CULTURE
10/01/2020 11:27 EET

Ελένη Τσαλιγοπούλου: Μου είναι αδύνατο να ανεχτώ τη βλακεία στα σημαντικά πράγματα

Η αγαπημένη τραγουδίστρια στη HuffPost Greece με αφορμή τις εμφανίσεις της στη μουσική σκηνή Πειραιώς 131.

Φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός

Στην ερώτηση αν της ζητούσα να μου πει σε ποιον στίχο «συμπυκνώνεται» η Ελένη απαντά με «Τα παιδιά των δρόμων»: Και κάθε μέρα, κάθε νύχτα / Μας σημαδεύει μες στα μάτια η ζωή / Κι όλο που πάει να μας πετύχει / Εμείς ξυπνάμε πάλι ζωντανοί!

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου επιστρέφει μετά από τρία χρόνια στη μουσική σκηνή της Αθήνας (τα live της είναι ως γνωστόν απίθανα) και ανεβαίνει στο stage της Πειραιώς 131 με ένα «Άλμπουμ». 

Με αφορμή τον νέο κύκλο των εμφανίσεων της, η αγαπημένη τραγουδίστρια μιλά στη HuffPost Greece  για τη μουσική παράσταση της και τις φωτογραφίες αυτού του Άλμπουμ -«η πρώτη φωτογραφία, αυτή με την οποία θα ξεκινά η παράσταση, είναι από τα τέλη της δεκαετίας του ογδόντα»- για τα πέντε κομβικά πρόσωπα της διαδρομής της, το πιο τρελό της όνειρο, αλλά και για το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε, το οποίο άλλαξε εκ βάθρων την καθημερινότητα και τους ρυθμούς της. 

-Επιστρέφετε στη μουσική σκηνή της Αθήνας μετά από πόσον καιρό; 

Μου αρέσει να παίρνω χρόνο ανάμεσα στις παραστάσεις μας σε κάποια από τις μουσικές σκηνές της Αθήνας, γιατί όλα αυτά τα χρόνια κυρίως στην Αθήνα εμφανιζόμαστε, πολύ λιγότερο στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Οπότε μετά από τρία χρόνια, ραντεβού στο Πειραιώς 131, από τις 11 Ιανουαρίου!

-Αυτή η «δημιουργική απόσταση» τί έφερε τελικά, προσωπικά και καλλιτεχνικά; Περισσότερο χρόνο; Επαναπροσδιορισμούς; Μία νέα καθημερινότητα; 

Μέσα σε αυτά τα χρόνια δουλέψαμε καινούργιο υλικό και βγήκε ένας νέος δίσκος με τίτλο «Των φίλων τα σπίτια». Επίσης, έκανα θέατρο! Πήρα μέρος στην παράσταση «Λωξάντρα», μια καινούρια και πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία. Κι έπειτα, το καλοκαίρι που μας πέρασε έγινε μια μίνι περιοδεία με τους αγαπημένους μου Bogaz Musique με ένα πρόγραμμα βασισμένο σε μια ιδέα της Δήμητρας Γαλάνη.

Παράλληλα με όλα αυτά, αντιμετώπισα ένα πρόβλημα υγείας το οποίο οδήγησε σε μια επέμβαση στο θυρεοειδή μου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξουν πολλά τους τελευταίους μήνες στην καθημερινότητά μου, να στραφώ λίγο περισσότερο προς τη φροντίδα του εαυτού μου και να ασχοληθώ με πράγματα που οι συνεχείς επαγγελματικές υποχρεώσεις μας αναγκάζουν να παραμελούμε. Έχω ξεκινήσει να γυμνάζομαι, κάνω ξανά μαθήματα φωνητικής, κοιμάμαι νωρίς και ξυπνάω νωρίς, προσέχω τη διατροφή μου, ασχολούμαι με τον κήπο μου -υπέροχα πράγματα, κι ένας άλλος ρυθμός ζωής, λίγο πιο χαλαρός.

Φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός

-Κάνετε τα πρώτα σας βήματα στη μουσική το 1985 - 86 στη Θεσσαλονίκη, όπου σας συναντά ο Γιώργος Ζήκας και σας προτείνει να ερμηνεύσετε τα τραγούδια του. Πώς ήταν εκείνη η πρώτη συνάντηση με τον σημαντικό τραγουδοποιό, ο οποίος έφυγε αιφνίδια από τη ζωή πριν από τρεις εβδομάδες; 

Ο Ζήκας ήταν πάντα ξεχωριστός-και στον τρόπο που ζούσε και στον τρόπο που έγραφε. Αληθινός και χαλαρός τύπος. Με άκουσε την πρώτη πρώτη νύχτα που τραγούδησα στη Θεσσαλονίκη το 1984, και με αντιμετώπισε λες και ήμουν γνωστή τραγουδίστρια. Πολύ σύντομα δισκογραφήσαμε τον πρώτο δίσκο με τίτλο «Σώπα κι άκουσε», κι από εκεί όλα πήραν το δρόμο τους. Ήταν ένας άνθρωπος διαφορετικός, μοίραζε τη ζωή του μεταξύ Θεσσαλονίκης και Πάρου κι είχε επιλέξει το ρυθμό της ζωής που του ταίριαζε. Έμαθα ότι έφυγε από χαρά. Υπέροχος..

-Τα πέντε κομβικά πρόσωπα της διαδρομής σας, ποια είναι; 

Ο Γιώργος Νταλάρας, ο Γιώργος Ανδρέου, η Δήμητρα Γαλάνη, ο πατέρας μου και ο αδερφός μου.

-Το πιο κόντρα τραγούδι που έχετε ερμηνεύσει; 

Δε νιώθω ότι έχω τραγουδήσει κάποιο «κόντρα» τραγούδι. 

-Τι θα περιλαμβάνει το «Άλμπουμ» σας; Ποια είναι η πρώτη «φωτογραφία« του; Από ποια χρονιά, ποια στιγμή σας θα ξεκινήσετε την αφήγηση σας στην Πειραιώς 131; 

Το «Άλμπουμ» θα περιέχει φωτογραφίες μου καθημερινές, από παιδί μέχρι σήμερα -όμως αυτό το «Άλμπουμ» δεν είναι μόνο δικό μου και των Bogaz Musique! Θα είναι μέρος του οι φίλοι μου, θα είναι μέρος του και ο κόσμος. Έχουμε ζητήσει να μας στείλουν φωτογραφίες από τα δικά τους άλμπουμ, κι αυτές θα γίνονται μέρος της παράστασης κάθε βδομάδα. Η πρώτη φωτογραφία, αυτή με την οποία θα ξεκινά η παράσταση, είναι από τα τέλη της δεκαετίας του ογδόντα. 

-Μαζί σας -σταθερά- οι Bogaz Musique. Πόσα χρόνια μετράει αυτή η συνεργασία; 

Bogaz και ξερό ψωμί! Τα τελευταία σχεδόν δέκα χρόνια, πέρα από σταθερή μουσική μου παρέα, αυτοί είναι οι άνθρωποι με τους οποίους δισκογραφούμε, ταξιδεύουμε, ονειρευόμαστε μαζί, κι όλο αυτό έχει ουσιαστικό νόημα και πάνω στη σκηνή. 

-Συστήνετε και έναν νέο τραγουδοποιό, τον Γιάννη Παπαγεωργίου, ο οποίος, όπως έχετε δηλώσει τράβηξε την προσοχή σας από την πρώτη ακρόαση. 

Ο Γιάννης είναι από τους πιο σημαντικούς τραγουδοποιούς κάτω των 30 ετών!! Ο τρόπος που γράφει μου αρέσει πάρα πολύ. Και τα λόγια του, που έχουν και φως και σκοτάδι συγχρόνως, αλλά και οι μελωδίες του, που έχουν ισχυρή μνήμη ωραία φιλτραρισμένη. Είναι εξαίρετος λαϊκός κιθαρίστας, μαθητής του Δημήτρη Μυστακίδη, αλλά και φοβερός τραγουδιστής. 

Φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός

-Το μότο σας στη ζωή; 

Εκτός από το «Bogaz και ξερό ψωμί»;! Ότι θα πρέπει να συνωμοτήσουμε για το καλό τραγούδι όπως παλιά..

-Τι είναι αυτό που πλέον είναι αδύνατο να ανεχτείτε στους άλλους; 

Τη βλακεία στα σημαντικά πράγματα.

-Στον εαυτό σας; 

Στον εαυτό μου, την αναβλητικότητα.

-Τι θα επιθυμούσατε να σας φέρει η νέα χρονιά; 

Να κάνω ένα αφιέρωμα στον πολύ σπουδαίο Απόστολο Καλδάρα - και υγεία!

-Το πιο τρελό σας όνειρο; 

Να κάνω καλοκαιρινές διακοπές τον χειμώνα, κάπου που θα είναι καλοκαίρι!

-Αν σας ζητούσα να συμπυκνώσετε την Ελένη σε έναν στίχο, ποιος θα ήταν αυτός; 

Και κάθε μέρα, κάθε νύχτα

Μας σημαδεύει μες στα μάτια η ζωή

Κι όλο που πάει να μας πετύχει

Εμείς ξυπνάμε πάλι ζωντανοί!

Info

Μουσική Σκηνή Πειραιώς 131, Πειραιώς 131 - Αθήνα, τηλ. 2103450922

Ελένη Τσαλιγοπούλου «Άλμπουμ»

Μαζί της ο Γιάννης Παπαγεωργίου

και οι Bogaz Musique:

Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου - κιθάρες

Αριστείδης Χατζησταύρου - κιθάρες

Άκης Κατσουπάκης - πιάνο, synth

Απόστολος Τσαρδάκας - κανονάκι, μπαγλαμάς

Τζώρτζης Μαυροειδής - τρομπέτα, μπάσο

Αλέκος Σπανίδης - τύμπανα

Έναρξη: Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020
για όλα τα Σάββατα του Ιανουαρίου

Ώρα έναρξης: 22:00

Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00

Τιμές εισιτηρίων:

 Ορθίων: 15 ευρώ

 Καθήμενων:

A’ Ζώνη : 25 ευρώ

B’ Ζώνη : 20 ευρώ 

Προπώληση : Viva.gr και 210-3450922