Ελληνικοί τροχοί για ρομπότ στη Σελήνη

Με ρομποτικά οχήματα εξερεύνησης ασχολείται η ελληνική εταιρεία HTR.
.
.
HTR

Στον χώρο των ρομποτικών οχημάτων εξερεύνησης δραστηριοποιείται η ελληνική εταιρεία HTR (Hellenic Technology of Robotics): Πρόκειται για έναν τομέα στον οποίο δεν περιμένει να ακούσει κανείς για πολλούς ελληνικούς «παίκτες», καθώς τα αποκαλούμενα «ρόβερ» κατασκευάζονται κυρίως σε χώρες που έχουν μακρά «διαστημική παράδοση»- ωστόσο η ΗΤR (η μοναδική ίσως εταιρεία του συγκεκριμένου χώρου στην Ελλάδα), η οποία ήταν παρούσα και στο συνέδριο COSPAR, για το διάστημα και την αστροφυσική, που διεξήχθη πρόσφατα στην Αθήνα, φιλοδοξεί να «πατήσει» στο άμεσο μέλλον με τους τροχούς της στη Σελήνη.

Σκοπός της εταιρείας είναι η βέλτιστη ενεργειακή διαχείριση των των ρομποτικών οχημάτων για αποστολές εξερεύνησης, καθώς η καλύτερη απόδοση σε κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ανά μίλι για οχήματα παντός εδάφους με ηλιακή ενέργεια είναι αναγκαία για τις μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη.

Όπως εξήγησε η εταιρεία σε επικοινωνία με τη HuffPost Greece, τα οχήματα που χρησιμοποιούνται σε τέτοιες αποστολές θα πρέπει να κινούνται με ταχύτητες πολλών χιλιομέτρων ανά ώρα (ενώ αυτά που χρησιμοποιούνται στον Άρη αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιο αργά, γύρω στα 100 μέτρα ανά ώρα), ενώ θα πρέπει να μπορούν να μεταφέρουν σημαντικά ωφέλιμα φορτία. Εναλλακτική επιλογή θα ήταν η χρήση ατομικής ενέργειας, ωστόσο η συγκεκριμένη επιλογή θεωρείται πως εμπεριέχει περισσότερους κινδύνους για το περιβάλλον- τόσο της Γης, όσο και της Σελήνης.

.
.
HTR

Όπως αναφέρει η HTR, βασίζεται στην κληρονομιά της από εξαιρετικά αποδοτικούς, πλήρως μεταλλικούς, μα ταυτόχρονα εύκαμπτους τροχούς- ένα πατενταρισμένο σχέδιο που προέκυψε στο πλαίσιο μιας πρόσφατης σύμβασης της HTR με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ΕΟΔ- ESA). Σύμφωνα με την εταιρεία, οι τροχοί της έχουν δοκιμαστεί από την Astrobotic Inc. USA και κρίθηκαν κατάλληλοι για τις αποστολές Cube Rover της Astrobotic στη Σελήνη. Σε αυτό το πλαίσιο, η HTR έχει εξασφαλίσει από την Astrobotic την παραγγελία δεκάδων τέτοιων τροχών για αποστολές στη Σελήνη κατά το 2024-2028. Σε ανακοίνωσή της Astrobotic το 2021 αναφερόταν ότι ο Τρόι Άρμπακλ, Lead Mechanical Engineer for Planetary Mobility στην Astrobotic, είχε σχολιάσει για τους τροχούς της HTR πως «αποδίδουν καλύτερα από οποιουσδήποτε τροχούς έχουμε δοκιμάσει ως τώρα». Σημειώνεται πως το Cube Rover είναι σχεδιασμένο και εξοπλισμένο για τη μεταφορά ωφέλιμων φορτίων για αρκετά χιλιόμετρα στη Σελήνη.

Οπως υπογραμμίζει η HTR, μια τέτοια αποστολή στη Σελήνη, το 2024 θα αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την Ευρώπη ως προς την εξερεύνηση του Διαστήματος, δεδομένου ότι οι τροχοί της ελληνικής εταιρείας θα είναι τα πρώτα ευρωπαϊκά αντικείμενα που θα πατήσουν στο έδαφος της Σελήνης.

Ήδη η HTR πραγματοποιεί δοκιμές μεγάλης κλίμακας (3.000 δοκιμές μέσα σε δύο μήνες) με ένα ηλιακό ρόβερ που διαθέτει επίσης ενεργή ανάρτηση για κάθε τροχό/ πόδι του οχήματος. Σκοπός είναι η διερεύνηση της ενέργειας που καταναλώνεται και της πρόσφυσης των τροχών με ενεργή ανάρτηση, υπό διάφορες συνθήκες εδάφους, για διάφορα φορτία, μέσα από ένα εύρος ταχυτήτων. Το αποτέλεσμα αναμένεται να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση παραμέτρων που επηρεάζουν το κόστος μεταφοράς από ρομποτικά οχήματα σε διάφορα εδάφη- τόσο στην επιφάνεια της Γης, όσο και της Σελήνης.

Δημοφιλή