ΚΟΙΝΩΝΙΑ
13/08/2018 09:24 EEST | Updated 13/08/2018 15:01 EEST

Έλληνας ψαράς στη HuffPost Greece: Οι Τούρκοι μετά το επεισόδιο ψάρευαν σαν να μη συμβαίνει τίποτα

Eurokinissi

Κάθε όριο ξεπέρασε η προκλητικότητα των Τούρκων ψαράδων στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα , σύμφωνα με το Λευτέρη Γιαννούκα, τον έναν από τους δύο ψαράδες που δέχθηκαν χθες το πρωί πυροβολισμούς από τουρκικά αλιευτικά ανοιχτά της Λέρου.

Μιλώντας στη HuffPost Greece περιγράφει όλα όσα έζησε το πρωί της Κυριακής: «Δύο μηχανότρατες ψαρεύαμε, περίπου στις 8.30, κοντά στο νησάκι Καλαπόδι. Εκεί βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, δύο τουρκικά αλιευτικά και σε πιο μακρινή απόσταση ακόμα τρία. Στην αρχή μας προσέγγισαν και μας προσέφεραν κάσες με ψάρια για να μην ειδοποιήσουμε το Λιμενικό ότι ψαρεύουν σε ελληνικά ύδατα. Όταν δεν δεχτήκαμε, συνέχισαν τις παρενοχλήσεις. Εμείς τους κάναμε νοήματα να φύγουν από τα ελληνικά ύδατα. Ένας από αυτούς μας απάντησε ότι εμείς πρέπει να φύγουμε και να γυρίσουμε στο λιμάνι. Κάποια στιγμή και ενώ δεν το περιμέναμε, άνοιξαν πυρ από απόσταση περίπου 80-100 μέτρων. Μόλις ακούσαμε τους κρότους, σκύψαμε κάτω. Φοβηθήκαμε. Άκουσα έξι πυροβολισμούς, εκ των οποίων δύο κατά ριπάς. Δεν ήταν από καραμπίνα. Γνωρίζω τον ήχο. Ευτυχώς δεν πέτυχε κάποια σφαίρα τα σκάφη μας. Ειδοποιήσαμε το Λιμενικό. Ήρθαν δύο σκάφη στο σημείο, είπαν στους Τούρκους ψαράδες να αποχωρήσουν από τα ελληνικά ύδατα αλλά αυτοί τους αγνόησαν επιδεικτικά. Μάλιστα, άκουσα από τον ασύρματο έναν Τούρκο καπετάνιο να λέει στους λιμενικούς ‘είμαι Τούρκος καπετάνιος. Άντε γ...’ Μία ώρα μετά το περιστατικό στο ίδιο σημείο έφτασαν και άλλα τουρκικά αλιευτικά που συνέχισαν να ψαρεύουν σαν να μην είχε συμβεί τίποτα».

Το χθεσινό περιστατικό δεν είναι, ωστόσο, το μόνο συμβάν προκλητικότητας. Όπως λέει ο κ. Γιαννούκας, υπάρχουν ημέρες που τα τουρκικά αλιευτικά ψαρεύουν υπό τη συνοδεία ακταιωρών της τουρκικής ακτοφυλακής: «Έχουν δει πολλά τα μάτια μας. Απλά τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε έξαρση της προκλητικότητας. Μόλις δύο ημέρες νωρίτερα Τούρκος ψαράς προσπάθησε να εμβολίσει ελληνικό αλιευτικό. Πλησίασε σε απόσταση δύο μέτρων. Η σύγκρουση δεν έγινε λόγω ελιγμού της τελευταίας στιγμής από τον Έλληνα ψαρά. Σχεδόν καθημερινά βλέπουμε τούρκικα σκάφη να ψαρεύουν σε κοντινή απόσταση από τις ακτές της Λέρου. Πολλές φορές αγνοούν τις εντολές των Ελλήνων λιμενικών».

Υπενθυμίζεται ότι το περιστατικό των πυροβολισμών δεν έγινε γνωστό από το Λιμενικό αλλά από ρεπορτάζ της τηλεόρασης του Alpha

 

HuffPost Greece
Ο Έλληνας ψαράς Λευτέρης Γιαννούκας

Sponsored Post