύπου, και συγκεκριμένα βόμβα 500lb (226 κιλά) του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, εντοπίστηκε εντός του Στρατιωτικού Αεροδρομίου Ελευσίνας και πρόκειται να εξουδετερωθεί σε ειδική ευρεία επιχείρηση, την Κυριακή 02 Απριλίου 2023.

Η άμεση εξουδετέρωση και καταστροφή του υλικού είναι αναγκαία και λόγω γειτνίασης με κατοικημένη περιοχή. Λαμβάνονται ειδικά μέτρα ασφαλείας και απαιτείται εκκένωση της περιοχής στην απόσταση ασφαλείας των 1.123 μέτρων περιμετρικά του σημείου ανεύρεσης του πυρομαχικού. Σκοπός των προληπτικών μέτρων η αποφυγή πρόκλησης τραυματισμού πολιτών και περιουσίας.

Συγκεκριμένα, τα σημεία όπου απαιτείται εκκένωση είναι ανατολικά – βορειοανατολικά του Στρατιωτικού Αεροδρομίου, όπως Τρύπα Αλεπούς και Αεροδρόμιο, που συμπεριλαμβάνουν κατοικίες και επιχειρήσεις στον Δήμο Ασπροπύργου.

Εκ μέρους του Στρατιωτικού Αεροδρομίου, έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, όπως τοποθέτηση γαιόσακων και δημιουργία αναχωμάτων, εκκένωση της περιοχής περιμετρικά του σημείου ανεύρεσής του, με σκοπό την αποφυγή πρόκλησης επικίνδυνων καταστάσεων.

Η επιχείρηση εξουδετέρωσης θα ξεκινήσει στις 07:10 π.μ., με μέγιστη διάρκεια από τέσσερις (4) έως έξι (6) ώρες.

Με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών, αποφασίστηκαν από τους εμπλεκόμενους φορείς στην επιχείρηση τα εξής μέτρα:

  • Η προληπτική εκκένωση της περιοχής σε ακτίνα 1.123 μέτρων από τη θέση του πυρομαχικού. Η απομάκρυνση του πληθυσμού (κατοίκων και εργαζομένων) εκτός της συγκεκριμένης ζώνης από τις 07:10 π.μ. της Κυριακής 02 Απριλίου 2023. Οι πολίτες θα πρέπει να παραμείνουν εκτός της ζώνης των 1.123 μέτρων έως το πέρας της επιχείρησης.

  • Από τις 07:10 π.μ. το πρωί της Κυριακής και μέχρι τέλους της επιχείρησης αναστέλλεται κάθε δραστηριότητα και λειτουργία στην εν λόγω περιοχή.

  • Οι ιδιοκτήτες κατοικιών, επιχειρήσεων και κλειστών χώρων συνάθροισης κοινού, θα πρέπει να αφήσουν ανοιχτά τα τζάμια των οικιών και των άλλων εγκαταστάσεων τους για να αποφύγουν τη θραύση τους, στην απευκταία περίπτωση έκρηξης, εξαιτίας του ωστικού κύματος.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Λ. Κοσμόπουλος ανέφερε σχετικά: «Είμαστε σε συνεχή εγρήγορση για κάθε περιστατικό που προκύπτει στην Δυτική Αττική. Ο εντοπισμός βόμβας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Ελευσίνας απαιτεί την άμεση αντίδραση για εξουδετέρωσή του και για αυτό είμαστε σε αγαστή συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, για την ασφάλεια των συμπολιτών μας. Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και καλούμε τους πολίτες να ακολουθούν, όπως σε κάθε ανάλογη περίπτωση, τις οδηγίες των αρχών, για την ασφάλεια όλων».

Αναλυτικότερες οδηγίες για τους πολίτες και κατοίκους της περιοχής εκδίδονται από τον Δήμο Ασπροπύργου.

Τηλέφωνα επικοινωνίας Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής: 2132047023 όλο το 24ωρο & 2132047002 έως τις 17:00.

Δήμος Ασπροπύργου : 6936649462

Δημοφιλή